7

Красимир Балъков, Йордан Йовчев, Тервел Пулев, Ана Пападопулу. Това са само част от известните българи, които се включиха в първата по рода си кампания за набиране на нови над 1200 гранични полицаи. 

"Бъди част от силите на Гранична полиция" 

Заради усилията на България по пътя към Шенген, през март в деловодството на Народното събрание спешно бяха внесени два законопроекта за увеличаване капацитета  на Гранична полиция с 1264 щатни бройки за охраната на бежанските центрове и засилване на охраната на граничните пунктове. Първоначално през "ситото" на МВР ще преминат 400 кандидати, като общо договорените допълнителни щатове са 1264, но само за първите няколко дни вече са подадени над 450 заявления

Със специален видеоклип, настоящите граничари призовават желаещите да пазят границите България, да се включат в редиците им. "Нито крачка назад, зад нас е България" са думите на главен комисар Антон Златанов, с които видеоклипът на МВР завършва. 

"Самата кампания обаче е до 23 септември и дотогава очакваме цифрата желаещи да е далеч по-голяма", разкри пред Vesti.bg директорът на ГД "Гранична полиция", главен комисар Антон Златанов. 

Източник: БТА

Служители на Гранична полиция се търсят за Регионалните дирекции в Петрич, Кюстендил, Драгоман, София, Елхово, Брегово, Видин, както и за дирекция "Гранична полиция".

Но какви са изискванията?

За регионалните дирекции е необходима диплома за завършено средно образование, а за останалите 10 в Дирекция "Гранична полиция" - образователна степен "бакалавър". Изискване има и към възрастта - максимум 40 години.

"Конкурсните етапи са три. След като подадеш документи, минаваш медицински преглед в болницата на МВР. След това следва физически изпит с нормативи от 4 различни упражнения с точкова система и психотест в Института по психология, който се дели на 2 различни теста и събеседване със специалист.

Едва когато ги издържиш, отиваш на интервю с широка комисия от полицаи като  заключителна беседа. Накрая се избират победителите в конкурса и те отиват за 6 месеца в Специализирания център за подготовка в Пазарджик към Академията на МВР, за да получат нужното полицейско обучение", уточни комисар Златанов. 

Той наблегна и на факта, че въпреки че граничната система на всяка държава е част от системата за национална сигурност, съвсем не е нужно кандидатите да са учили такава, за да имат предимство.

"Дали си учил в Университет предмет "Национална сигурност" по никакъв начин не касае това дали ще станете полицай. Може да сте завършил счетоводство и контрол, например. По-голямата част от щатните бройки е за хора със средно образование, а това е предмет, който не се изучава в среднообразователните училища. За останалите е нужна единствено висша образователна степен "бакалавър", без значение каква специалност. Просто такива са изискванията на закона.

Но действително после предимство имат хората, които имат повече познания по темата и това ще си проличи на заключителното интервю. Самата конкурсна процедура е вид състезание и е логично, че в него влизат и знанията, но аз лично като преподавател познавам безброй студенти, които са се записали да учат национална сигурност, но не са посетили и един час и са завършили. Това не им дава никакво предимство", допълни комисар Златанов.  

"Основното, което търсим, освен физическите, са най-вече морални качества в кандидатите. Чисто човешки - желание, мотивация, лоялност, честност. Знанията не са толкова водещ фактор, просто защото когато спечелят конкурса, те ще ги получат после, в школата на МВР". 

Да пазиш границите на България по суша, въздух и вода е кауза и мисия.

"Произтичащите заплахи за националната сигурност, вследствие на безпрецедентния мигрантски поток, налагат предприемане на стратегически мерки за повишаване възможностите на ГДГП за осъществяване на надежден граничен контрол на вътрешните и външни държавни граници, явяващи се такива и за ЕС и минимизиране рисковете за националната сигурност", пишеше тогава в мотивите на законодателите от 49-ото Народно събрание.

Сега реално се пристъпва и към изпълнение на горепосочените стъпки, макар главен комисар Златанов да бе категоричен, че преди допълнително отпуснатите места капацитетът на Гранична полиция е бил запълнен. 

"Още миналата година, когато дойде комисията от Шенген да провери ситуацията на място, вече бяхме предприели нужните мерки с 3 големи конкурса да запълним липсата. И това се отчете изключително положително от тяхна страна", припомни той.

"Със сигурност и настоящите промени ще имат своето позитивно отношение към приемането ни и по сухопътни граници в Шенгенското пространство. Кадровото обезпечаване на службата за граничен контрол е от изключителна важност, просто за да сме достатъчно боеспособни. Вече имаме нови автомобили с европейски средства, снабдяваме се и с нужните хора и всичко това са оптимистични знаци", завърши главен комисар Златанов.

А за да достигнат до максимално голям брой хора от цялата страна, главен комисар Антон Златанов решава да действа нестандартно и да популяризират конкурса с видеоклипове. В рамките на две минути те показват същината на работата в Гранична полиция, а основното послание на клипа е какво означава да обичаш родината, според граничните полицаи. По думите му този клип показва какви хора и с какви ценности се търсят в редиците на Гранична полиция. 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Нова стрелба край Тръмп

Нова стрелба край Тръмп

Свят Преди 3 минути

Инцидентът е станал във Флорида

40 души се издирват след инцидент с лодка в Нигерия (СНИМКИ)

40 души се издирват след инцидент с лодка в Нигерия (СНИМКИ)

Свят Преди 45 минути

Инцидентът е станал в щата Замфара

,

Най-влиятелният човек в Грузия предлага извинение за войната с Русия през 2008 г.

Свят Преди 3 часа

"Непосредствено след изборите на 26 октомври тези, които предизвикаха войната, ще бъдат изправени пред правосъдието", заяви Иванишвили

,

30 ранени цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка

Свят Преди 4 часа

Губернаторът на Харков Олег Синегубов заяви, че гражданската инфраструктура също е пострадала

а

Хамас: Имаме големи възможности да продължим войната в Газа въпреки загубите

Свят Преди 5 часа

Подробности може да прочетете в следващите редове

,

Президентът на Иран ще участва в срещата на върха на БРИКС в Русия

Свят Преди 5 часа

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви, че Русия е получила от Иран балистични ракети

,

Британският външен министър: Владимир Путин няма да уплаши Запада

Свят Преди 5 часа

През последните няколко седмици в Киев и Вашингтон имаше интензивни преговори

Бенямин Нетаняху

Нетаняху заминава на посещение в САЩ на 24 септември

Свят Преди 5 часа

Той ще участва в дебат на високо равнище на световните лидери на годишната сесия на Общото събрание на ООН

.

Категорична преднина за NOVA на старта на есенния сезон

Любопитно Преди 5 часа

Първият епизод на риалити формата „Игри на волята“ изпревари конкуренцията с над 55%

,

"Хизбула" изстреля десетки ракети по Северен Израел

Свят Преди 6 часа

Няма сведения за пострадали хора

<p>Бен Афлек и Дженифър Лопес се появиха заедно в Бевърли Хилс&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Бен Афлек и Дженифър Лопес се появиха заедно на обяд в Бевърли Хилс (ВИДЕО)

Любопитно Преди 7 часа

Двойката бе заедно с децата си и очевидно се опитва да запази цивилизования отношения

<p>Син уби баща си с мотика в Балчик</p>

Убиха мъж с мотика в Балчик

България Преди 8 часа

Задържан за престъплението е синът на жертвата

Ердоган: Израел повтаря сръбския геноцид от Сребреница

Ердоган: Израел повтаря сръбския геноцид от Сребреница

Свят Преди 8 часа

Турският президент направи паралел между настъплението на Израел в Газа и геноцида в Босна