3

Къде е "криптокралицата" Ружа Игнатова? И дали обявяването на нова награда за информация за нея, можеща да доведе до ареста й или осъдителна присъда от правителството на САЩ означава, че тя е жива?

5 млн. долара за издирван българин

Като се замислим, дали въобще някога е предлагана подобна висока сума - до 5 млн. щатски долара за залавянето на българин? Както е известно, Ружа Игнатова е в Топ 10 на издирваните от ФБР престъпници заради финансовата пирамида, измамила милиони граждани по света от 2022 година. А фактът, че в последните дни отново се зашумя за случая й, всъщност е до голяма степен и положителен отговор на втория въпрос по-горе. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BBC News (@bbcnews)


Жива и в България, с променена визия и самоличност

Поне такава е версията на журналиста Николай Стоянов, който е автор на книга за нея (OneCoin. Жената, която измами света).

"Със сигурност американските власти не биха си губили времето с нея, камо ли с включването й в подобен списък, ако имаха информация за смъртта й. За мен властите в САЩ са убедени, че е жива, а с голяма вероятност знаят и къде е", коментира той пред NOVA.

Стоянов има и любопитна версия за местонахождението й. "След като Евелин Банев - Брендо може да се укрива в България, защо и тя да не го прави. Много е възможно обаче да е с променена визия. Особено след като ги има знаците, че издирван от родните и чужди власти човек може да влиза и излиза от страната, когато прецени". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TRT World (@trtworld)


Предстояща конфискация на имуществото й

Факт е обаче, че дори и у нас, "криптокралицата" има и ще продължи да има сериозни проблеми с правосъдието. На съвместна пресконференция с посланика на САЩ Кенет Мертен и председателя на ДАНС Пламен Тончев, главният прокурор Борислав Сарафов съобщи, че предстои да бъде повдигнато задочно обвинение на Ружа Игнатова, което да позволи, освен наказателна санкция спрямо нея, да се предприемат и действия по стартиране на процедура за конфискация на незаконно придобитото й имущество със средствата, получени по престъпен начин от ръководената от нея финансова пирамида OneCoin. 

Офисът на OneCoin на столичния площад "Славейков" - 2019 г.
Офисът на OneCoin на столичния площад "Славейков" - 2019 г. Източник: iStock

Акции и арести

Преди дни бе арестуван и един от последните й съратници, Уилям Моро, за който се предполага, че е "прал парите" по криптосхемата и е отговорен за прехвърлянето на повече от 40 милиона долара банкови средства като част от нея. В началото на годината пък приключи и съдебният процес срещу други трима съучастници - съпружеска двойка и адвокат от Мюнхен, пише Deutsche Welle.

Първите са измамили милиони със сума, равна на 3 милиарда чрез измислената криптовалута, а от своя страна адвокатът е прехвърлял част от нея към задгранични банкови сметки. Присъдата - 5 и 4 години затвор за семейството, и 3 за юриста някак още повече остава в контекста на най-важният въпрос - къде е Ружа Игнатова и дали е мъртва или пък живее охолно някъде под нова самоличност с банкова сметка с над 9 милиарда евро? 

Източник: БТА

Според немското издание "Зюддойче Цайтунг", въпреки всички присъди, случаят OneCoin може да бъде считан за приключен, едва след като основният обвиняем Ружа Игнатова седне на подсъдимата скамейка.

Кога е видяна за последно?

"Една сутрин през 2017 година, тя се качва на самолета от София за Атина и... изчезва. От тази дата нататък, следите й се губят". Според друго издание, издаваният в Баден-Вюртемберг вестник "Шварцвелдер Боте" "криптокралицата" е била предупредена от свои български приятели, че от Германия е постъпило искане за правна помощ по казуса с нея и се готвят конкретни действия, така че трябва спешно да бъде изведена от страната. 

Бившият й бодигард Франк Шнайдер признава, че я е чакал в Атина, където й е връчил билет за полет до Солун - там щели да я чакат нейни близки, които по-късно да я върнат в България, след като ситуацията се успокои. По-късно той е получил и есемес с текст "Home Safe" (Прибрах се вкъщи). Шнайдер обаче набляга и на факта, че съобщението е било на английски в разраз с традициите помежду им - да си пишат винаги на немски. 

Посланикът на САЩ Кенет Мертен, главният прокурор Борислав Сарафов и председателя на ДАНС Пламен Тончев на съвместния си брифинг
Посланикът на САЩ Кенет Мертен, главният прокурор Борислав Сарафов и председателя на ДАНС Пламен Тончев на съвместния си брифинг Източник: БГНЕС

Какво е OneCoin и как работи?

Дружеството било създадено и регистрирано в офшорната зона Гибралатар през 2014 година. Заедно с куп дъщерни дружества в чужбина функционира като финансова пирамида, която предлага услуги на принципа на мрежовия маркетинг. Основният пазар на криптовалутата е в района на Близкия и Далечния изток и през следващите няколко години криптовалутата успява да привлече милиони инвестиции с обещания за голяма възвръщаемост. Основният принцип на печалбата обаче бил точно на принципа на пирамидата - печалбата идвала не от инвестиции, а от привличане на нови хора, които да плащат. 

Разследване

През 2017 година САЩ решават да повдигнат обвинения на Ружа Игнатова заради схемата OneCoin. Именно тогава тя е предупредена от свои близки в Германия, че се чака арестът й и бяга в посока Гърция, а оттам и в неизвестна такава. Пет години по-късно, е проведена акция по издирването й, като тогава е обявена и награда за информация за нея, спомагаща за залавянето й в размер на 100 000 долара от ФБР. Година след това, сумата е увеличена до 250 000, а към днешна дата е вече в размер на 5 милиона.

Кадърът по-горе: Руският клуб на улица "Славянска"

Имотите на Ружа в България

Всъщност офисът на измислената валута OneCoin все още се намира в София. Според "Зюддойче Цайтунг" обаче, той е под друго име - One Ecosystem. На запитване на изданието от Софийска градска прокуратура отговарят, че нито OneCoin, нито One Ecosystem са вписани в българския търговски регистър. Запитването до самата компания пък въобще не е получило отговор.

Тук е любопитно да уточним, че неофициално, се счита, че "криптокралицата" има на свое име още два имота в София - освен офиса (намиращ се на площад "Славейков"), тя е притежател и на Руския клуб на улица "Славянска" (бивш дом на някогашния български премиер Теодор Тодоров), както и на къщата на Димитър Моллов на площад "Цар Освободител". Според публикации, тези имоти вече са променили собствеността си чрез доверителни договори за покупко-продажба, сключени с фирми на финансиста Емил Хърсев.

Пред "24 часа" самият той коментира, че нито е наясно какво е притежавала Ружа Игнатова, нито има каквото и да е общо с нея. Председателят на ДАНС Пламен Тончев пък уточни, че имотите, за които агенцията знае, са на стойност над 10 милиона долара.

Кадърът по-горе: Ружа Игнатова в дома си в Руския клуб на улица "Славянска" през 2015 г.

Други луксозни имоти по света

Според френския вестник "Монд", Ружа Игнатова притежавала и изключително луксозен пентхаус апартамент от 1616 квадрата в Дубай. Той струвал 2,7 млн. долара и се намирал на последния етаж на сграда срещу изкуствения остров Палм Джумейра. Имала и внушителен като размер имот в британската столица Лондон. 

А коя всъщност е Ружа Игнатова?

Родена е на 30 май 1980 година в Русе, но още като дете се мести със семейството си в Германия. Те са от първата вълна емигранти, след като пада Желязната завеса, пише "Аугсбургер Алгемайне".

Израства в малката община Шрамберг в Шварцвалд. Нейни бивши съученици разказват, че още от ранна възраст тя имала склонност към екстравагантности и проявявала егомански черти.

Всички обаче са единодушни за друго: българката е била високоинтелигентна. Друго немско издание, "Шварцвелдер Боте" отбелязва, че още преди да лансира измислената си криптовалута, взима няколко дипломи и завършва с отличие гимназията в Шварцвалд. "След това, по думите й, завършва и право в Констанц на Боденското езеро и взима докторска титла по юридспруденция.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Thinkly (@mythinkly)


Твърди се още, че е завършила право и в реномирания университет в Оксфорд и задочно е завършила магистърска степен по икономика в Хаген. Според собствените ѝ думи е била бизнес партньорка на известната консултантска фирма "Маккинзи", както и на ръководна длъжност в един от най-големите български фондове за недвижими имоти". И двете медии обаче отбелязват, че тази информация е трудно да бъде доказана.

Явно е обаче, че бъдещият "финансов успех" на Ружа е предварително подготвен. Теза, която се потвърждава и от Зюдкурир", който пише, че Игнатова внимателно е анализирала успеха на криптовалутата биткойн, след което е решила да го "копира" със своята криптовалута. Същата картина очерта пред NOVA и журналистът Николай Стоянов.

"Това, което сме събрали като информация за нея, е, че е родена в България, но по-голямата част от живота ѝ минава в Германия. Тя завършва и университет там. Завръща се в България, за да работи в голяма консултантска компания. Общо взето е развивала една сравнително нормална кариера”, разказва журналистът, но подчертава, че от профила ѝ личи болезнената амбиция да се докаже и превърне в забелязван човек.

Е, превръща се точно в такъв. И към юли 2024 година можем да кажем, че със сигурност българката е единствената жена в списъка на ФБР за десетте най-издирвани престъпници. 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
В лекарския кабинет: -Как е главоболието? -Изчезна, отиде за няколко дни при майка си.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Гигантска слънчева риба бе изхвърлена на плаж в Орегон

Любопитно Преди 5 часа

Рибата рядко се среща в Северното полукълбо

Нападнаха и ритаха полицаи в главите в Германия

Нападнаха и ритаха полицаи в главите в Германия

Свят Преди 5 часа

Двамата полицаи са били "сериозно ранени"

БСП: Нинова не може да се кандидатира за трети мандат

БСП: Нинова не може да се кандидатира за трети мандат

България Преди 11 часа

ОПКК обяви, че решението за отстраняване на Иван Таков е нелегитимно

РС Македония се разгневи за българите в Албания

РС Македония се разгневи за българите в Албания

Свят Преди 12 часа

Албания била признала „несъществуващото българско малцинство”

Почина звезда от сериала „Сабрина, младата вещица”

Почина звезда от сериала „Сабрина, младата вещица”

Свят Преди 12 часа

Мъл беше номиниран за награда "Еми" за най-добър гост-актьор в политическата сатира "Вице"

Пеевски: Новото начало за ДПС е факт

Пеевски: Новото начало за ДПС е факт

България Преди 12 часа

Пеевски: Кметовете на ДПС са тези, които провеждат политиките на ДПС

Нападател рани тежко с арбалет сръбски полицаи пред посолството на Израел

Нападател рани тежко с арбалет сръбски полицаи пред посолството на Израел

Свят Преди 12 часа

Според Дачич става въпрос за терористичен акт срещу Сърбия

д

Джо Байдън обяви, че остава в кандидат-президентската надпревара

Свят Преди 13 часа

Редакционната колегия на "Ню Йорк Таймс" призова Джо Байдън да се откаже от надпреварата за Белия дом

д

Иран предупреди Израел за "унищожителна" война, ако атакува Ливан

Свят Преди 14 часа

Повече по темата четете в следващите редове

д

САЩ предприеха масова евакуация на хора край градчето Скотс дейл

Свят Преди 14 часа

Огромен горски пожар бушува в щата Аризона

.

Тропическата буря "Берил" се формира в Атлантическия океан

Любопитно Преди 14 часа

Повече за природното явление четете в следващите редове

И дъщерята на Том Круз се отказа от името му

И дъщерята на Том Круз се отказа от името му

Любопитно Преди 16 часа

Сури Круз вече не се представя като Круз, а като Ноел

Какъв е трафика на граничния пункт „Кулата“

Какъв е трафика на граничния пункт „Кулата“

България Преди 16 часа

Подробности четете в текста