На а сериозни нарушения при производството на тъмни и диетични хлябове, показват резултатите от проверката на Министерството на здравеопазването.
От 11 до 20 януари са били инспектирани 535 фурни и 891 магазина. При проверката са изследвани вида и количеството на влаганите суровини в хлябовете, както и спазването на законодателството по отношение етикетирането и представянето на храните.
В 34 обекта за производство е установено несъответствие
при етикетирането и представянето на храните, показват резултатите.
Издадени са 58 предписания за отстраняване на констатираните несъответствия, съставени са седем акта за административни нарушения
Наложените санкции ще бъдат от 500 до 1000 лева,
посочват от министерството. Един обект за производство е спрян временно от експлоатация до представяне на документ за произход на влаганите суровини.
76 проби от различни хлябове са изследвани за органолептични показатели, изкуствени оцветители, обща пепел, сол и захар. Анализите са извършени в шестте официални акредитирани лаборатории на регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве.
В 12 от пробите е установено наднормено съдържание на сол.
Наличие на изкуствени оцветители, наднормено количество на пепел, захар или други съставки в изследваните проби не е открито.
Допълнително ще се извърши анализ за съдържанието на влакнини (фибри) в хляба в Националния център по опазване на общественото здраве.
МЗ: Черният хляб не е толкова фалшив
Проверка на здравното министерство е установила завишено количество сол на места, но не и на изкуствени оцветители, на пепел или захар над нормата
31 януари 2011, 13:20
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!