Още по темата

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов поиска от президента Румен Радев да сформира комисия по случая със срещата на главния прокурор с бизнесмена Георги Гергов и издателя на вестник „Сега“ и бизнесмен Сашо Дончев, станала известна като "ЦУМгейт". Писмото с призива Панов е изпратил днес до президентската институция.

Панов смята, че намесата на Радев е наложителна, "тъй като в настоящата ситуация Вие бихте могли да предотвратите девалвацията на доверието към цялата институционална система на държавата", а и защото президентът подписва указа за назначаване на главния прокурор.

Цацаров за "ЦУМ-Гейт": Не се срамувам, срещата не беше тайна

Има ли основание за оставка на главния прокурор?

Ако това събитие бъде оставено без правни последици, това би довело до дълбоко накърняване на доверието на българските граждани в съдебната система, а навън, пред нашите партньори в Европейския съюз, страната ни е заплашена от имиджова катастрофа с дългосрочни последици, пише Панов.

Главният прокурор е върховният гарант за осъществяването на надзора за спазването на законите в Република България и неговият отказ да отговаря на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) във връзка с нерегламентираната му среща и липсата на каквато и да било институционална реакция, хвърля основателни съмнения за наличието на правова държава, пише Лозан Панов.

"Когато имаме нерегламентирани контакти на главен прокурор с бизнесмени, спрямо които се извършват предварителни прокурорски проверки и които имат политически позиции в навечерието на изборите е грубо погазване на закона. Дори и у критично малкото български граждани, които все още вярват на българската съдебна власт, се породи усещането, че дейността на прокуратурата за възбуждане на наказателно преследване и осъществяване на надзор за законност се обуславя не от предвидените основания в закона, а от лични контакти, непрозрачно влияние и корупционни практики.

Сашо Дончев с още разкрития за срещата с главния прокурор

Бизнесмен: Главният прокурор ме заплаши, Цацаров: Той мен, не аз него

Действията на главния прокурор пораждат основателни съмнения за дефицит, а защо не и за липса, на правова държава. Без съмнение е, че това ще доведе до делегитимиране на една ключова държавна институция, каквато е прокуратурата.

Нещо повече. След обявяването на срещата от единия от участниците, последвалите действия от страна на прокуратурата и неустановената истина за състоялия се разговор водят до възникването на основателни съмнения в обществото за съществуване на опасност оплакалият се от злоупотреба с власт гражданин да стане обект на репресивен реваншизъм", пише още в писмото си председателят на ВКС.

"Дълбоко вярвам, господин президент, в силата на Вашия характер! В момент когато институционалното доверие в страната е пред пълен срив, а имиджът на държавата ни е на път да катастрофира, Вие, като най-висшестоящия и обективен арбитър, бихте могли да предотвратите тези негативни последици. Никой от тези, които са поели кръста да участват в управлението на страната, не бива да забравя, че историята ще бъде безпощадна към всички, които отказват да бранят достиженията на демокрацията и правовата държава", обръща се Панов към президента.