"Стандарт": Жега с цените
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
21

Жега с цените, пише "Стандарт".

След горещото лято ни чака много огън с цените наесен. Министър Мирослав Найденов смята, че има обективни предпоставки за поскъпване на хляба: рекордната цена на пшеницата, високите тарифи на тока и газа, сушата.

След хляба ще се повишат цените на месото и сиренето.

"Турски Шенген за BG висшисти" е водещото заглавие на "Труд". Турция няма да признава дипломите на завършилите у нас. С мотива, че в България "фалшифицирането на оценки от изпити и на самите дипломи е придобило размерите на "организирана престъпност".

Турция съветва кандидат-студентите си да се въздържат да подават документи в наши вузове. Просветният ни министър не знае за този проблем.

Парламентът реши окончателно: шест месеца без книжка за една бира, съобщава "Монитор".

Колите остават на трупчета, ако водачът е употребил алкохол, двойно скача и глобата за минаване на червено.

Язовирите са пълни, а чешмите - сухи. 38-градусова жега, препълнени язовири и абсолютно сухи чешми - това е картината в почти половин България.

В разгара на лятото всеки трети българин е без вода, в магазините най-купуваната стока е минералната вода, майки и баби мъкнат кофи от кладенци, за да къпят бебетата, установи проверка на "24 часа" по ВиК дружествата.

На много места хората се страхуват и от зарази. В същото време обаче от строителното министерство съобщиха, че от режим са засегнати 2,3% от населените места, където живеели само 1,7% от потребителите. Това били 51 общини в 18 области.

"Сега" констатира: Дебатите по вота не вдъхновиха дори инициаторите му.

Скучен и вял се получи вчерашният дебат в парламента по вота на недоверие към правителството за провала в областта на правосъдието и вътрешните работи.

Продължилите над 4 часа разисквания не вдъхновиха дори инициаторите на вота - БСП и ДПС. Опозиция и управляващи се обвиняваха избирателно с цитати от докладите на ЕК по двете критични теми.

Сблъсъкът бе около това чий прочит на последния мониторингов доклад за 5 г. назад ще надделее - този на БСП и ДПС, според който Брюксел ни вдига червен картон, или този на ГЕРБ, според който Еврокомисията хвали правителството, че в ключови моменти "показва силна воля за постигане на дълбока и трайна реформа".

Министри и депутати на скучна седянка за вота, с такъв извод "Труд" отразява работата по вота в парламента вчера. В залата не присъства премиерът Бойко Борисов. Кабинетът бе представен от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на правосъдието Диана Ковачева, министъра на отбраната Аню Ангелов.

Докато опозиция и управляващи се караха в дебатите по вота на недоверие, в кулоарите си стиснаха ръцете за състава на новия Висш съдебен съвет (ВСС).

"Капитал Daily" добавя: В парламента има тъжен консенсус за съдебната власт.

"Ние сме на входа на арабския свят към Европа и не можем да си позволим да прекрачваме граници, да посочваме с пръст." Това изявление на премиера Бойко Борисов, цитира "Дума", направено вчера след срещата му с Джон Бренън, съветник на американския президент по въпросите на националната сигурност.

"Израел е друго, САЩ са друго, Русия, Великобритания са друго", добави министър-председателят. "Отношенията с арабския свят са динамични... Колкото по-малко по тази тема българите говорим, толкова по здравословно за нас."

Късно е премиерът Борисов да заема предпазлива позиция по случващото се в арабския свят, защото външният му министър вече не бе предпазлив. Николай Младенов не се поколеба да натовари страната ни с активна роля, както в либийската драма от миналата година, така и в продължаващата сирийска трагедия.

Няма съмнение, че катарският вектор на външната политика - пословичното вече правителствено посещение и предстоящото президентско през 2013 г., е пак в руслото на активно участие или по-точно активно приставане на новите уж силни в Близкия изток.

И това на фона на напълно очевидното подклаждане на огъня в Близкия изток от страна на същото това емирство и съседната му Саудитска Арабия.

Цачева забрани почитането на Вапцаров, пише "Преса". По повод 70 години от разстрела на поета "Коалиция за България" поиска с едноминутно мълчание в парламента да се изрази уважение към паметта му.

В историята на България има много подобни дати, но не за всяка от тях трябва да се става на крака в пленарната зала, бе аргументът на председателя на НС.

Финансовият регулатор се усъмни в отчетите на "Енемона", информира "Капитал Daily". Надзорът забрани на акционерите на компанията да приемат отчета й заради подозрения в оценката на 42 млн. лв. печалба от сделка с "Енергони".

Неизплатени заплати, стачки, загуби, спиране на производство, опити за продажба и оправдание за проблемите с липсата на средства. Спомняте ли си това преди години? Случваше се с "Кремиковци". Днес става с Оловно-цинковия комбинат в Кърджали, пише "Дума".

Действащите лица са приблизително едни и същи. От едната страна е собственикът - по ирония на съдбата един и същ, от другата страна са работниците - различни, но с еднаква участ.

Има и трета страна - държавата. Тя и в двата случая е абдикирала и не прави нищо, за да спре агонията на хората.

"Капитал Daily" обявява: Земеделската сделка на годината. Най-голямата еднократна сделка на пазара на земеделска земя в България вече е договорена.

Другата интересна подробност е, че купувачът, който е готов да плати 90 млн. лева, е абсолютно неизвестна в страната компания - търговецът на лекарства "Ромфарм компани".

Продавачът на близо 180 хил. дка е очакван - "Еларг фонд за земеделска земя", който се ликвидира. След приключването на покупката "Ромфарм", която вече има инвестиции в земеделска земя през други дружества, ще стане един от най-едрите собственици на обработваеми площи в страната.

Представител на сектора дори го определи като най-големия притежател сред юридическите лица.

Държавата вдигна ръце от бедстващите роми в Стокхолм, информира "Сега". Външно официално обяви, че те трябва да се оправят сами, защото посолството ни в Швеция не разполага със средства, за да осигури връщането на закъсалите в Стокхолм български граждани, които са измамени с обещание за осигуряване на работа за бране на боровинки.

Българите сами трябва да намерят пари от близки и познати. Така МВнР на практика се отказа от опитите за решаването на проблема с нашите сънародници, лагеруващи пред посолството в Стокхолм.

От министерството поясниха, че мисията ни там ще има ангажимент само да дава информация за начините за връщане в България.

Шведската гора е пълна с наши роби, допълва "Телеграф". Над 100 българи берат боровинки до посиняване, бият ги с камшици. Те били изоставени в гората близо до шведското село Свабенсверк.

Празен резервоар - празна урна, прогнозира анализът на "Труд". Неизбежната инфлация, към която води случилото се през жежкия юли, ще се сблъска със замразените от три години доходи на мнозинството българи.

В подкрепа на този извод Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа", споделя:

"Съжалявам, че останах в България! Ние сме тежко несолидарен народ. Ние нямаме кауза като общество, нямаме перспектива като общество. Местенето на митниците е неописуем авантюризъм.

В интервюто си за "Труд" Любомир Кючуков заявява: " България е най-готова за глобалния свят! Доказателствата? Глобализацията рязко ограничава ролята на националната държава. А всеки средностатистически българин ще ви каже, че у нас държава отдавна няма". 

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
На Адам никога не му се е налагало да слуша от Ева разкази за всички мъже, за които е можела да се омъжи.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Ливан

Египет и Йордания подкрепиха Ливан

Свят Преди 3 часа

На 23 септември Израел започна вълна от удари срещу крепости на Хизбула в Ливан

,

Трима кандидати остават в надпреварата за нов лидер на британските консерватори

Свят Преди 3 часа

На челна позиция с 39 гласа излезе умереният бивш министър на външните и на вътрешните работи Джеймс Клевърли

TikTok

Щати в САЩ обвиняват TikTok във вреда на млади потребители

Свят Преди 4 часа

TikTok има срок до януари да намери купувач или да се изправи пред забрана, която ще доведе до сътресения в бизнеса

Снимката е илюстративна

Миланович: Разширяването на ЕС отнема твърде дълго време

Свят Преди 5 часа

Това заяви президентът на Хърватия Зоран Миланович

Метеоролог се разплака в ефир при прогноза за урагана, който наближава Флорида (ВИДЕО)

Метеоролог се разплака в ефир при прогноза за урагана, който наближава Флорида (ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

„Налягането е паднало с 50 милибара за десет часа. Морето тук е много топло”, коментира Джон Моралес

д

ЕС лиши Грузия от финансиране от 121 млн. евро заради отстъпление на демокрацията

Свят Преди 5 часа

Делегацията на ЕС в Грузия заяви, че южнокавказката нация „ще загуби 121 млн. евро в европейска помощ

цик

ЦИК: На предстоящия вот няма да има избирателни секции в Бейрут и Тел Авив

По думите на Цветозар Томов МВнР отчита висок риск за провеждане на избори в Израел и Ливан

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

Блинкън ще обсъди Мианма, Южнокитайско море и Украйна на срещите на върха на АСЕАН

Свят Преди 6 часа

Държавният департамент съобщи, че Блинкън ще замине във вторник за лаоската столица Виентян и ще остане там до петък

Джо Байдън

Байдън отлага пътуване до Германия и Ангола заради урагана "Милтън"

Свят Преди 6 часа

Според прогнозите бурята "ще остане изключително опасен ураган до достигането на сушата във Флорида“.

.

Киев арестува идеолог на Кремъл, екстрадиран от Молдова

Свят Преди 6 часа

Украинските прокурори обявиха, че Чистилин е действал като „говорител на Кремъл“

Хасан Азис

Бившият кмет на Кърджали Хасан Азис е с мярка за неотклонение „подписка“

България Преди 7 часа

Той е разследван за обществена поръчка на стойност 68 хиляди лева

Българска народна банка

БНБ с промени срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма

България Преди 8 часа

Ще се прилагат рисково базирания надзор, като се включват дружествата за управление на криптоактиви

Двама души са загинали, а един е ранен при катастрофа в Бургас, съобщи пресцентърът на МВР.

Двама българи изгоряха живи при тежка катастрофа в Турция, ясна е самоличността им

България Преди 8 часа

На 7 октомври автомобил Mercedes излиза от контрол и се преобръща на 50 метра височина от скалата

.

Киър Стармър ще разговаря с лидерите на САЩ, Германия и Франция в Берлин

Свят Преди 8 часа

Подробности четете в следващите редове

<p>Сянката на Зеленски</p>

Андрий Йермак - сянката на Зеленски

Свят Преди 8 часа

По-влиятелен от премиера