"Труд": Кадруването тръгва по нов ред
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
2

Осми поред проект за промени в съдебния закон, изготвен в правосъдното министерство, който тепърва ще се обсъжда, си поставя амбициозната задача да сложи ред в кадруването в Темида, пише "Труд" под заглавие "Кадруването тръгва по нов ред".

Според вестника се предвиждал край на "поголовните отличници" за постове в съда и на пенкелерите, които се самопредлагат за всяко вакантно началническо място".

Кой има качества да расте в йерархията, вече щели да казват не "точките" от трудовата биография, където натежаваха годините стаж, а магистратски комисии по места след препитване на кандидата.

Началниците щели да се освобождават от "натрапени" заместници със свой мандат и да си подбират екипите - но занапред. А тях самите Висшият съдебен съвет ще избира с явен вот и ясни мотиви, които ще се качват и в интернет, за да няма съмнения за "красьовщини".

Предлага се "излишните", ненатоварени с дела съдилища и прокуратури да се закриват, въвеждат се нови правила за пенсиониране в системата и гаранции, че некадърниците ще я напускат.

Авторите, според "Труд" са се вслушали в предложенията на магистратите каква реформа искат, нямало и намек за предсрочна подмяна на ВСС.

Липсвали обаче важни предложения - например създаване на спецсъдилища и прокуратури срещу организираната престъпност.

Прокуратурата разследва политици, осигурявали чадър над Октопода, съобщава под глава "Монитор", а  "Телеграф" - на по-задна страница. Високопоставени източници от обвинението обяснили, че в момента се анализират купища нови доказателства срещу бандата.

Ще подкрепяме ГЕРБ през целия мандат на управлението, след което още един за затвърждаване на постигнатото. Това казва лидерът на "Атака" Волен Сидеров пред "Стандарт".

Заглавието над интервюто с бъдещия председателя на парламентарната комисия за контрол над ДАНС е: "Ще разкрия кой дърпа конците на Алексей Петров".

Бившият национален селекционер по футбол Пламен Марков ще бъде част от новата формация на Татяна Дончева "Движение 21", съобщава "24 часа" под глава.

Другата сряда бившата червена депутатка кани съмишленици и медии на учредяването на новия си проект.

Червен общинар, специалист по данъчна политика и съветник в комисията по отбрана и сигурност залагат имената си и тръгват заедно с Дончева, се посочва в материала.

Не ме вълнуват намеренията на Татяна Дончева, а и не мисля, че много хора в БСП се вълнуват от тях, лаконично коментирал лидерът на БСП Сергей Станишев.

Гражданите, които ще поискат МВР да им възстанови парите за забавена експресна или бърза поръчка за нови документи, ще бъдат подложени на ново бюрократично изпитание, пише под глава "Сега".

Най-напред ще трябва да платят нови 40 лв. за обикновена поръчка, която се изпълнява за 30 дни. След това с бележката да отидат във финансовата служба на съответната полицейска дирекция, където да подадат молба за връщането на парите за неизпълнената бърза или експресна поръчка - съответно 80 или 200 лв. Ако се ползват услугите на банките, ще се наложи отново да се плати комисиона. Така вестникът обяснява схемата, изпробвана вече в Кърджали и Варна.

Положението ще стане критично, ако до 29 април, когато изтича срокът за обикновените поръчки, системата на "Сименс" не тръгне нормално, предупреждава изданието.

Целта цените на тока да не се повишават от 1 юли не е мираж - ако всички по веригата дадат своя принос, е възможно за крайните потребители да няма увеличение. Това казва министърът на икономиката Трайчо Трайков в интервю за "Труд".

По думите му в системата на енергетиката може би половината висши мениджъри са с по-висока заплата от неговата собствена и това не е справедливо. А пък когато не си вършат работата, както трябва, е още по-несправедливо.

Затова до един месец заплатите ще бъдат коригирани, когато от качеството на свършената работа има какво да се желае.

Цивилни служители на ДАНС са влезли вчера в седем клиентски центъра на енергото на австрийската ЕВН в Югоизточна България, пише "Труд" под глава.

Позовава се на шефа на фирмата Йорг Золфелнер, който афектиран,  съобщил това в София. Спецагентите са търсили доказателства за направени инвестиции, но не са представили официален документ за проверката, подчертал Золфелнер.

По-късно ДАНС излезе с официално съобщение, че в изпълнение на законовите си функции агенцията е провела срещи с представители на електроразпределителните компании на територията на цялата страна, от които е изискана информация. Преди да стане министър, Трайчо Трайков беше прокурист на енергото на ЕВН, припомня изданието.

България иска да участва в системата за противоракетна отбрана (ПРО), се разбрало вчера на брифинг на говорителя на МВнР Весела Чернева, пише "Труд".

Причината е иранската ядрена програма, която представлява конкретна заплаха за страната ни и София е силно обезпокоена.

България е уязвима заедно с Румъния, Гърция и Турция по отношение на ракетите, които Иран вече притежава - с обсег до 2000 км. Това е оценката, оповестена от МВнР.

"В момента, в който станат ясни параметрите на противоракетната система, ние ще поискаме да бъдем част от нея. Как точно можем да участваме ще стане ясно в зависимост от това как и къде и най-вече какви елементи от нея могат да бъдат разположени на българска територия", обяснила Чернева.

Всеки месец плащаме на лечебните заведения 80-85 млн. лв., казва пред "24 часа" директорът на НЗОК Жени Начева.

Според нея най-важно е да се въведат единни правила за формиране на работната заплата на лекарите и на персонала.

Те да не са обвързани със стойността на клиничните пътеки, а с общите приходи в болницата и компетентността на докторите. Сегашната практика за разпределение на възнагражденията трябва да се промени, допълва Начева.

От НОИ предлагат да не се заплаща първият ден от болничния лист, вторият и третият да се поемат от работодателя, а институт да плаща след четвъртия, съобщават всички издания. Работодателят да изплаща 80 на сто от реалната заплата, а НОИ - 80 на сто от осигурителната заплата, предлагат още от НОИ.

През първото тримесечие на 2010 г. 160 000 души повече са ползвали болнични в сравнение със същия период на миналата година, заяви управителят на осигурителния институт Христина Митрева.

Бюджетът на НОИ отново е "на червено", пише под глава "Дневник".

На фона на официалните прогнози за спадащи приходи и отварящи се дефицити в социалната система правителството продължава да финансира съмнителни в спешността си разходи, пише авторът.

Отбелязва се, че според постановлението на кабинета, публикувано в Държавен вестник във вторник, миналата сряда МС е решил да отпусне 71,7 млн. лв. още тази година за строителството на многофункционална спортна база в София.

Парите ще бъдат извадени от фискалния резерв. Също във вторник с участието си в символична първа копка премиерът Бойко Борисов напомнил за друг бюджетен разход за 2010 г., който кабинетът няма намерение да съкрати - 15 млн. лв. за изграждането на т.нар. Български Лувър, пише "Дневник".

Добавя се, че същия ден НОИ представил "оптимистичната" си прогноза за 140 млн. лв. допълнителен дефицит, който ще се отвори в държавните осигурителни фондове.

Ден по-рано финансовият министър Симеон Дянков призна, че планираните приходи в бюджет 2010 няма да се изпълнят поне с 1-1,2 млрд. лв.

В интервю за "24 часа" ректорът на УНСС и председател на Съвета на ректорите проф. Борислав Борисов казва, че ако постановките в проекта за закон за висшето образование се възприемат, ще свърши сладкият живот на обучение главно с хонорувани преподаватели от "хвърковатите чети", акредитацията на различни висши училища с едни и същи преподаватели, "псевдовисшето обучение" по села и паланки, приемът, надхвърлящ с много капацитета им, и раздаването на пари "на калпак".

По думите му ВУЗ-овете ще печелят от присъща за тях търговска дейност. Според него шест месеца е напълно достатъчен срок за една истинска професионална акредитация, но това изисква много сериозна промяна в работата на Националната агенция за оценка и акредитация.

Заявен е конкретен инвеститорски интерес към преотстъпването на концесията на "Софийска вода", съобщил изпълнителният директор на дружеството Иван Иванов, цитиран под главата на "Класа".

Имало проявен интерес към нерегулирания бизнес на "Юнайтед Ютилитис", в който влиза и концесията на "Софийска вода", включително от френски дружества, уточнил Иванов.

Предполагам, че френските компании ще се опитат да се включат в концесията на "Софийска вода", ако има сделка, допълнил той. Посланикът на Франция у нас Етиен дьо Понсен също потвърдил интереса на френски фирми към водната концесия в София, отбелязва "Класа".

Според Иван Иванов евентуална сделка няма да промени концесионния договор, няма да последват и никакви рискови стъпки при управлението на столичната ВиК мрежа. 

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Джокович: До следващия път, София

Джокович: До следващия път, София

Любопитно Преди 4 часа

Ноле: Благодаря на домакина и партньора ми по караоке, Григор Димитров

Четвърта поредна победа за Силните в “Игри на волята”

Четвърта поредна победа за Силните в “Игри на волята”

Любопитно Преди 4 часа

Шахматистката Елица Раева и бизнесменът Симеон Кралев са първите номинирани участници тази седмица

След гонка: Задържаха нелегални мигранти в Бургас

След гонка: Задържаха нелегални мигранти в Бургас

България Преди 6 часа

Задържани са двама грузински граждани

Двамата пилоти, загинали край Граф Игнатиево, са повишени посмъртно

Двамата пилоти, загинали край Граф Игнатиево, са повишени посмъртно

България Преди 8 часа

Това става със заповед на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов

Проверете номера на избирателната си секция и мястото за гласуване на изборите

Проверете номера на избирателната си секция и мястото за гласуване на изборите

България Преди 9 часа

МРРБ предостави интернет адреси и мобилни телефони за справка

Украйна: Спряхме руското настъпление в Курска област

Украйна: Спряхме руското настъпление в Курска област

Свят Преди 9 часа

Украинският военен служител призна за „някои незначителни успехи“ на Москва

ЕК даде разрешение за компенсации на тока за бизнеса

ЕК даде разрешение за компенсации на тока за бизнеса

България Преди 9 часа

Според министъра на енергетиката „още от утре може да започне изпълнение на програмата”

<p>&bdquo;Истината&ldquo; може наистина да е там, но това не означава, че ще ви хареса</p>

Националната лаборатория на САЩ със заключение за странен метален предмет

Свят Преди 10 часа

Има ли живот във Вселената? Това е може би един от най-завладяващите въпроси, които преследват човечеството

Почина авторът на едни от най-големите хитове на Елвис

Почина авторът на едни от най-големите хитове на Елвис

Свят Преди 10 часа

Песните на Ед са изпълнявани от поне 160 изпълнители

<p>&quot;Mного скоро единствените съзвездия, които ще видим, ще бъдат създадени от човека&quot;</p>

Сателитите на Мъск "блокират" гледката към Вселената

Свят Преди 10 часа

"Mного скоро единствените съзвездия, които ще видим, ще бъдат създадени от човека"

Българска гордост: Екипът на „На кафе“ посрещна първи носителя на три награди във Формула 3 Никола Цолов

Българска гордост: Екипът на „На кафе“ посрещна първи носителя на три награди във Формула 3 Никола Цолов

България Преди 10 часа

Предаването изненада с подарък българския състезател на летището след завръщането му от Валенсия

<p>Кати Бейтс свали 45 килограма</p>

Кати Бейтс свали 45 кг, показа фигурата си на наградите „Еми“ (СНИМКИ)

Любопитно Преди 11 часа

76-годишната актриса се появи на 76-те награди "Еми" в тъмно лилава рокля с дълги ръкави, бродирани с пайети

<p>&quot;Не знам дали ще се върна&nbsp;в ковчег&quot;</p>

"Моля ви, спасете ме": Индийците измамени да се бият за Русия

Свят Преди 11 часа

"В паника съм. Не знам дали ще се върна благополучно или в ковчег"

Извънземен пейзаж: Червеният парк в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)

Извънземен пейзаж: Червеният парк в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)

Любопитно Преди 11 часа

Алено-червените полета се получават от рядка химична реакция