Д а си предприемач е може би най-трудната и неразбрана професия в света. Хем нямаш шеф, хем работиш като че да имаш трима началници, при това без оглед на празници и почивни дни. Сладката част обаче идва с признанието на клиентите и конкурентите, както и с това да гледаш как нещо, родено с много труд и тревога, се превръща в работещо предприятие. Да имаш собствен бизнес е като да имаш още едно дете – трепериш му, отглеждаш го, очакваш най-лошото и правиш всичко възможно да го опазиш живо, докато стане достатъчно голямо, че да се грижи горе-долу само за себе си. В случая с бизнесите обаче сътресенията могат да дойдат от по-неочаквани посоки, като например световна криза или просто нов път, по който светът поема – или и ти тръгваш по него, или излизаш от играта. Това вероятно е известно до болка на всеки човек, който има свой бизнес, но един от тях реши да разкаже повече за предизвикателствата в работата и как трябва да бъдеш гъвкав, когато познатото се променя с непознато всеки ден.
На тези и други въпроси за читателите на Vesti.bg отговаря г-н Антон Костадинов, Управляващ и собственик на "САМИ– М" ЕООД – гр. Перник, специализирана фирма за производство на месни, млечни и безмесни продукти.
Каква е дейността на управляваното от вас дружество?
Дейността, която дружеството ни развива е производство и търговия на хранителни продукти в дивизията от млени меса до вегетариански продукти. В портфолиото ни има предложения от различни групи храни, като месните разбира се преобладават. Предлагаме продукти от пилешко, телешко, свинско, както и смесени конфигурации. Произвеждаме и млечни продукти, както и безмесни зеленчукови и вегетариански.
Екипът ни от технолози, следвайки всички изисквания, стандарти и култура на потребление, разработва продукти, които да дадат необходимата енергийна доза на човек да съществува и да се храни свободно и щастливо. Правилното хранене е профилактиката за здрав организъм. Нашето верую е „Хранете се правилно и с голяма доза удоволствие“, за да е здрав вашият организъм. Следвайки философията, че за да се храни правилно, човек трябва основно да потребява месни храни, които са типични за географски ширини, ние предлагаме богат избор продукти, свързани с националната ни и балканска кухня.
Колко време ви отне да спечелите доверието на потребителите?
Дружеството ни работи на пазара в страната над 25 години. Време, за което един човешки индивид влиза в най-трудоспособната си възраст. Така приемаме и ние тези наши 25 години на пазара. Години, през които натрупахме много опит, знания, познанства, построихме преработвателен завод, създадохме екип, внедрихме технологии, създадохме продукти и всичко това доведе до най-важното и значимо за нас – спечелихме доверието на нашите потребители.
Каква е оценката ви в професионален план за изминалата година?
В момента пътят, по който вървим, е още по-труден, но високият корпоративен морал е изключително важен в тези трудни времена за всички. От една страна, очакванията към нас са големи, а от друга страна - целият свят се учи да живее по нов начин. Практически няма човек, който пряко или косвено да не е засегнат от COVID-19. Това води до промяна в ежедневието на всички нас. 2020 година е трудна година, с много изпитания не само за нас. Близо 75 години ние живеем в мир. През 89-90 г. имаше също сътресения за Източна Европа, но те дадоха тласък за развитието на частен капитал. Този мир дава възможност капитала и обществото да се развиват, всички ние да променим културата си на потребление, всекидневието си, навиците си. Естествено това води и до промяна в начина ни на хранене. И сега, ето отново рязка промяна на навиците ни и на начина ни на живот. Силата на консуматорското поведение отслабва. Има браншове и сектори, които са много засегнати, а оттам и ние. Например – Туризма, ХоРеКа пазара практически затвори. При нас сътресенията са по-малко, благодарение на диверсификацията на пазара, на който работим.
Бизнес с такъв мащаб и такава сфера на дейност не може да се развива без инвестиции. В какво най-често и най-много инвестирате?
С оглед на безопасността на произвежданите от нас продукти и тяхното качество, в последните две години инвестирахме над 1 000 000 лв. както в машини, така и в софтуерни и хардуерни решения, които ни позволяват изключително висок контрол и проследимост. Повишаваме знанията и компетентността на всички заети. Сключихме договор с Университета по хранителни технологии, за сътрудничество.
Как се справяте с предизвикателствата от последните месеци?
Досега, въпреки напрегнатата ситуация, ние не сме кандидатствали за безвъзмездна помощ по която и да е от отпуснатите мерки и се надяваме нещата да не се влошат допълнително, за да не ни се наложи да прибягваме до външна подкрепа. Нека наистина тези, които са засегнати много, да имат повече възможност за възстановяване на бизнеса си. Не сме съкращавали персонал, напротив - назначаваме.
Естествено, счетоводната печалба падна, защото и ние сме засегнати от създалата се ситуация, но днес не е време за печалба, а за оцеляване заедно. За 2021 година, разглеждаме възможността да разкрием лекарски кабинет на територията на предприятието, както и да увеличим разходите за социално и здравно обслужване на работниците ни. Работата при ниски температури изисква хората да са здрави и отпочинали, и ние изграждаме система от мерки, които да им помогнат в това.
Честно казано, в последните месеци виждаме не просто ситуация, върху която да разсъждаваме и анализираме икономически, но и възможност за ретроспекция и това се отнася за всички хора. Предполагам, че всеки един от нас си задава някой, ако не и всички тези въпроси – как да бъдем по-добри, как да бъдем по-дисциплинирани и всеотдайни, кои са ни приоритетите, без какво можем и без какво не можем?
Нашето мнение е, че всички трябва да бъдем отговорни и много дисциплинирани. Да си собственик на капитал не е само право, то е и голяма отговорност. А както вече много хора научиха, кризите, каквито и да са те, са не просто изпитания, но и възможности. За съжаление има много човешка болка в създалата се ситуация, но нека бъдем по-смирени и всички да се борим за спасението на всеки един човешки живот. Така че нека опитваме да гледаме и позитивно на ситуацията, в която всички се намираме.