174

Н ародното събрание отхвърли предложения от Росен Желязков състав на правителство с мандата на ГЕРБ-СДС. Гласуваха 238 депутати, "за" бяха 98, "против" - 138, "въздържал се" - двама. Председателят на парламента Рая Назарян обяви, че няма да има процедура за прегласуване и закри днешното заседание.

  • Парламентът гласува проектокабинета "Желязков". В понеделник номинираният за министър-председател прие папката с проучвателния мандат от президента Румен Радев и веднага я върна със структура и състав на Министерския съвет.
  • В проектокабинета "Желязков" ще има един вицепремиер и 19 министри. Седем от тях са част от настоящия служебен състав.
  • За да бъде одобрен кабинетът, са нужни поне половината от гласовете на присъстващите в залата депутати. Очаква се на гласуването в ранния следобед да присъства и президентът Румен Радев.
  • Правителството се гласува с обикновено мнозинство. Ако в залата присъстват всички 240 депутати, то ще бъдат нужни 121 гласа „за”.

"Предложеният от мен състав на правителство има основна политическа задача да възстанови ефективното управление, за да се преодолеят следните дефицити – дефицит на доверието и легитимността, дефицит на целеполагането и целепостигането, дефицит на правоприлагането". Това коментира кандидатът за премиер с първия мандат Росен Желязков.

"Днес ни се предлага правителство от ГЕРБ, допълнено с няколко министри, доверени на Пеевски. Защо точно тези министри са подбрани, на какъв принцип, имаше ли преговори и ако - да, с кого? Наистина ли ни предлагат същите министри, със същите схеми, които предизвикаха протестите през 2020-2021 г.? Както и министри от 2013 г.? Това ли е най-доброто, което ГЕРБ може да предложи на България? Това не е правителство от типа „Завръщане в миналото”. Това е правителство от типа "Забравете за бъдещето". Няма как да подкрепим такъв кабинет", заяви Николай Денков от парламентарната трибуна. 

"Няма как да подкрепим такъв кабинет. Повечето от неговите приоритети очевидно ни разделят", заяви Денков.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна залата по време на декларацията от страна на ПП-ДБ.

"Не ми се слушат лъжи. (Николай) Денков бил направил правителство - той го направи с моите депутати", заяви Борисов. 

"Всички признават хаоса в последните 3 години,той говори за успехи", уточни той.

Минути по-късно Борисов се върна в залата и излезе на трибуната. Борисов се обърна към ПП-ДБ. „В трудни ситуации ние се подкрепихме. Ако е имало ползи, те са общи, ако е имало вреди – също са общи. Г-н Денков, няма да ви позволя да ни прикрепяте с ДПС. Прекрасно знаем с г-н Петков, с Асен Василев всичко знаем. Ние имахме нужда от осъзнатата подкрепа от десетина депутати от вас и да си понесем цялата отговорност”, каза Борисов.

Източник: Крум Стоев

По време на изказването на акад. Николай Денков камери уловиха и председателя на ДПС Делян Пеевски да напуска залата.

"До критичен минимум хората са свалили доверието в партиите и институциите. Вторият извод е, че всички хора, които гласуваха и не гласуваха, искат редовно правителство, стабилно мнозинство за него в НС, защото мнозинството е това, което осигурява стабилизация на политическия процес". Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

"Ние казахме, че ще подкрепим мандата на победителя в изборите, защото уважаваме вота на българския избирател. Ако не съставим правителство изходът е, че още повече ще спадне участието на гражданите и този цикъл на спад на доверието не може да се реши по друг начин, защото конституционната уредба на държавността е предпоставила държавноопределящия орган да е НС. Дори да спадне избирателната активност до 5% няма друго решение на кризата", подчерта Цонев.

"Няма друг начин да се прекъсне кризата, освен някой в това НС или в което и да е да се договори да състави мнозинство и да излъчи кабинет. Другото е промяна на конституционната наредба, заповядайте да видим кой ще успее да я промени. Ние сме втори и ще подкрепим мандата на първия, ще вземем нашия мандат и ще решим какво да правим, ще положим всички усилия България да има управление, което е около ценностите, които изповядва свободния западен свят. Ние не можем да водим преговори с "Възраждане", подчерта Цонев. "Българският народ не харесва модела на изтока и затова ние сме в западния модел и ще останем там. Ще водим преговори с всички останали партии, освен "Възраждане". Ще постъпим държавнически и при първия, и втория, и третия мандат", каза още Цонев.

По време на дебатите преди гласуването на кабинета "Желязков" лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира, че преди 11 години Пламен Орешарски е представил същия кабинет с модел, по който е създаден и днешният кабинет "Желязков".

"Тогава кабинетът му разчиташе на златния пръст на Волен Сидеров, и това правителство катастрофира. Катастрофира и партията, която тогава се довери на ДПС - БСП. Която за 11 години от 1 милион избиратели сега падна до 150 хиляди", добави той.

Костадинов се обърна към народните представители от ГЕРБ-СДС с думите, че нито един техен избирател не би искал да види коалицията наравно с ДПС в управлението. 

"Няма нормален ГЕРБ-аджия, който да види как ГЕРБ се превръща в притурка на ДПС. И ако вие днес направите правителство, вие ще сполетите съдбата на БСП, защото вашите избиратели няма да ви простят това. Защото ДПС не е партия, а е политическа мафия, с много сериозна вътрешнополитическа криза, която дори поставя на карта елементи от националната сигурност на страната ни, на тях ли искате да сте патерица? Та те дори себе си не могат да управляват в момента", каза още Костадинов.

"Кризата на статуквото не е нищо лошо, това е криза на олигархичния модел на пачките, пуделите, кюлчетата, допълни Костадинов. Няма нищо лошо да се отиде на нови избори, въпреки че ние вярваме, че този парламент може да излъчи правителство", добави лидерът на "Възраждане".

"Казаното от Бойко Борисов Борисов да се прекрати дебата и да ходим да искаме прошка, щеше да е конструктивно, ако беше поискал прошка за всички тези години, в които съдебната реформа не влезе реално в сила, или се беше покаял, че службите на България не работят за този народ. Или пък че всеки един пункт в скалата за корупция отговаряше на 70-те лева МРЗ в страната ни. Ако беше казал "покайвам се, че развалих уговорката, и че два пъти свалих редовно правителство, което имаше всички шансове да напредне България още повече". Това каза съпредседателят на ПП Кирил Петков по време на дебата в НС.

"Аз също се покайвам и се обръщам към българските избиратели: извинявайте, че в предишния наш шанс не сложихме тези реформи като приоритет - реформите в сигурността и службите; извинявам се, че не можахме да достигнем до реформите в правосъдната система; съжалявам, че не успяхме да стигнем в отделните комисии и служби на държавата, които могат да направят живота ни по-добър", каза още Петков.

"Ако някой мисли, че ще бъдем коалиционен партньор без тези реформи, много се лъже. Потвърждавам на нашите избиратели, че ще работим за антикорупционни политики, и ще работим проевропейски, и няма да направим компромис в нито една посока. И само да кажа, че повече хора в София са гласували за мен с преференции, отколкото за Борисов", завърши Петков.

След него от парламентарната трубина изказване направи и Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

"Ние сме ясни, заявихме вече, че няма да подкрепим този кабинет и ще гласуваме против. Излизането от кризата може да стане само с експертен кабинет с ясна програма и той да има широка парламентарна подкрепа и да не може да бъде доминиран от една или друга политическа партия", заяви той.

"Ако господин президентът връчи третия мандат на ИТН, ние ще отправим покана до всички партии за разговор за третия мандат за експертен кабинет с ясна програма", добави Йорданов.


Непосредствено преди гласуването на кабинета Желязков подкрепата остава под въпрос.

"ГЕРБ категорично победи и беше длъжна да предложи свое правителство. Листопадите от другите партии не ни касаят. Надявам се в 13:00 ч. да има държавници", заяви по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

И допълни: "Аз съм убеден, че правителство няма да има. Ще изтърпим всичко, което ще изговорят нашите колеги, защото сме длъжни пред нашите избиратели. Аз вече виждам мнозинство между ПП-ДБ и "Възраждане", може да стане нещо съвсем различно", посочи още той.

Но нагласата му е, че няма да подкрепят и втория и третия мандат, ако се стигне до тях. "Поехме целия риск. Всичко най-добро предложихме. Ясно сме завили, че няма да подкрепим втори мандат. Третият е нещо имагинерно. Ще имаме възможност в 13 часа да слушаме внимателно мотивите, с които не искат да подкрепят правителство. И след това ще ги използваме срещу тях", подчерта Борисов. 

"Очаквам цивилизовано поведение от всички. Очаквам и съдържателен дебат и гласуване за правителство. А какво ще стане на самото гласуване - няма как да знам", заяви Даниел Митов от ГЕРБ-СДС на влизане в сградата на парламента. 

"Ще видим какво ще се случи в 13.00 часа. След тази сутрин вече не очаквам подкрепа от никого", посочи Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. 

По-рано категорично против кабинета на ГЕРБ се обявиха от ПП-ДБ, „Възраждане”, БСП и „Има такъв народ”.

"Достойнството и честта се притежават. Те нямат цена, защото са безценни", подчерта Станислав Балабанов от ИТН. 

Разногласия в НС преди гласуването на проектокабинета "Желязков"

"При всички положения гласуването ще се състои. Какъв ще бъде резултатът - няма как да знам. Знам как ще гласува нашата парламентарна група. Категорично няма да подкрепим предложения кабинет. С оглед на течащите събития в някои от политическите сили очаквам всякакви изненади", посочи Атанас Зафиров от БСП. 

"Мисля, че тези партии, които подкрепят подобен тип правителство, имат необходимите гласове. За БСП позицията е ясна", заяви Борислав Гуцанов от БСП. 

"Преди 10 години бях казал и сега е дошъл моментът да се самоцитирам: "ако човек не може да срещне нищо неочаквано, значи е остарял", коментира Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС. 

"Очаквам отговорност и разум от политиците. В тази политическа криза ГЕРБ предложи най-доброто, поемайки всички рискове, защото ситуацията е много трудна. Затова от всички политици очаквам това, което и хората очакват - отговорност и разум за получаване на стабилност, от каквато имат нужда и хората, и бизнесът. Очаквам подкрепа от всички групи, които поемат отговорност", посочи Йорданка Фандъкова от ГЕРБ-СДС. 

"ПП ще бъдем в абсолютно пълен състав и ще гласуваме против", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, цитиран от NOVA.

"Самият Бойко Борисов се надява този кабинет да не мине. Аз на негово място също бих очаквала това. 50% от предложените за министри бяха свалени с протести преди няколко години. Другите 50% са на Делян Пеевски. Никой не би искал такъв кабинет", категорична беше Лена Бориславова от ПП-ДБ.

Така погледите бяха насочени към „Величие”. Снощи, председателят на парламентарната група Николай Марков обяви, че се оттегля от всякакви публични прояви на партията. Днес, след заседание на групата обявиха, че ще гласуват против кабинет. Но по думите им, ще си проличи в залата.

„Снощи имахме събрание на парламентарната група. Както и днес. Нагласите са като първоначалните обещания - всички ще влезем в пленарна зала и всички ще гласуваме единодушно против. Нямаме данни да е оказван натиск върху депутати как да гласуват”, заяви депутатът от "Величие" Дарин Георгиев.

Окончателният отговор може ли да има изненадващо обединение ще дойде след 13 часа, когато започва дебатът за редовно правителство.

Във вторник от партията на Бойко Борисов обявиха, че не знаят дали и от кого ще получат подкрепа. Според заявките до момента против ще гласуват ПП-ДБ, „Възраждане” и БСП. ДПС искат правителство с първия мандат, но досега не са казвали как ще гласуват. „Има такъв народ” казаха, че няма да подкрепят първия мандат, но след представянето на кабинета отказват коментар. Под въпрос е и какво ще излезе от редиците на „Величие”.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase   

Коментари 174
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

174 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>В Кремъл не са оптимисти за новата власт в Лондон</p>

В Кремъл не са оптимисти за новата власт във Великобритания

Свят Преди 3 часа

Песков: Те не са склонни на каквато и да е гъвкавост

Френски рапър влезе в затвора за насилие над бивши партньорки

Френски рапър влезе в затвора за насилие над бивши партньорки

Свят Преди 5 часа

29-годишният Moha La Squale вече е излежал 17 месеца зад решетките

Турция въвежда допълнителни проверки по летищата

Турция въвежда допълнителни проверки по летищата

Свят Преди 6 часа

Турският парламент прие късно снощи изменения в закона за гражданското въздухоплаване

Екстремна вечеря на 30 хиляди метра над Земята срещу $495 000

Екстремна вечеря на 30 хиляди метра над Земята срещу $495 000

Любопитно Преди 6 часа

Повече за шестчасовото пътешествие до Космоса четете в следващите редове

Торнадо в Китай уби един и рани още 79 души (ВИДЕО)

Торнадо в Китай уби един и рани още 79 души (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

В момента се провеждат спасителни операции и е възможно бройката да нарасне

Байдън заяви, че е горд, че е "първата чернокожа жена" в Белия дом

Байдън заяви, че е горд, че е "първата чернокожа жена" в Белия дом

Свят Преди 6 часа

Това е пореден словесен гаф на Байдън

Идеалният отбор за Михаил Мадански е...

Идеалният отбор за Михаил Мадански е...

Не просто футбол Преди 7 часа

Кои са имената, които избра популярния бивш помощник треньор на националния отбор

<p>Изслушаха Терзиев, какво ще стане с Войнишкия паметник</p>

Терзиев: Позиция за Войнишкия паметник ще дам в следващите дни

България Преди 7 часа

Терзиев: Водя се от идеята, че искам паметник да има

Ураганът "Берил" достигна Мексико

Ураганът "Берил" достигна Мексико

Свят Преди 7 часа

Регистрирани са ветрове със скорост 95 км/ч, с порив от 130 км/ч

Корниш Рекс

Мяу! Топ 20 на най-известните и причудливи породи котки

Любопитно Преди 7 часа

От сладки до нетипични, те са домашни любимци, на чийто чар трудно можем да устоим

Актьорът Сам Нийл разказа за битката си с рака

Актьорът Сам Нийл разказа за битката си с рака

Свят Преди 7 часа

Звездата от "Джурасик парк" разкри за първи път миналата година, че се бори с рак на кръвта в трети стадий

д

Съюзник на Русия твърди, че е осуетил държавен преврат

Свят Преди 7 часа

Повече по темата четете в следващите редове

.

НАСА предава на живо как първият "марсиански" екипаж се завръща

Любопитно Преди 7 часа

Повече по темата четете в следващите редове

Олена Зеленска е купила рядък спортен автомобил Bugatti: Операция дезинформация

Олена Зеленска е купила рядък спортен автомобил Bugatti: Операция дезинформация

Свят Преди 7 часа

Проучване на BBC: Руската мрежа на дезинформация

Великобритания има нов премиер

Великобритания има нов премиер

Свят Преди 8 часа

Киър Стармър беше официално назначен за министър-председател от крал Чарлз III в Бъкингамския дворец