Уиски, произведено в България, най-вероятно е причинило смъртта на руски туристи в турските хотели, работещи по системата ол инклузив, твърди руският в."Комсомолская правда", провел собствено разследване.
След масовите натравяния на руснаци с алкохол, изданието командировало в Турция специален пратеник - журналистката Ярослава Танкова.
Тя открила смъртоносното уиски в местните хотели, с което щедро били черпени чуждестранните гости.
Въпреки твърдата позиция на турските власти, че отравянето на руснаците са "единични случаи", продавачите потвърдили, че употребата на ментетата процъфтява заради високите данъци.
Не трябва да се вярва даже на акцизните марки, защото организацията, отговаряща за контрола на качеството, е ликвидирана и пазарът е напълнен с ментетата и нискокачествена "легална" продукция от Северен Кипър, пише изданието.
Властите твърдят, че турските хотели са абсолютно безопасни, но именно под масата в бара на хотел "Кафтанс" журналистката открила от отровното уиски "Mister Burdon", което стана причина за смъртта на руските туристи през месец май.
Разреждайки го, барманът обилно сипваше от него на туристите, разказва кореспондентката.
Танкова успяла да се свърже със служителя на хотела Мамед, който на следващия ден я снабдил с четири бутилки уиски по 10 долара всяка.
Цялата "операция" е била заснета със скрита камера.
На етикетите на бутилките било написано: "Mister Burdon/Blended whisky. Направено от малц, спирт и дестилирана вода. Произвежда се в България с разрешението на Министерството на земеделието №..."
Течността била дадена за експертиза в московска лаборатория и резултатите излезли "сензационни", пише всекидневникът, без да съобщи подробности.
Според авторката това "уиски" вече е причинило смъртта на петима души от Русия.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!