Емил Хърсев: През 2013 г. коланът няма да бъде отпуснат
Източник: netinfo
4
"Икономическата 2013 г. - уви, без отхлабване на затегнатия колан", така коментира във в.  "24 часа" финансистът Емил Хърсев. Според него икономиката 2013 г. ще е повторение на 2012 г. - опит всеки да се задържи без спад и с минимален ръст.

Ако съдим по досегашните данни, в еврозоната се наблюдава нова рецесия, т.е. започва процес на ново свиване на икономиката. А в България вероятно и през следващата година ще продължи депресията такава, каквато я познаваме от последните три години. И така ще е поне още три, а може би и повече години.

Това, което трябва да се извърши при всички положения, а се отлага много години, е затягане колана на държавата. На фона на депресивните явления единственият субект, който си позволява съществено да увеличава разходите си е държавата. Когато дълго време икономиката е била потискана, в един момент започва отново да се работи, да се инвестира - тогава растежите са поне 3-5 на сто. Нещо такова в България може да се случи след минимум три и максимум пет-шест години, смята Хърсев.

Бездействието на управляващите от ГЕРБ по отношение на избора на конституционни съдии и главен съдебен инспектор вече е не само подигравка с институциите, но и пречка за тяхното функциониране, коментира "Сега". Според вестника ГЕРБ е партия от командно-тоталитарен тип, лидерът нарежда какво да се върши и разделението на властите е отречен, забранен, принцип. При това положение институциите престават да действат в кръга на своите правомощия, тъй като "шефът" се произнася по всеки отделен казус.

Според "Сега" "парализирането на българските държавни органи е факт четвърта година, а ако депутатите отказват да проведат почтен избор на конституционен съдия и главен съдебен инспектор, мястото им не е в парламента".

"БСП няма да участва в имитация на демокрация", заявява в интервю за "Труд" Сергей Станишев, председател на партията и на европейските социалисти. За позицията на БСП при гласуването на конституционен съдия и при избора на главен прокурор той казва: "Няма защо да участваме в този театър. Очевидно е, че всички нови назначения са личен избор на г-н Борисов.

Върхушката на ГЕРБ иска да подчини всички власти в България. Конституционния съд - за да няма проблеми при фалшификация на изборите. Прокуратурата - за да ги прикрива и изпълнява политически поръчки. В България днес демокрацията е имитация - имитация е работата на парламента, където мнозинството, по заповед на г-н Борисов, гласува срещу това, което е приело ден по-рано. Имитация е пазарната икономика, защото кранчетата се пускат на тези, на които разпореди г-н Борисов. Имитация на демокрация са дори изборите. Тази имитация трябва да бъде прекратена", оплаква се Станишев.

В интервю за "24 часа" вицепрезидентът Маргарита Попова отговаря на въпроси за: Отмяна на доживотния затвор без замяна: "Системата на наказанията, както и тяхното осъразмеряване, е въпрос на политическо решение. Еднозначен отговор на тези въпроси няма. Затова политиците имат своята отговорност да защитят по-високата ценност. Нечовешкото наказание не е нито превенция, нито лек".

И за избора на главен прокурор: "Процедурата за избор на главен прокурор е недостатъчна за отговорно излъчване на лидерство. Нужни са ни личности с ясен принос за развитието на системата, в която са работили, и които заслужават доверие. Нужни са ни и доказателства, че отговорните за този избор могат да разпознаят такава личност и публично да я защитят."

За помилването: "За опрощаването на наказанието са необходими усилия и от страна на осъдения, и от страна на държавата. Помилването е политика, от която човекът да има осъзната полза, а не индулгенция за политиците."

Под заглавие "Възмездие за несретниците" вестник "Преса" пише: "Днес в България има толково много предпазни решетки и охранителни системи, толкова хора, занимаващи се с охрана на гражданите и имуществата, колкото вероятно никога по-рано не е имало.

Същевременно недоволството и неверието в наказателната система никога не са били толкова големи. А затворът все по-често е сочен като основно средство, което да компенсира последиците от рухналите социални системи. Наказателният популизъм е във възход".

Според информация на "Сега" "инициативни комитети никнат като гъби преди предстоящия на 27 януари национален референдум по въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?".

По закон комитетите трябва да се регистрират до 7 декември в ЦИК, ако искат да участват в информационната кампания, предшестваща референдума. Около организацията на първото национално допитване обаче се очертава страхотен хаос заради пропуски в закона за референдумите и неясноти около финансирането и медийната кампания.

"Заиграване с ГЕРБ е залог на губещ кон", твърди председателят на ДСБ Иван Костов. В интервю за "Стандарт" той посочва, че "Синята коалиция" е съюз на избиратели, които са "за" обединена десница. Те не приемат разединението и биха гласували "за" нея, като символ на това обединение.

"Избирателите, които искат обединена десница, подкрепиха Синята коалиция, когато ГЕРБ беше на върха на своята популярност. Кметът Емил Кабаиванов е също избран от Синята коалиция. Забравил е, че не е избран от ГЕРБ. И какво ще им обясни този, който ги кара да подкрепят ГЕРБ сега, когато губи доверието на обществото и да загърбят позициите си на категорична опозиция.

Това е все едно да виждаш, че един кон е слаб и изведнъж да заложиш на него, точно когато става ясно, че ще загуби състезанието. ГЕРБ е губещият кон. Той предаде десните гласоподаватели, като реабилитира Тодор Живков, предаде българските интереси на Москва, отказа да реформира страната, не може да я извади от кризата. Вместо това се е сраснал с монополите и унищожава българския бизнес", твърди Костов.

Спецслужбите настръхнаха срещу поправка в Закона за досиетата, която заплашва да извади на бял свят имената на действащи разузнавачи, съобщава "Сега".

Промяната е била предложена от депутати от Синята коалиция и приета на второ четене миналата сряда от вътрешната комисия в Народното събрание. Новите текстове са минали с подкрепата на депутатите от ГЕРБ.

Става въпрос за отмяна на забраната да се проверяват за връзки с бившите тайни служби на лица, които са били началници на отдел или на сектор във военното разузнаване и Националната разузнавателна служба след 16 юли 1991 г.

"Така са скрити хората, които са събирали и управлявали мрежите от доносници на комунистическите тайни служби", мотивира промяната Иван Костов.

"Категорично сме против. Не знам идеята и целта на промяната", казва директорът на служба "Военна информация" Веселин Иванов. Засега от Националната разузнавателна служба мълчат.

Вестник "Стандарт" информира за ширещ се слух, според който след Нова година пушенето ще стане възможно след 22 часавъв всички заведения и нощни барове. Някои депутати били "клекнали пред атаките на ресторантьори и върлите тютюнджии". Зад такава възможна поправка в здравния закон се били обединили представители на всички политически сили.

По времето, когато хората вечерят или обядват, нямало да се разрешава пушене. Но се се чували и възражения срещу готвената промяна от собствениците на кръчми, които предпочитали да се върне старото положение със зали за пушачи и непушачи.
Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Дръзките спряха устрема на Силните в “Игри на волята”

Дръзките спряха устрема на Силните в “Игри на волята”

Любопитно Преди 2 часа

Шампионът по вдигане на тежести Ангел Русев и младата студентка от Русе Миряна Иванова ще се борят за своето оцеляване в играта утре вечер

Елена Йончева се срещна с двамата българи от кораба Galaxy Leader

Елена Йончева се срещна с двамата българи от кораба Galaxy Leader

Свят Преди 2 часа

Близките на моряците у нас са в очакване на добри новини

Кораб с 20 000 литра дизелово гориво потъна край Гренландия

Кораб с 20 000 литра дизелово гориво потъна край Гренландия

Свят Преди 3 часа

Всички хора на борда са били евакуирани

България ще иска спиране на вноса на яйца от Украйна

България ще иска спиране на вноса на яйца от Украйна

България Преди 5 часа

Министър Тахов посочи пазарните проблеми за българските производители заради нарасналия внос

<p>Разкриха подробности за украинския план за победа</p>

Съветник на Зеленски разкри подробности за украинския план за победа

Свят Преди 5 часа

Подоляк: "Патетична принуда“ на Русия

X се е опитала да избегне спирането на услугата в Бразилия

X се е опитала да избегне спирането на услугата в Бразилия

Свят Преди 7 часа

Това е било в нарушение на заповедта за спиране, а не по невнимание, смята местното правителство

Huawei Watch D2: Здравето може да е стилно

Huawei Watch D2: Здравето може да е стилно

Технологии Преди 7 часа

Часовникът, измерващ и кръвното налягане, най-сетне е в България

Николоски: Няма оправдание за Румен Радев

Николоски: Няма оправдание за Румен Радев

Свят Преди 8 часа

Николоски: Извинявайте, господа, но вие не сте достойни да ми искате оставката

<p>Путин е изправен пред сериозен проблем</p>

Професор: Путин е изправен пред сериозен проблем-губи интелектуалците си

Свят Преди 8 часа

Подробности може да прочетете в следващите редове

"Вещиците от Буча": Жените, които свалят руски дронове

"Вещиците от Буча": Жените, които свалят руски дронове

Свят Преди 8 часа

Учителки, възпитателки, ветеринарни лекарки - в нормалния живот тези жени имат съвсем други професии, но сега са доброволки

Top Employers 2024: В McDonald's всеки има равен шанс за развитие

Top Employers 2024: В McDonald's всеки има равен шанс за развитие

България Преди 8 часа

Какви са предимствата да работиш за световнопризната компания

Датската кралица Маргрете Втора е в болница

Датската кралица Маргрете Втора е в болница

Свят Преди 8 часа

Датските медии съобщават, че тя е в добро състояние

Националните награди на Съвета на жените в бизнеса в България. Истории на успех (ПЪРВА ЧАСТ)

Националните награди на Съвета на жените в бизнеса в България. Истории на успех (ПЪРВА ЧАСТ)

Вдъхновени истории Преди 8 часа

Вдъхновяващи постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване

<p>Готвим се за зимата на &quot;Ла Ниня&quot;</p>

60% шанс за по-студено време през зимата заради "Ла Ниня"

Любопитно Преди 8 часа

"Ла Ниня" и "Ел Ниньо" са естествени промени в температурите на части от Тихия океан

бременност

Желязодефицитната анемия при бременни - признаци и лечение

Любопитно Преди 9 часа

Разберете защо се появява анемия по време на бременност и какво можете да направите, за да я предотвратите