19

О фициално бе даден старт на 50-ото Народно събрание.

Депутатите положиха клетва и се заеха с избора на председател на парламента.

След два неуспешни опита заседанието бе прекратено. Нов опит да бъде избран председател на 50-ото НС ще бъде направен в четвъртък.  

  • Бойко Борисов: Сега има безотговорна ПП, които искат да хвърлят държавата в хаос
  • Делян Пеевски: Смятам, че Рая Назарян трябва да е подкрепена
  • След две гласувания: Все още няма избран председател на 50-ото НС
  • Четирима кандидати бяха предложени за поста председател на 50-ото НС: Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Петър Петров от “Възраждане”, Силви Кирилов от ИТН и проф. Юлияна Матеева от “Величие”
  • ГЕРБ-СДС: Готови сме да участваме единствено в правителство на споделената отговорност
  • ДПС: Стабилно мнозинство и стабилно правителство, хората не искат повече избори
  • ПП-ДБ: Ще бъдем проевропейска опозиция и ще следим за всяко съмнение за корупция
  • "Възраждане": Искаме възмездие
  • БСП: Няма да чертаем разделителни линии, но и няма да подкрепяме кабинет без нова заявка за управление
  • "Има такъв народ": Ние от ИТН казахме, че е време да върнем здравия разум
  • Полковник Марков от "Величие" не положи клетва, закъсня


Сега има безотговорна ПП, които искат да хвърлят държавата в хаос, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като на два пъти кандидатурата на Рая Назарян за председател на 50-ото НС не бе приета

Никой от депутатите не си е взел поука. Успехите, които иска Денков да си припише не са повече от нашите. Лесно му беше да е избран за премиер, защото ГЕРБ го подкрепяше, сега има безотговорна ПП, които искат да хвърлят държавата в хаос. Това заяви лидерът на ГЕР Бойко Борисов.

Със своите корупционни тежести в последните месеци ПП имат 22 депутати, ГЕРБ 68, което прави три пъти повече, коментира Борисов.

Не е правилен принципът, а принципът е най-голямата партия получава председател на НС, уточни той. Да бъдем отговорни, всички виждат как летим към следващите избори. Няма отговорни партии, посочи Борисов. Ние само с ДПС не можем да направим коалиция. Без широк формат не можем да направим коалиция. Правителство на споделена отговорност с повече партии има как да се направи. 


Смятам, че Рая Назарян трябва да е подкрепена, заяви председателят на ДПС Делян Пеевски

Надявам се да им дойде акълът на народните представители. Смятам, че Рая Назарян трябва да е подкрепена, най-правилно е първата сила да получи шеф на парламента. Това заяви лидерът на ДПС Делян Пеевски. Нека се смирят колегите, каза Пеевски. Спасители на България не ни трябват, стигнахме до тези 30% активност от тези спасители, посочи още Пеевски.


50-ото Народното събрание не избра председател при проведени два тура гласуване.

Първоначално номинации получиха четирима кандидати - Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Петър Петров от “Възраждане”, Силви Кирилов от ИТН и проф. Юлияна Матеева от “Величие”.

Силви Кирилов и Юлияна Матеева отпаднаха след първото гласуване. Последва балотаж между номинацията на ГЕРБ-СДС и на "Възраждане".

Адвокатът от партията на Костадин Костадинов не получи нужната подкрепа. За него гласуваха 41 депутати, против бяха 112, въздържали се – 85.

За Назарян от ГЕРБ-СДС на втори тур гласуваха 114 депутати, 70 бяха против.

При последвалото прегласуване 115 гласуваха "за", 69 – "против", 53 се въздържаха.

Председателстващият заседанието обяви 30-минутна почивка.

Първото заседание на НС не приключва докато не бъде избран председател.


Ние от ИТН казахме, че е време да върнем здравия разум, заяви Тошко Йорданов

Току що положихме клетва да спазваме законите и да се ръководим от интересите на народа. Повечето от вас положиха същата клетва в 49-тото НС и я нарушаваха многократно, променяха конституцията както искат и се ръководеха от собствените си партийни интереси. Затова сме на това положение с изключително ниска избирателна активност. Това заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Българският народ беше прав, защото некадърните действия и бездействия направиха така, че хората да изпитват само отвращение и срам. Ние от ИТН казахме, че е време да върнем здравия разум, след края на изборите става ясно, че това ще е все по-трудна задача. Доста от вас партийни лидери направихте доста непремерени изказвания, включително и днес от ПП - партията на шарлатаните, излъчила може би двамата най некадърни мин.- председатели в историята. Никой не може да бъде едноличен спасител, обединител и да решава дневния ред на обществото, никой няма право да поставя ултиматуми на когото и да било за каквото и да било. Здравият разум говори, че когато липсва управление, държавата блокира. Управление основано на сглобки не води до нищо по-добро и е по-добре да бъде свалено, уточни Йорданов.

Йорданов каза, че са за експертно правителство, но не доминирано от тази или онази партия. Време е да върнем здравия разум в политиката и управлението на държавата, уточни още Йорданов.

Няма да чертаем разделителни линии, но и няма да подкрепяме кабинет без нова заявка за управление, заяви Атанас Зафиров

“За да излезем от кризата са нужни усилията на всички партии. За нас ключовите думи в 50-ото Народно събрание тук са отговорност, разум и диалог”. Това заяви временно изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров в първата декларация на партията от трибуната на НС.

.
Източник: БГНЕС

"Няма да чертаем разделителни линии, но и няма да подкрепяме кабинет без нова заявка за управление”, увери Зафиров.

Той бе категоричен, че депутатите встъпват в 50-ото Народно събрание с дълг към общественото и държавата. “Политиката се изолира от народа, превърнахме я в проект. Останахме безучастни за огромния брой българи, които не са гласували. Ако отидем на нови избори нищо няма да се промени”, смята Зафиров.

“За да излезем от кризата са нужни усилията на всички партии и осъзнаване, че партиите се откъсват все повече от хората, затова тръгнахме към реформи във вътрешната партия. В този парламент ключовите ни думи са отговорност, разум и диалог”, добави Атанас Зафиров. 


Искаме възмездие, заяви Костадин Костадинов от "Възраждане"

70% от нашия народ реши да остане вкъщи на 9 юни и по този начин гласува вот на недовие на държавата. Народът удари звучен шамар на политическия елит, който дълго време трябва да кънти в празните им глави.

С тези думи лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се обърна към депутатите от 50-ото Народно събрание в декларация.

Костадин Костадинов
Костадин Костадинов Източник: БТА

Огромната част от българския народ заяви, че не се интересува кой управлява държавата, кой го представлява, кой е отговорен за бъдещето. Искаме възмездие, отбеляза Костадинов от парламентарната трибуна.

Управляващите предатели ни предават и ще продължат да ни предават, държавата умира буквално пред очите ни и в ръцете ни, каза още депутатът.

Той декларира, че в 50-ото Народно събрание депутатите от „Възраждане“ ще бранят интересите на България и на гражданите. 


Ще бъдем проевропейска опозиция и ще следим за всяко съмнение за корупция, заяви Николай Денков

“През последните шест избора за три години само ПП-ДБ успяхме да съставим успешно редовно правителство и то два пъти. Тези два кабинета бяха сваляни с усилията най вече на ГЕРБ, ДПС и ИТН, за да може Борисов и Пеевски да скрият лъжата, че те са единствените, които могат да управляват”. Това заяви акад. Николай Денков от ПП-ДБ в първата декларация на коалицията в новоизбраното Народно събрание.

.
Източник: БГНЕС

Денков бе категоричен, че ще бъдат проевропейска опозиция и ще следят за всяко съмнение за корупция.

“Ще се борим за закони в помощ на бизнеса, гарантиращи конкурентност, качествено образование, и реформи гарантиращи независимостта на съдебната власт”, категоричен е Денков.

В началото на своето слово той припомни, че за последните три години само коалицията ПП-ДБ е излъчвала редовно правителство, но е и било сваляно.

“Всяко Народно събрание трябва да започва с надежда че ще бъде избрано правителство, което ще работи в полза на гражданите и бизнеса. С всеки нови избори тази надежда избледнява”, смята Денков. “През последните 6 избора за три години само ПП-ДБ успяхме да съставим успешно редовно правителство и то два пъти. Никоя политическа сила не пое тази отговорност. Тези два кабинета бяха сваляни с усилията най вече на ГЕРБ, ДПС и ИТН, за може Борисов и Пеевски да скрият лъжата, че те са единствените, които могат да управляват.

Сега те получиха възможност да съставят кабинет, където Пеевски и Борисов да имат решаващата дума”, смята бившият премиер на страната. Денков уточни, че изпитват дълбоко уважение към избора на избирателите и ще работят за спечелване на доверието на своите симпатизанти.


Стабилно мнозинство и стабилно правителство, хората не искат повече избори, заяви Йордан Цонев от ДПС

.
Източник: БГНЕС

Благодаря на хората, които ни чуха и ни се довериха, ние няма да ви подведем. Пожелавам успешно изпълнение на дълга пред хората и родината. ДПС работи на терен цял месец, ние чухме какво ни казват хората. Между политиците и дневния ред на обществото е изкопана пропаст, дневният ред на обществото не е дневният ред на политиците. Хората не искат нови парламентарни предсрочни избори. Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев след клетвата на депутатите в 50-ото НС.

Хората искат стабилност, решаване на техните проблеми, подчерта Цонев. Това са проблемите на повишаване на доходите, на работните места, на сигурността на страната, на икономическия растеж. Няма как решаването на тези проблеми да стане в политическата криза, в която е страната в последните 3 г. трябва да се състави стабилно мнозинство и да се излъчи стабилно правителство с хоризонт 4 г. Българите в голямата си част потвърждават евроатлантическия избор на България, отбеляза Цонев и посочи, че гражданите са силно разтревожени за сигурността си. За нас от ДПС изборът на евроатлантизма е екзистенциален избор за гражданите и за родината. Ще продължим да подкрепяме Украйна в борбата й срещу агресора, каза още Цонев. 


Готови сме да участваме единствено в правителство на споделената отговорност. Вторият вариант са нови предсрочни парламентарни избори. Готови сме да поемем всички рискове.

.
Източник: БГНЕС

Това заяви Тома Биков от ГЕРБ-СДС в декларация от името на парламентарната група, веднага след като народните представители от 50-ото Народно събрание положиха клетва

“За нас има два възможни варианта - максимално широка политическа коалиция, кабинет на споделената политическа отговорност с четири годишен план, който да има одобрението на политическите партии в 50-то НС. Вторият вариант са предсрочни парламентарни избори, заяви Биков и подчерта, че ГЕРБ-СДС са готови да загърбят тясно партийния си интерес, но само ако видят, че имат истински партньори за това решение. "Призовавам всички партии в Народното събрание да поемат отговорност”, заяви депутатът.

В началото на декларацията си той припомни резултатите от изборите. “Изборите определиха ГЕРБ-СДС за първа политическа сила. Резултатът ни носи огромна отговорност пред всички граждани. Това е сложна задача пред всички ни. Резултатите показват ясно, че четири години на политическа конфронтация голяма част от гражданите не гласуваха, а други показаха, че настоящата форма на управление не ги удовлетворява. Ние заявяваме отговорността си и предлагаме диалог с всички партии”, категоричен е Тома Биков и призова: "От нас се изисква смирение, възможност за изграждане на конструкции и поемането на отговорност пред страната". 


Най-възрастният присъстващ народен представител – Силви Кирилов от ”Има такъв народ”, откри първото заседание на новоизбраното 50-ото Народно събрание

Източник: БТА

Преди това в залата се регистрираха 237 обявени за избрани народни представители и беше установено наличието на кворум за начало на заседанието. 

В пленарната зала присъстват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър-председател Димитър Главчев и министри от служебния кабинет, бивши председатели на Народното събрание,  представители на съдебната власт, на официалните вероизповедания в България и на дипломатическия корпус.

По Конституция на първото заседание на новоизбрания парламент народните представители ще положат клетва и трябва да изберат председател и заместник-председатели на Народното събрание.


Полковник Марков от "Величие" не положи клетва, закъсня

Николай Марков от партия "Величие" напусна пленарната зала без да положи клетва като народен представител.

"Излязох, защото не към положил клетва. Сега ще видя какво ще направя", каза Марков пред журналисти.

По-късно стана ясно, че причината да не положи клетва е, че е закъснял.

Въпреки, че това е прецедент, квесторите в парламента уточниха, че в следващото заседание като извънредна точка в дневния ред може бъде вкарана точка и Марков да се закълне. Днес, обаче, той не може да гласува и да влиза в пленарна зала повече.

Попитан ще подкрепят ли Рая Назарян от ГЕРБ-СДС за председател на Народното събрание, Марков отговори, че от "Величие" не са чули какви намерения има първата политическа сила, като подчерта, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа да се срещне с него, след като Марков отказа да разговаря с преговорния екип. 

Надеждата ми е политическите сили да проявят отговорност, заяви Йорданка Фандъкова от ГЕРБ-СДС 

Ще работим със същата отговорност, както го направихме и в Столична община. Това заяви Йорданка Фандъкова от ГЕРБ-СДС преди започване на днешното пленарно заседание.

.
Източник: БГНЕС

"Надеждата ми е политическите сили да проявят отговорност, да са чули много добре хората в кампанията, в която ни дадоха жълт картон", каза още тя на влизане в сградата на парламента, придружена от Георги Георгиев, който също беше част от ръководството на "Московска" 33.

Според Фандъкова номинацията на Рая Назарян, която лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще направи за председател на Народното събрание, е достойна.

"Рая Назарян е изключително качествен и достоен кандидат. Не виждам причина да не подкрепят такава стойностна кандидатура, освен тясно политически сметки", каза още бившият кмет на София.

От своя страна Георгиев допълни, че е време за отговорност. "Хората очакват от нас резултати", каза новоизбраният депутат. Той също определи Рая Назарян като достойна кандидатура и изрази очаквания, че тя ще получи необходимата подкрепа в пленарна зала.


ГЕРБ, ДПС и ИТН ще направят правителство, заяви депутатът от БСП Корнелия Нинова. 

Източник: БГНЕС

Ще има правителство между ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ". Това заяви депутатът от левицата Корнелия Нинова преди тържеството първо заседание на Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Нинова влиза в 50-то НС като редовен депутат, а не като лидер на левицата, след като подаде оставка.

“Сега влизам като всеки един депутат. Ще представлявам Благоевград, ще си върша работата, там има много проблеми”, уточни Нинова.


Дойде време да няма толерантност, заяви на влизане в залата Етиен Леви, депутат от новата партия в парламента "Величие". 

Източник: БГНЕС

Най-важното нещо за мен е България и българските граждани, където и да се намират, да разберат, че в края на краищата има хора, които мислят за тях. Това е моята визия. Винаги съм бил с отношение към хората, явно това ми е наследство от сцената. Любовта, която давам на музикалната сцена, искам да я дам и тук - на политическата сцена.

Това заяви пред журналисти Етиен Леви, депутат от партия "Величие".

Разбира се, че има вълнение. Това за мен е дебют на политическата сцена и искрено вярвам това да се увенчае с успех, сподели Леви.

"Очаквам да има отношение на високо ниво, като лични взаимоотношения между всички депутати, между лидерите, защото искам да се покаже на хората, че в парламента са достойните синове и дъщери на България", подчерта той и призова хората да бъдат критични и непримирими.

Леви е категоричен, че няма как да се оправи нашата държава, ако хората са компромисни и толерантни. "Дойде време да няма толерантност и да си изпълняваме задълженията", добави той.

Дали ще подкрепи Рая Назарян от ГЕРБ-СДС за председател на Народното събрание, Леви отговори: "Това ще се реши в процеса на заседанието".


Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на парламента, категоричен бе на влизане в НС депутатът от ПП-ДБ Николай Денков. 

Решението на ПП-ДБ е, че няма да подкрепим Рая Назарян за председател на парламента. Това заяви пред журналисти депутатът Николай Денков.

"След като ние два пъти успяхме да направим редовно правителство - единия път, бидейки първа политическа сила с подобен брой народни представители, колкото в момента има ГЕРБ, а втория път като втора политическа сила, явно може да се направи правителство, ако има политическо желание", каза Денков.

Бившият премиер подчерта, че ГЕРБ в момента са първа политическа сила и по думите му винаги са искали да работят с ДПС. "Това, което всички трябва да разбират ясно е, че предишното правителство падна, защото ГЕРБ и ДПС искаха да спечелят политическата власт. Спечелиха я – нека сега да управляват", заяви Денков.

От своя страна Бойко Рашков подчерта, че обществото няма доверие на българските политици, което пролича при активността на изборите на 9 юни. 


Ако има кабинет, той ще е на споделената отвратителност, заяви на влизане в парламента Христо Иванов от ПП-ДБ

Източник: БГНЕС

“Ако има кабинет, той ще е на споделената отвратителност”, така коментира Христо Иванов от ПП-ДБ възможната коалиция в изпълнителната власт.

Христо Иванов подаде оставка като лидер на “Да България”, а днес се очаква да положи клетва като депутат от 50-ото Народно събрание и веднага след това да подаде заявление за напускане на парламента. 


Главчев очаква бърз избор на председател на НС и съставяне на редовно правителство

Очакваме бързо да бъде избран председател на парламента и бързо да бъде избрано и редовно правителство.

Това заяви служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти на влизане в сградата на парламента за първото заседание на 50-ото Народно събрание.

Служебният премиер отказа да отговаря на други въпроси.


50-то Народно събрание има голямата мисия да гарантира сигурност, заяви президентът Румен Радев при влизане в Народното събрание

Източник: БГНЕС

“С клетвата, която ще положат днес депутатите се задължават да бранят държавния дълг и затова очаквам дневният ред да се диктува от интересите на гражданското общество”. Това заяви държавният глава Румен Радев преди тържественото откриване на 50-то Народно събрание.

“Този парламент има да решава много въпроси, но голямата мисия е да гарантира сигурността на страната в една много сложна геополитическа обстановка и бушуваща война. Нека 50-то НС бъде по-успешно”, пожела държавният глава.


Несериозно е "Възраждане" да има своя кандидатура за председател на НС и да подкрепи предложението на ГЕРБ

От „Възраждане“ винаги сме предлагали своя собствена кандидатура за председател на Народно събрание, така ще бъде и днес. Това каза депутатът от „Възраждане“ Петър Петров в „Здравей, България“.

„Несериозно е да имаме своя кандидатура и да подкрепим тази на ГЕРБ“, допълни още той, цитиран от NOVA.

Той е на мнение, че има риск да се стигне до нови избори. Петров смята, че ще се излъчи председател на НС, ще бъде направена актуализация на бюджета и парламентът ще приключи. Депутатът посочи, че не може да бъде съставено ново правителство.


Влизаме в НС, за да свършим работа, заяви Дарин Георгиев от партия "Величие"

Дарин Георгиев от партия "Величие" каза пред журналисти, че влиза в 50-ото Народно събрание, за "да свършим работа в полза на обществото и на гражданите", предаде репортер на БГНЕС.

Попитан ще подкрепят ли Рая Назарян за председател на парламента, той отговори: "Ще разберете".

Виктория Василева от своя страна също отказа да коментира дали от партията ще подкрепят Назарян.


Седмица след вота "2 в 1", за Народно събрание и за Европейски парламент, и след като Централната избирателна комисия обяви окончателните резултати и имената на новите народни представители, държавният глава подписа указ за свикване на 50-ия парламент.

Президентът Румен Радев свиква първото заседание на 50-ото НС на 19 юни

"В една парламентарна република от политическите партии, спечелили изборите, зависи как ще се развива държавата. Оттук нататък отговорността е тяхна", посочи в първия си коментар след изборите президентът Румен Радев.

Официалната клетва на новите 240 народни представители ще даде старт и на процедурата по консултации при президента.

Следващата стъпка е връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"Аз очаквам от изявления да се премине вече към диалог между политическите сили. От тях зависи дали и какво управление на страната ние ще имаме. Така че чакаме този диалог да продължим", каза Румен Радев.

Кои са новите 240 депутати

И този път имаше кандидати, които се отказаха от местата си. Сред тях лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов, един от ГЕРБ-СДС, четирима от ДПС и един от "Величие". Същеврменно 25 депутати бяха избрани от два района и трябваше да посочат един, който ще представляват.

В следващия парламент ще има представители на седем партии и коалиции - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ "Възраждане", ДПС, БСП, ИТН и "Величие".

Ето го и списъка по реда, в който са публикувани в решението на ЦИК:

Първи изборен район – Благоевградски

  • "Има такъв народ" - Станислав Иванов Богдански
  • "Възраждане" - Цвета Валентинова Рангелова
  • ПП-ДБ - Андрей Иванов Цеков
  • ГЕРБ-СДС - Росен Димитров Желязков, Стефан Апостолов Апостолов, Костадин Томов Стойков, Георги Иванов Георгиев
  • "БСП за България" - Корнелия Петрова Нинова
  • Движение за права и свободи - Ибраим Ибраимов Зайденов, Фатима Исмаил Йълдъс, Ахмед Ахмедов Вранчев

Втори изборен район - Бургаски

  • "Има такъв народ" - Силви Кирилов Петров
  • "Възраждане" - Борис Димитров Аладжов, Звезделина Камелиева Каравелова
  • ПП-ДБ - Николай Денков Денков, Димитър Георгиев Найденов
  • ГЕРБ-СДС - Жечо Дончев Станков, Любен Любенов Дилов, Галя Стоянова Василева, Андрей Стоянов Рунчев
  • "БСП за България" - Петър Георгиев Кънев
  • "Величие" - Радостин Колев Колев
  • Движение за права и свободи - Севим Исмаил Али, Ешереф Кязим Ешереф, Фатме Хасан Рамадан

Трети изборен район - Варненски

  • "Има такъв народ" - Тошко Йорданов Хаджитодоров, Ивайло Симеонов Костадинов
  • "Възраждане" - Костадин Тодоров Костадинов, Коста Георгиев Стоянов, Светослав Тодоров Тодоров
  • ПП-ДБ - Даниел Максим Лорер, Стела Димитрова Николова, Ивайло Христов Митковски
  • ГЕРБ-СДС - Даниел Павлов Митов, Красен Кирилов Кралев, Бранимир Николаев Балачев, Кристиан Божидаров Ганчев, Павел Алексеев Христов
  • БСП за България - Борислав Гуцанов Гуцанов
  • "Величие" - Юлиана Младенова Матеева
  • Движение за права и свободи - Филиз Хакъева Хюсменова

Четвърти изборен район - Великотърновски

  • "Има такъв народ" - Андрей Иванов Чорбанов
  • "Възраждане" - Ангел Василев Янчев
  • ПП-ДБ - Людмила Николаева Илиева
  • ГЕРБ-СДС - Костадин Георгиев Ангелов, Димитър Стойков Николов
  • "БСП за България" - Атанас Зафиров Зафиров
  • "Величие" - Павлин Стефанов Петров
  • Движение за права и свободи - Йордан Кирилов Цонев

Пети изборен район - Видински

  • "Възраждане" - Вера Иванова Александрова
  • ПП-ДБ - Любен Иванов Иванов
  • ГЕРБ-СДС - Росица Любенова Кирова
  • Движение за права и свободи - Иво Севдалинов Цанев

Шести изборен район - Врачански

  • "Възраждане" - Ивайло Василев Папов
  • ПП-ДБ - Деница Димитрова Симеонова
  • ГЕРБ-СДС - Красен Георгиев Кръстев, Мартин Николаев Харизанов
  • "БСП за България" - Генади Събков Събков
  • Движение за права и свободи - Валентин Йовков Тончев

Седми изборен район - Габровски

  • "Възраждане" - Даниел Петров Петров
  • ПП-ДБ - Явор Руменов Божанков
  • ГЕРБ-СДС - Томислав Пейков Дончев
  • Движение за права и свободи - Юсеин Хасанов Вейселов

Осми изборен район - Добрички

  • "Има такъв народ" - Александър Атанасов Александров
  • "Възраждане" - Константина Венциславова Петрова
  • ГЕРБ-СДС - Деница Евгениева Сачева
  • "БСП за България" - Мая Йорданова Димитрова
  • Движение за права и свободи - Ертен Белгинова Анисова

Девети изборен район - Кърджалийски

  • Движение за права и свободи - Делян Славчев Пеевски, Байрам Юзкан Байрам, Айтен Байрям Сабри, Павлин Павлов Кръстев, Елван Бехчет Гюркаш

Десети изборен район - Кюстендилски

  • "Възраждане" - Димчо Димитров Димчев
  • ГЕРБ-СДС - Христо Богомилов Терзийски
  • "Величие" - Росица Симеонова Калинова
  • Движение за права и свободи - Николай Георгиев Златарски

Единадесети изборен район - Ловешки

  • "Възраждане" - Ивелин Първанов Първанов
  • ГЕРБ-СДС - Николай Нанков Нанков
  • "Величие" - Ирена Николаева Негинова
  • Движение за права и свободи - Атидже Байрямова Алиева-Вели

Дванадесети изборен район - Монтана

  • "Възраждане" - Петър Николаев Петров
  • ГЕРБ-СДС - Румен Димитров Христов
  • Движение за права и свободи - Димитър Иванов Аврамов, Надя Йорданова Петрова

Тринадесети изборен район - Пазарджишки

  • "Възраждане" - Стоян Николов Таслаков
  • ПП-ДБ - Ивайло Валентинов Шотев
  • ГЕРБ-СДС - Екатерина Спасова Гечева-Захариева, Стефан Неделчев Мирев, Дафинка Аспарухова Семерджиева
  • "БСП за България" - Петя Николаева Цанкова
  • Движение за права и свободи - Искра Димитрова Михайлова-Копарова, Небие Исмет Кабак

Четиринадесети изборен район - Пернишки

  • "Възраждане" - Димо Георгиев Дренчев
  • ПП-ДБ - Бойко Илиев Рашков
  • ГЕРБ-СДС - Георг Даниелов Георгиев, Христина Иванова Георгиева

Петнадесети изборен район - Плевенски

  • "Има такъв народ" - Христинка Илийчева Иванова
  • "Възраждане" - Кирил Тодоров Тодоров
  • ПП-ДБ - Богдан Валериев Богданов
  • ГЕРБ-СДС - Пламен Тачев Петров, Валери Пламенов Лачовски
  • "БСП за България" - Георги Страхилов Свиленски
  • "Величие" - Христо Симеонов Борисов
  • Движение за права и свободи - Марио Киров Рангелов

Шестнадесети изборен район - Пловдив

  • "Има такъв народ" - Танер Кадир Тюркоглу
  • "Възраждане" - Ангел Жеков Георгиев, Емил Янков Янков
  • ПП-ДБ - Манол Костадинов Пейков, Йордан Яворов Иванов, Стою Теодоров Стоев
  • ГЕРБ-СДС - Бойко Методиев Борисов, Даниела Кирилова Дженева, Георги Валентинов Георгиев, Деница Пламенова Николова
  • "БСП за България" - Иван Богомилов Петков
  • "Величие" - Николай Георгиев Марков

Седемнадесети изборен район - Пловдивски

  • "Има такъв народ" - Станислав Светозаров Балабанов
  • "Възраждане" - Кръстьо Стоянов Врачев, Димитър Валентинов Гюрев
  • ПП-ДБ - Катя Максимова Панева
  • ГЕРБ-СДС - Цвета Вълчева Караянчева, Младен Николов Шишков, Иван Йовков Червенков
  • "БСП" за България - Веска Маринова Ненчева
  • "Величие" - Дарин Димитров Георгиев
  • Движение за права и свободи - Рамадан Байрам Аталай, Ердуан Сали Мехмед

Осемнадесети изборен район - Разградски

  • ГЕРБ-СДС - Гюнай Хюсмен Хюсмен
  • Движение за права и свободи - Хабибе Кязим Расим, Мехмед Реджеб Салим, Едис Рухиев Даудов

Деветнадесети изборен район - Русенски

  • "Има такъв народ" - Драгомир Стефанов Петров
  • "Възраждане" - Златан Стоянов Златанов
  • ПП-ДБ - Иван Белчев Белчев
  • ГЕРБ-СДС - Георги Николаев Кръстев, Николай Иванов Братованов
  • "БСП за България" - Иван Валентинов Иванов
  • Движение за права и свободи - Ализан Нихат Яхова

Двадесети изборен район - Силистренски

  • "Възраждане" - Маргарита Атанасова Генчева
  • ГЕРБ-СДС - Милен Стойчев Делийски
  • Движение за права и свободи - Джевдет Ибрям Чакъров, Левент Орхан Мемиш

Двадесет и първи изборен район - Сливенски

  • "Възраждане" - Климент Пламенов Шопов
  • ПП-ДБ - Татяна Славова Султанова-Сивева
  • ГЕРБ-СДС - Десислава Жекова Танева, Мария Щерева Белова
  • "БСП за България" - Деян Цанков Дечев
  • Движение за права и свободи - Хюсеин Хасан Хафъзов

Двадесет и втори изборен район – Смолянски

  • ГЕРБ-СДС - Красимир Митков Събев
  • "Величие" - Лариса Борисова Савова
  • Движение за права и свободи - Хайри Реджебов Садъков, Анджей Веселинов Джандев

Двадесет и трети изборен район – София

  • "Има такъв народ" - Павела Василева Митова
  • "Възраждане" - Цончо Томов Ганев, Виолета Радева Кърпачева, Ивайло Георгиев Чорбов
  • ПП-ДБ - Кирил Петков Петков, Божидар Пламенов Божанов, Атанас Петров Атанасов, Вяра Методиева Тодева, Васил Стефанов Стефанов, Надежда Георгиева Йорданова, Венко Николов Сабрутев
  • ГЕРБ-СДС - Александър Койчев Иванов, Тома Любомиров Биков, Николай Нидал Алгафари, Владимир Андонов Данаилов, Александър Руменов Ненков
  • "БСП за България" - Христо Танчев Проданов
  • "Величие" - Георги Панчев Куков
  • Движение за права и свободи - Тимур Ахмедов Халилов

Двадесет и четвърти изборен район - София

  • "Има такъв народ" - Иван Стойнов Кючуков
  • "Възраждане" - Йордан Христов Тодоров, Георги Хрисимиров Иванов
  • ПП-ДБ - Христо Любомиров Иванов, Лена Здравкова Бориславова, Мартин Димитров Димитров, Петър Василев Кьосев, Йордан Ивов Терзийски
  • ГЕРБ-СДС - Рая Назар Назарян, Христо Георгиев Гаджев, Тервел Николов Георгиев
  • "БСП за България" - Михаил Иванов Ставрев
  • "Величие" - Етиен Херцел Леви

Двадесет и пети изборен район - София

  • "Има такъв народ" - Петя Божидарова Димитрова
  • "Възраждане" - Маргарита Иванова Махаева, Славчо Ангелов Крумов, Рая Ангелова Иванова
  • ПП-ДБ - Елисавета Димитрова Белобрадова, Кристина Николаева Петкова, Калина Бориславова Константинова, Венеция Огнянова Нецова-Ангова
  • ГЕРБ-СДС - Йорданка Асенова Фандъкова, Анна Василева Александрова, Лъчезар Богомилов Иванов, Петър Николаев Николов
  • БСП за България - Калоян Емилов Методиев
  • "Величие" - Виктория Димитрова Василева

Двадесет и шести изборен район - Софийски

  • "Има такъв народ" - Венцислав Михайлов Асенов
  • "Възраждане" - Ангел Николаев Славчев
  • ПП-ДБ - Александър Димитров Симидчиев
  • ГЕРБ-СДС - Младен Найденов Маринов, Валентин Мирчов Милушев, Марин Василев Маринов
  • "БСП за България" - Иван Ивайлов Ченчев
  • Движение за права и свободи - Цветан Иванов Енчев

Двадесет и седми изборен район - Старозагорски

  • "Има такъв народ" - Александър Николов Вълчев
  • "Възраждане" - Искра Михайлова Михайлова, Даниел Станиславов Проданов
  • ПП-ДБ - Радослав Стефанов Рибарски
  • ГЕРБ-СДС - Красимир Георгиев Вълчев, Маноил Минчев Манев, Илиана Петкова Жекова
  • "БСП за България" - Драгомир Велков Стойнев
  • "Величие" - Красимира Петкова Нинова-Катинчарова
  • Движение за права и свободи - Халил Реджепов Летифов, Шендоан Ремзи Халит

Двадесет и осми изборен район - Търговищки

  • ГЕРБ-СДС - Теменужка Петрова Петкова
  • Движение за права и свободи - Джейхан Хасанов Ибрямов, Неждет Джевдет Шабан, Джем Ямен Яменов

Двадесет и девети изборен район - Хасковски

  • "Има такъв народ" - Александър Стайков Марков
  • "Възраждане" - Георги Николаев Георгиев
  • ПП-ДБ - Асен Васков Василев
  • ГЕРБ-СДС - Делян Александров Добрев, Георги Тенев Станков, Иван Величков Минев
  • Движение за права и свободи - Станислав Димитров Анастасов, Мюмюн Сали Мюмюн

Тридесети изборен район - Шуменски

  • "Възраждане" - Веселин Миленов Вешев
  • ПП-ДБ - Захари Георгиев Борачев
  • ГЕРБ-СДС - Любомир Димитров Христов
  • "БСП за България" - Катя Гинева Кайрякова
  • Движение за права и свободи - Айсел Исмаил Руфад, Хамид Бари Хамид

Тридесет и първи изборен район - Ямболски

  • "Възраждане" - Никола Ангелов Димитров
  • ГЕРБ-СДС - Димитър Ангелов Иванов
  • "БСП за България" - Красимир Йорданов Йорданов
  • Движение за права и свободи - Димитър Андонов Николов

Крайният срок за обявяване на имената на новите народни представители бе 16 юни, неделя. Мандатите в 50-ото Народно събрание се разпределят така:

  • ГЕРБ-СДС - 68
  • ДПС - 47
  • "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" - 39
  • "Възраждане" - 38
  • "БСП за България" - 19
  • "Има такъв народ" - 16
  • "Величие" - 13

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 19
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

19 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Хаос и провокации": Украинските власти са осуетили опит за преврат в Киев

"Хаос и провокации": Украинските власти са осуетили опит за преврат в Киев

Свят Преди 9 минути

Според плановете демонстрация е трябвало да завърши с окупация на парламента

"Голяма победа. Горд съм, че съм американец!“: Замразиха процеса срещу Тръмп

"Голяма победа. Горд съм, че съм американец!“: Замразиха процеса срещу Тръмп

Свят Преди 22 минути

Върховният съд на САЩ постанови, че Тръмп се ползва с известен имунитет

<p>Пистолетът на Наполеон Бонапарт може да е ваш!&nbsp;</p>

Пистолетът на Наполеон Бонапарт може да е ваш! Пригответе милионите

Любопитно Преди 1 час

Два пистолети, инкрустирани със злато и сребро и с гравиран образ на императора ще бъдат предложени на търг.

Природно бедствие връхлетя Източна Чехия

Природно бедствие връхлетя Източна Чехия

Свят Преди 1 час

Съобщава се за щети в размер на милиони евро

Калин Стоянов е приел поканата да бъде част от проектокабинета "Желязков"

Калин Стоянов е приел поканата да бъде част от проектокабинета "Желязков"

България Преди 2 часа

Той посочи, че по време на среща с Желязков са обсъдени приоритетите в МВР

Обвиниха съпругата на Кание Уест, че е изпращала порно на служители

Обвиниха съпругата на Кание Уест, че е изпращала порно на служители

Свят Преди 2 часа

Въпреки това 29-годишната Цензори не е посочена като ответник в съдебното дело

Задържаха българка, издирвана за трафик на деца в чужбина

Задържаха българка, издирвана за трафик на деца в чужбина

Свят Преди 2 часа

Българката е посредничила срещу заплащане за осиновяване на общо 17 деца

<p>Драмата на принц Хари в съдебната зала</p>

Драмата на принц Хари в съдебната зала: Липсващите мемоарни послания повдигат съмнения

Любопитно Преди 2 часа

Принц Хари: Обвинен в "замазване на очите" и опит за "създаване на препятствия"

<p>Над тези тези държави е &quot;надвиснала голяма опасност&quot;</p>

Туск за изборите във Франция: Над Европа е надвиснала голяма опасност

Свят Преди 2 часа

Според АФП думите на Туск са свързани с контекста на надигането на крайнодесни сили в Европа

<p>Фармацевти са готови да протестират, ето защо</p>

Фармацевти със заявка за протест, недоволстват заради предложения за промени в заплащането им

България Преди 2 часа

Фармацевтите в аптеките ще разясняват на пациентите как се финансира дейността по отпускане на безплатна терапия

Vivacom представя новите Unlimited планове: двойно по-високи скорости и включени роуминг MB извън ЕС

Vivacom представя новите Unlimited планове: двойно по-високи скорости и включени роуминг MB извън ЕС

Технологии Преди 3 часа

Плановете с най-голяма добавена стойност за клиентите досега ще осигурят неограничени изживявания

<p>Русия се похвали с нов успех в Източна Украйна</p>

Русия: Превзехме още две села в Източна Украйна

Свят Преди 3 часа

Това обяви руското министерство на отбраната

Различният пазар на труда – търсете новия брой на списание "Мениджър"

Различният пазар на труда – търсете новия брой на списание "Мениджър"

Любопитно Преди 3 часа

Светът на труда никога не е бил по-динамичен и непредсказуем