2

Н ародното събрание изслушва служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова относно изпълнението на приходната и разходната част на Закона за държавния бюджет за 2024 година. 

Искането за изслушване на финансовия министър е внесено от Йордан Цонев (ДПС), Теменужка Петкова и Росица Кирова (ГЕРБ-СДС). 

България е най-напредналата от всички шест разглеждани държави по пътя си за въвеждане на еврото и е постигнала значителен напредък в изпълнение на критериите за конвергенция, каза служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова пред народните представители. 

В момента парламентът изслушва Людмила Петкова относно изпълнението на приходната и разходната част на бюджета за 2024 г., в това число изпълнението на приходите и разходите по оперативните програми на Европейския съюз, както и напредъкът по преговорния процес за приемането на България в еврозоната. 

Българската народна банка преведе 660 млн. лева в държавния бюджет

По отношение на изпълнението на Маастрихтските критерии, според публикуваните вчера конвергентни доклади на Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ), България е единствената държава, която покрива всички критерии, освен този за ценовата стабилност, посочи финансовият министър.

Очакванията са до края на годината и критерият за инфлацията да бъде изпълнен, като по този начин ще се преодолее и последното предизвикателство пред членството на България в еврозоната, каза Людмила Петкова. След изпълнението на този критерий, на критерия за ценова стабилност, страната ни ще поиска изготвянето на извънредни доклади от ЕК и ЕЦБ, на базата на които във възможно най-кратък срок да бъде взето решение от Съвета за членство на България в еврозоната, добави тя.

Петкова отбеляза, че в рамките на мандата служебното правителство е продължило интензивната работа по практическата подготовка на страната за членство в еврозоната, като част от постигнатия напредък е одобреният проект на закон за въвеждане на еврото от Министерския съвет на вчерашното му заседание. Тя посочи, че служебното правителство е продължило и изпълнението на актуализираната комуникационна стратегия за присъединяването към еврозоната.

Министърът на финансите представи пред депутатите основните параметри по консолидираната фискална програма към 31 май тази година и актуални данни за приходите от ДДС и акцизи към настоящия момент.  


Представители на парламентарни сили изразиха удовлетворение от темповете  с които вървят приходната и разходната част на бюджета до момента. В изказванията си депутати коментираха и еврозоната, като някои от тях  са скептични, че България ще влезе догодина в нея.

По искане на ГЕРБ-СДС и ДПС депутатите изслушаха вицепремиера и служебен министър на финансите Людмила Петкова за изпълнението на приходната и разходната част на бюджета за тази година . в т.ч. изпълнението на приходите и разходите по оперативните програми на Европейския съюз, както и за  напредъка по преговорния процес за приемането на България в еврозоната.

Втора поредна година не се спазва критерият за инфлацията, отчете Александър Иванов от ГЕРБ-СДС. По думите му  Петков и Денков не са изпълнили основните си цели и обещания. Да не пропусна провала на Асен Василев като финансов министър, който, борейки се с инфлацията, обедини двете приходни агенции, добави депутатът. Той отчете, че изпълнението на бюджета, както се вижда от информацията на финансовия министър, към май въври стабилно. Основната част от приходите не са съразмерни с темповете на инфлацията, като се има предвид намалените ставки на ДДС, посочи Иванов.  Той попита защо няма план на българското правителство за 480 млн евро, които икономиката ни е можела да усвои във връзка с REPowerEU. Александър Иванов отбеляза и рекордно ниското по думите му усвояване, некандидатстване на определени сектори по европрограмите. Бившите управления според него са успели да обяснят на гражданите позитивите от пълноправното членство в еврозоната, затова е и ниска подкрепата за влизане в еврозоната на българите.

Йордан Цонев от ДПС  изрази удовлетворение от чутото за изпълнението на приходите и разходите. Очевидно е, че приходите са по план, дори малко над него, а разходната част е съобразно разпоредбите на Закона за държавния бюджет и други допълнително поети със закони ангажименти, посочи той. ДПС били доволни и от усилията на министъра на финансите и на приходните агенции.

Цонев смята също, че няма изоставане от тайминга и темпа на преговорния процес за влизане в еврозоната, защото се вижда, че ценовата стабилност не може да бъде постигната в рамките на половин година. За ДПС еврото не е самоцел, а средство да се помогне на българския бизнес да има по-добър достъп до кредити, посочи депутатът.

Според Цонев няма как да се промени в положителна посока изоставането по плана за възстановяване и европрограмите без действащо Народно събрание, което да излъчи стабилен кабинет.

Чухме, че изпълнението на бюджета върви по план, единственият риск е плащането по ПВУ, което е изключително важно да се случи,  коментира бившият финансов министър Асен Василев от „Продължаваме промяната-Демократична България“.

Що се отнася до изпълнението на новите програми, е много важно да се отбележи, че в началото на всеки един програмен период то върви бавно, но България е на 6-то място в ЕС по скорост на изпълнение, допълни Василев.

За членството ни в еврозоната няколко неща е добре да се напомнят на ГЕРБ -  неизпълнението на критерия за инфлацията е от юни 2018 г., от 2021 г България не изпълняваше и този за дефицит, като през 2020 г. заради ковида беше над 3 процента, посочи Василев. Не се е изпълнявал и критерият за законодателство, който е бил покрит през октомври м.г. Законът за БНБ две години не беше внасян и разглеждан, мерките за противодействие на прането на пари също, даде примери той.  Откакто се пишат конвергентни доклади, за първи път миналата година изпълняваме критерия за законодателство, изтъкна бившият финансов министър. В момента инфлацията у нас е 2,5%, към септември най-вероятно България ще изпълни и този последен критерий за въвеждане на еврото, посочи Асен Василев. Очакваме в най-скоро време да бъдат внесени актуализациите по общинските проекти, за да получат общините средствата, които тази зала гласува за тях, добави той.

Според Йордан Тодоров от „Възраждане“ основният проблем е, че през последните 3 години държавата е имала, по думите му, „некадърен финансов министър“, чиито бюджети са ни „загробили с милиарди", източени са също средства от енергетиката.

Очаквахме повече в приходната част, защото реалната инфлация е по-висока от заложената, което означава, че още повече приходи трябваше да има, коментира Тодоров. Затова той смята, че трябва да се помисли за смяна на ръководителя на приходната институция. Държавният дълг се е увеличил двойно за последните 3 години, добави депутатът. Устойчиво държавата ни върви към разпад под управлението на безпринципни коалиции и „сглобки“, смятат от „Възраждане“.

За приемането ни в еврозоната докладите на ЕК и ЕЦБ показват, че страната ни, икономиката, не са готови за влизане в нея, добави депутатът. Там пише, че структурно страната ни не е готова за смяна на валутата, обясни той. Възниква въпросът защо бяха похарчени десетки милиони левове за реклама на еврото и еврозоната, коментира още Тодоров

Не споделяме оптимизма, че през второто полугодие на годината приходната и разходната част ще вървят по план, има и политическа нестабилност, която поставя под риск изпълнението на бюджета, посочи Иван Иванов от „БСП за България“. По думите му ниска е частта на изпълнение на общинските програми.

За еврозоната информацията потвърждава че като цяло България не е готова да влезе  все още, коментира Иванов. Според "БСП за България" хората към днешна дата нямат все още необходимата информация за анализа на БНБ за последствията от влизане в еврозоната.

За бавното темпо по плана за възстановяване и усвояването по средствата по европрограмите „заслугата“ е на политиките на десните партии и неразбирателството между тях, защото политическата криза е породена от участниците в "сглобката", посочи депутатът.  По думите му ако имаме неработещ парламент, това ще доведе до тотално разпадане на държавността. 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Гигантска слънчева риба бе изхвърлена на плаж в Орегон

Любопитно Преди 3 часа

Рибата рядко се среща в Северното полукълбо

Нападнаха и ритаха полицаи в главите в Германия

Нападнаха и ритаха полицаи в главите в Германия

Свят Преди 3 часа

Двамата полицаи са били "сериозно ранени"

БСП: Нинова не може да се кандидатира за трети мандат

БСП: Нинова не може да се кандидатира за трети мандат

България Преди 9 часа

ОПКК обяви, че решението за отстраняване на Иван Таков е нелегитимно

РС Македония се разгневи за българите в Албания

РС Македония се разгневи за българите в Албания

Свят Преди 9 часа

Албания била признала „несъществуващото българско малцинство”

Почина звезда от сериала „Сабрина, младата вещица”

Почина звезда от сериала „Сабрина, младата вещица”

Свят Преди 9 часа

Мъл беше номиниран за награда "Еми" за най-добър гост-актьор в политическата сатира "Вице"

Пеевски: Новото начало за ДПС е факт

Пеевски: Новото начало за ДПС е факт

България Преди 9 часа

Пеевски: Кметовете на ДПС са тези, които провеждат политиките на ДПС

Нападател рани тежко с арбалет сръбски полицаи пред посолството на Израел

Нападател рани тежко с арбалет сръбски полицаи пред посолството на Израел

Свят Преди 9 часа

Според Дачич става въпрос за терористичен акт срещу Сърбия

д

Джо Байдън обяви, че остава в кандидат-президентската надпревара

Свят Преди 11 часа

Редакционната колегия на "Ню Йорк Таймс" призова Джо Байдън да се откаже от надпреварата за Белия дом

д

Иран предупреди Израел за "унищожителна" война, ако атакува Ливан

Свят Преди 11 часа

Повече по темата четете в следващите редове

д

САЩ предприеха масова евакуация на хора край градчето Скотс дейл

Свят Преди 12 часа

Огромен горски пожар бушува в щата Аризона

.

Тропическата буря "Берил" се формира в Атлантическия океан

Любопитно Преди 12 часа

Повече за природното явление четете в следващите редове

И дъщерята на Том Круз се отказа от името му

И дъщерята на Том Круз се отказа от името му

Любопитно Преди 13 часа

Сури Круз вече не се представя като Круз, а като Ноел

Какъв е трафика на граничния пункт „Кулата“

Какъв е трафика на граничния пункт „Кулата“

България Преди 14 часа

Подробности четете в текста