С ладолед, съдържащ яйчен прах с токсичен инсектицид, може да бъде пуснат на пазара в България. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.
Това стана след като нова партида токсичен яйчен прах бе открита в страната. От Българската агенция за безопасност на храните засякоха още 500 килограма, внесени от Германия, съдържащи инсектицида фипронил.
Скандал със заразени яйца в Европа
В Румъния и Словакия са внесени заразени с фипронил яйца
От тях около 93 килограма са използвани за производство на 12,5 тона сладолед, който е спрян е още преди да стигне до търговската мрежа. Стоката се намира под възбрана в склад в Стара Загора.
„Нищо страшно не е станало. Няма нито един пострадал, нито един умрял, нека не плашим хората”, коментира д-р Камен Иванов, директор на „Безопасност на храните”, София-град.
Пред „Здравей България” по NOVA пък д-р Камен Николов, началник отдел в дирекция „Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните посочи, че ако се докаже, че количеството фипронил е под 0,005 милиграма на килограм, сладоледът ще бъде допуснат до продажба на пазара.
„Има регламент от 2014 година, според който ако в готов продукт или в суровина количеството на фипронил е под 0,005, той не е опасен за потребителя. Производителят на сладоледа трябва за собствена сметка да направи анализ на този готов продукт и ако резултатът е под тази граница, ние ще освободим стоката за свободна реализация. Тъй като все още нямаме този резултат, стоката стои под възбрана”, поясни д-р Камен Николов.
„В Европа няма нито един случай на пострадали потребители. Световната здравна организация определя този инсектицид като умерено токсичен. За него няма нито долна, нито горна граница за токсичност”, добави д-р Камен Николов и подчерта: „Абсолютно нисък е рискът за потребителите”.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!