"Монитор": Болниците на червено, връщат пациенти
"Монитор": Болниците на червено, връщат пациенти   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
2

Болниците в страната са започнали да затъват в дългове към доставчиците на пациенти, научил вестникът.

Предстояло орязване на клиничните пътеки, след което пациентите ще бъдат принуждавани да си плащат за услугите, които по принцип се поемат от здравната каса. Тези, които не можели да си позволят сумата, щели да бъдат връщани, твърдели депутати от парламентарната здравна комисия.

Ще проверим аптеките с данъчните, заявява пред "Труд" доц. Жасмина Мирчева, новият директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Освен органите на агенцията, проверки в аптеките и складовете трябва да се извършват заедно с данъчните, с общинските инспекторски структури, но няма по-сериозен контрольор от клиента, категорична е тя.

Доц. Мирчева казва, че би направила всичко възможно да убеди заинтересованите министерства да се ангажират с идеята всяко лекарство да има бар код. Бар кодът може да направи контролът на консумацията и разпространението много ефективен, а и ще помогне и за по-правилното разходване на средствата за здравните заведения, смята тя.

Всеки трети вече губи пари заради кризата, посочва в анализ за "24 часа" социологът Мирослава Радева (МБМД). Почти половината от анкетираните в проучване на МБМД (44 процента) очакват кризата да ги засегне сериозно, 31 процента - по-леко. Финансовата криза е на пето място сред тревогите на българина.

Около една четвърт от икономически активните твърдят, че вече я усещат зад гърба си - 9 процента на пазара на труда са загубили работата си, а 17 процента работят с намалено време. Най-силен удар върху заетостта се усеща в по-малките населени места.

Парите за пенсия вече ще се управляват с различен риск, съобщава в челния си материал "Сега". Хората, които правят доброволни вноски за трета пенсия, вече ще могат да избират колко рисково да се управляват парите им, предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, одобрени от правителството.

Колкото по-рисково се влагат сумите, толкова по-голяма е печалбата в добри времена, но и загубата по време на криза като сегашната.

Кабинетът дава 10 млн. лева на София, обявява в челния си материал "Дума". Такава е сумата, която ще отдели кабинетът от държавния бюджет за кризисното почистване на столицата. Парите ще се вземат от бюджетното перо, заделено за овладяване на последиците от бедствия.

Армията става оазис в кризата, посочва пред "Стандарт" Спас Панчев, заместник-министър на отбраната и лидер на ЗС "Александър Стамболийски", една от партиите в Коалиция за България.

Той отбелязва, че социалните придобивки, разписани в Закона за отбраната, правят привлекателна и сигурна армията, защото освен всичко друго тя осигурява и възможност за кадрово развитие.

Панчев отбелязва, че неговата земеделска партия е полезна на Кжоалиция за България с това, че отблизо познава проблемите на българското земеделие. Той разчита, че избирателите ще оценят направеното през тези 4 г. и ще гласуват на левицата доверие отново, за да завърши започнатото.

Станишев плаща за медийния си комфорт, коментира пред "Труд" бившият заместник-председател на СДС Едвин Сугарев. Отсега е ясно какви са функциите на Ирена Кръстева - да осигури медиен комфорт на управляващите по време на изборите и пълен медиен монопол след тях.

Акцията си има своята цена и държавата я плаща чрез сградите на НАП - проформа, срещу построяване на нова сграда на агенцията, твърди Сугарев.

Той изразява убеждението си, че СДС и ДСБ ще се явят заедно на изборите и че дясната коалиция ще влезе в парламента независимо от 8-процентния праг, който според Сугарев ще бъде потвърден, въпреки президентското вето.

Няма самоубийство без мотив! Освен ако не е свързано с ДПС, коментира "Сега" в приложението "Наблюдател".Стана така, както се очакваше - единственият виновник за смъртта на Ахмед Емин се оказа мъртвият, пише авторът.

Не трябваше ли разследването да бъде удължено, докато се установи истината, пита той. Защото сега съмнението остава и дори се задълбочава - от една страна причината за смъртта на Емин остава неразкрита, а от друга - тя е сериозна и вероятно е свързана с работата му в ДПС, допуска авторът.

България не е застрахована от отваряне на наказателна процедура в сектор "Отпадъци", цитира от първа страница "Класа" предупреждение на Карстен Расмунсен от Главна дирекция "Регионална политика" към ЕК по време на конференция в София

Страната е поела ангажимент до средата на юни т.г. да изгради още 23 от общо 55 регионални депа и да закрие съществуващите общински депа. За това са предвидени малко над 366 млн. евро.

Поради липса на достатъчно средства от Брюксел и кратките срокове МОСВ ще предостави директно финансиране за всяко депо, вместо проектите да се конкурират помежду си, пише вестникът.

Вестниците информират за тържественото заседание на Народното събрание по случай 130 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

"24 часа" избира за акцент по темата коментар на президента Георги Първанов след заседанието във връзка с ветото му върху промените в избирателния закон, което предстои да бъде обсъдено от парламента.

Отхвърлянето на ветото е конституционно, друг е въпросът дали това работи за връщане на доверието на хората в политиката - нещо, за което се апелира от парламентарната трибуна току-що, цитира "24 часа" президента.

С думите си Първанов препратил според вестника към словото на премиера Сергей Станишев.

Станишев призовал да се приеме законът за референдумите като "крачка за преодоляване на един от основните проблеми за българската демокрация - недоверието на обществото към институциите".

Парламентът вече е онлайн, е най-важното според "Труд" от тържественото заседание на парламента. То за първи път бе предавано пряко по интернет, освен по БНТ и БНР.

Поздрав от видеостена отправил от името на Европейския парламент председателят му Ханс Герт Пьотеринг. Той цитирал девиза "Съединението прави силата".

Пьотеринг казал, че "тази мисъл, свързана с легендата за хан Аспарух, отлично изразява целите и визията на ЕС - единството, което умножава нашия потенциал".

Само 4 партии са сигурни за следващия парламент, казва пред "Класа" социологът Кънчо Стойчев. В челото на класацията са ГЕРБ и БСП, води партията на Бойко Борисов, но разликата е преодолима, особено при по-слаба избирателна активност, коментира той.

Сигурни участници в следващия парламент били "Атака" и ДПС. Ако СДС и ДСБ се явят обединени , няма да имат проблем с 4-процентовата бариера, но не съм сигурен дали няма да има проблем, ако тя се вдигне на 8 на сто, посочва социологът.

В страната тече растяща предизборна мобилизация - делът на сигурните в участието си на предстоящите парламентарни избори достига 54 процента, показва проучване на МБМД, публикувано в "24 часа".

Това е с 6 пункта повече от февруари. Подкрепата за ГЕРБ сред всички избиратели нараства с 3 пункта спрямо средата на февруари - от 27 на около 30 процента.

Делът на гласуващите за БСП се стабилизира на 17 на сто, ДПС може да разчита на около 9 процента, а "Атака" - на 7-8 на сто. Дясната коалиция се задържа на 5 на сто от всички избиратели. РЗС би получила подкрепата на около 2 процента.

Въпреки че изборите за Европарламент предизвикват по-слаб интерес, данните категорично подчертават по-добрата кондиция на ГЕРБ, коментират от МБМД. Столичният кмет Бойко Борисов отново оглавява класацията на доверието в политическите лидери, втори е президентът Георги Първанов (42%).

Кой кого ще надцака в мажоритарния вот, разсъждава в свой материал "Труд". Вестникът пише, че според специалисти от промяната за гласуване за избор на 31 мажоритарни депутата печелят БСП, ДПС и ГЕРБ, а са ощетени малките партии и коалиции.

При чиста пропорционална система малките формации биха имали 2 до 3 мандата повече, а сега ще ги загубят с въвеждането на по-малката база от 209 пропорционално избрани парламентаристи.

Малките формации няма да спечелят нито един мажоратираен кандидат, защото при 6-7 на сто електорална тежест това е непосилно за тях, цитира вестникът проф. Михаил Константинов по повод това, че изборът на мажоритарен кандидат ще става с относително мнозинство - спечелилия най-много гласове, а не 50 процента.

Дивидентите от това били за партиите с най-голяма електорална тежест в съответния регион. 

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Русия твърди, че е поела контрола над селище в Донецка област

Русия твърди, че е поела контрола над селище в Донецка област

Свят Преди 43 минути

До момента няма реакция от украинска страна

<p>Само за два дни Мъск увеличи богатството си, ето с колко</p>

Само за два дни Мъск увеличи богатството си с 31 млрд. долара

Свят Преди 1 час

Поскъпването на Tesla помогна и на технологичния индекс Nasdaq Composite да достигне рекорден връх в рамките на 25 октомври

Руска атака в Украйна, загинали и много ранени

Руска атака в Украйна, загинали и много ранени

Свят Преди 2 часа

Сред ранените има и непълнолетни

Росица Матева: Преди изборите често има подмяна на членове на СИК

Росица Матева: Преди изборите често има подмяна на членове на СИК

Тя направи още няколко пояснения относно изборния процес

<p>&quot;Това е най-ужасяващият случаи на сексуално насилие над деца&quot;</p>

"Най-ужасяващият случаи на сексуално насилие": Педофил тормози и изнудва малки деца в онлайн платформа

Свят Преди 3 часа

“В него няма нищо необикновено”, казват познати на насилника

Big Brother среща Виктор с приятеля на Теодора

Big Brother среща Виктор с приятеля на Теодора

Любопитно Преди 4 часа

Зрителите ще станат свидетели на разговора им в съботния епизод от 21:00 ч. по NOVA

<p>На прага на зимата:&nbsp;Поскъпват услугите в ски курортите ни, ето с колко</p>

На прага на зимата: Поскъпват услугите в ски курортите ни

България Преди 5 часа

България очаква над 1,9 милиона чуждестранни туристи този зимен сезон

Старт на парламентарните избори в Грузия

Старт на парламентарните избори в Грузия

Свят Преди 5 часа

Около 3,5 млн. избиратели имат право да гласуват за депутати в 150-местния парламент

<p>Ето кого ще подкрепи Бионсе на изборите в САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Бионсе се включи в предизборен митинг на Камала Харис

Свят Преди 5 часа

"Не съм тук като знаменитост. Не съм тук като политик. Тук съм като майка", каза Бионсе

Въздушна тревога в Одеса

Въздушна тревога в Одеса

Свят Преди 5 часа

Сирените бяха задействани в 06:07 часа

<p>Майката на загиналия парашутист:&nbsp;Най-голямата му страст беше да се рее в небето</p>

Майката на загиналия парашутист пред NOVA: Най-голямата му страст беше да се рее в небето

България Преди 6 часа

В петък мъжът е трябвало да отпразнува своя 28-ми рожден ден

Повдигнаха обвинения на мъжа, отговорен за пожара в Золинген, при който загинаха български турци

Повдигнаха обвинения на мъжа, отговорен за пожара в Золинген, при който загинаха български турци

Свят Преди 6 часа

Той е обвинен в четири убийства и в осем опита за убийство

<p>Поредно политическо убийство разтърси&nbsp;Венецуела (СНИМКА)</p>

Намериха мъртъв лидер на опозицията във Венецуела

Свят Преди 6 часа

"Ние държим режима на Николас Мадуро отговорен за това убийство"

Кралев след “Игри на волята”: Мартин е сивият кардинал в предаването!

Кралев след “Игри на волята”: Мартин е сивият кардинал в предаването!

Любопитно Преди 6 часа

В “След игрите” Симеон Кралев сподели, че никога не се е лишавал от храна извън “Игри на волята”

<p>Почина велик рок басист (СНИМКИ)</p>

Почина големият рок басист Фил Леш

Свят Преди 7 часа

Той е роден в Бъркли, Калифорния, през 1940 г.