26

В тори ден продължават консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените политически сили в 50-ото Народно събрание за съставяне на правителство. 

  • Първи на консултации при президента Румен Радев пристигнаха представители на парламентарната група на „Възраждане".
  • В 11,00 часа в президентството пристигнаха представители на парламентарната група на „БСП за България“.  

Представителите на „Възраждане“ пристигнаха в сградата на президентската институция в 09:00 ч., където предстои вторият ден от консултациите за съставяне на редовно правителството. 

При държавния глава Румен Радев дойдоха лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, заместник-председателят на партията Цончо Ганев, народният представител Петър Петров и други представители на формацията. 

Имате ли формула за излизане от нелеката политическа ситуация, попита Румен Радев представителите на „Възраждане“ на среща  на „Дондуков“ 2 във връзка със започналите вчера консултации за съставяне на правителство.

Ниската избирателност постави на изпитание политическите партии, но и легитимността на всички институции, посочи президентът. Какви са вашите изводи от създалата се политическа криза и как виждате преодоляването на  гражданската апатия и бойкота на хората на политическата класа, поиска още да знае Радев.

Той попита и как от "Възраждане" преценяват бъдещето и перспективите пред 50-ото Народно събрание.

Румен Радев припомни, че вчера ГЕРБ-СДС са заявили, че ако не могат да формират ясно изразено парламентарно мнозинство, са готови да предложат на кабинет на малцинството. Затова той попита "Възраждане" как гледат на тази идея. 

Възможно е да има правителство в този парламент, 125 мандата са различни от ГЕРБ – ДПС. Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов по време на консултациите за съставяне на правителство в президентската институция. Костадинов посочи, че формулата за излизане от политическата ситуация я зададе българският избирател като е определил в парламента да има повече партии, които декларират, че няма да управляват с ГЕРБ и ДПС.

Костадинов заяви, че в случай на неизпълнение на първия и втория мандат, са готови да поемат третия мандат и да разговарят с всички политически сили за съставяне на широко правителство с консенсусна фигура за премиер, без ГЕРБ и ДПС. 

Според Костадинов една от причините за апатията и ниската избирателна активност били партиите ГЕРБ и ДПС, които по думите на лидера на „Възраждане“ се явяват „много сериозен проблем за функционирането на българската политическа система“. Той отбеляза, че избирателите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ явно не са могли да простят колаборацията с ГЕРБ и ДПС. 

Президентът Румен Радев изтъкна, че бройката от 125 народни представители в коалиция анти ГЕРБ-ДПС след консултациите вчера е намаляла с 38. Той припомни, че от „Продължаваме промяната – Демократична България“ вчера заявиха, че не биха подкрепили правителство с мандата на „Възраждане“ поради непреодолими различия. Радев постави въпроса, дали от „Възраждане“ биха съставили мнозинство или правителство, което да се крепи на политическа сила, за която самите „Възраждане“ обявиха, че е под чуждо влияние. Костадинов отговори, че това, което правят в момента с тяхното предложение, е един стрес тест на българската политическа система, за да видят падат ли маските, или не, защото по думите му всички по време на кампанията са декларирали, че няма да управляват с ГЕРБ и ДПС. 

Костадинов каза, че категорично не биха подкрепили правителство на малцинство, каквото заяви, че ще предложи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Лидерът на „Възраждане“ коментира, че не ги е страх от нови избори, дори желаят такива наесен.

Президентът отбеляза, че предвид амбицията на „Възраждане“ да получат третия мандат  е добре да разговарят с тези политически сили, за да бъде намерен общ подход за съставянето на анти-ГЕРБ и ДПС коалиция. След като видим резултата, тогава можем да обсъдим тази тема. Надявам се и аз да бъда запознат с изхода от тези ваши разговори, добави държавният глава. 

По време на срещата Костадинов постави въпроса за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) във връзка с предстоящия избор на патриарх. 

Румен Радев отговори, че е не по-малко загрижен и следи отблизо процесите, които се развиват в Българската православна църква. Той увери представителите на „Възраждане“, че е получил отговор, от който става ясно, че няма заплаха за външна намеса, каквото твърдение са направили от политическата партия в писмо до президентската институция с искане за свикване на КСНС. Нека предпазим православието от политическата демагогия, апелира Румен Радев. Той бе категоричен, че ако има такава тежка критична външна заплаха може да бъде свикан КСНС, но към момента такава няма. 


Втори в днешните консултации при президента Румен Радев са представителите на "БСП за България".

Представители на "БСП за България" дойдоха на "Дондуков" 2 точно в 11:00 ч. за консултации при президента за съставяне на правителство.

На срещата присъстват Атанас Зафиров, изпълняващ функциите на председател на БСП, Борислав Гуцанов, председател на ПГ на "БСП за България", Кристиан Вигенин, Драгомир Стойнев, замeстник-председател на Народното събрание, и Иван Иванов.

По време на консултациите се очертаха няколко възможни подхода за разплитане на политическия възел в България - от правителство на малцинството, през програмно правителство или ясно изразена анти ГЕРБ-ДПС коалиция. Вие как гледате на възможностите за излизане от политическата криза. Това попита президентът Румен Радев по време на консултациите с парламентарната група на „БСП за България“. 

Той отчете, че въпреки предизвикателния момент, в който се намира БСП, те са най-старата системна партия. Президентът попита дали биха подкрепили някой от тези варианти или са готови да представят и по-амбициозен план, ако се стигне до реализацията на третия мандат. 

В тази тежка ситуация пред нас има два пътя, заяви изпълняващият функциите на председател на БСП Атанас Зафиров на консултациите при президента. 

Единият път е много удобен – да бъдем странични наблюдатели на всичко, което се случва. Удобна роля на опозиция, от която нищо не зависи. Другият път е да се опитаме да се опитаме да участваме в тези процеси, като сме реалисти и сме наясно с резултатите от тези избори, обясни той. 

Зафиров посочи, че БСП ще се опита да бъде „проводник на диалог“. 

Нашите колективни органи са категорични, че с ГЕРБ няма как да участваме под никаква форма в никакво управление, посочи още той. 

По думите му БСП, като партия с дълъг политически и парламентарен опит, е длъжна да предложи по-различен подход. „Продължаваме да смятаме, че в момента изборите не са добро решение. Такова е очакването и на българското общество. Трябва да работим за сформирането на една разумна, устойчива, пробългарска изпълнителна власт“, подчерта Зафиров. 

„Готови сме да работим за една такава стабилност, която, за съжаление, партиите с по-висок изборен резултат не постигат. Дали това се дължи на някаква политическа незрялост, дали на психологически комплекс от ниската избирателна активност, която прави така и партии с висок резултат да няма легитимност? Дали се дължи на някакъв политически егоцентризъм? Това са не толкова важни въпроси, важен е фактът, че те не успяват да предложат устойчивост. За нас ще бъде отговорно да не гледаме отстрани, а да използваме силните си страни, именно в името на тази стабилност да приложим опит, разум, политически реализъм и диалогичност“, посочи Атанас Зафиров. 

Във връзка с връчването на третия проучвателен мандат за съставянето на редовно правителство Зафиров посочи, че преценката при коя политическа формация ще отиде той е на държавния глава. 

„Искам да декларирам, че от нас може да се очаква разумна, реалистична и националноотговорна позиция и действия. Считаме, че потенциалът за излъчване на експертно, отговорно, пробългарско правителство не е изчерпан. Трябва да се загърби партийният егоцентризъм. Ако прегърнем факта, че преди всичко сме български народни представители, такива евентуални разговори за бъдещ кабинет биха били по-ясни“, смята Атанас Зафиров. 

По думите му БСП не се плаши от избори, а ролята на пета политическа сила „не отива и не устройва“ формацията. Според него очакванията на хората са да се намери форма на диалог. 

Идваме на тази среща и със самочувствието на политическата сила, която излъчи и подкрепи печелившата президентска двойка. Това е факт, който не търпи интерпретации, каза още той. 

Според Зафиров българското обществото се намира в „ужасяваща политическа криза“. „Тя, освен политическа, е икономическа, социална, демографска и конституционна. Рискува да прерасне и в конституционна, с оглед на нескопосаните поправки в Конституцията, приети от предишното Народно събрание. Преди всичко това е криза на доверието към българските държавни институции, към парламента и парламентаризма. Тази криза на доверието се илюстрира с ниската избирателна активност“, смята Атанас Зафиров. 

Според него има и усложнена външнополитическа среда. „Имаме от вчера напрежение с наш съсед, във връзка с поредната избълвана антибългарска реторика“, подчерта той. 

Борислав Гуцанов допълни, вариантите с първия и втори вариант са изчерпани, но би могло да се работи за „експертен кабинет на националното съгласие“. 

 


Вчера Румен Радев разговаря с първите три парламентарно представени формации в 50-ото Народно събрание - ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“. С тях той обсъди възможностите за съставяне на правителство, попита ги и дали биха подкрепили кабинет с третия мандат, ако се стигне дотам.

Първи ден консултации при президента: Какви са шансовете за съставяне на правителство (ВИДЕО/СНИМКИ)

Не виждам друг вариант, освен първия мандат, коментира вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Няма как да се случи във втория, третия мандат, нито е логично, правилно, нито можем да го обясним на нашите избиратели, коментира той. Носим си отговорността и ще предложим правителство, след като разговаряме с другите колеги, и то ще бъде правителство на малцинството, коментира Борисов пред журналисти след консултациите. 

Борисов след консултациите при президента: Ще предложим правителство на малцинството

Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя на тези избори. Това заяви заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на консултациите при президента Румен Радев. Цонев посочи, че изборите са краен вариант и не са решение.

Снайперисти ли пазят Бойко Борисов: ПП-ДБ ще иска изслушване на премиера и на вътрешния министър

"Продължаваме промяната – Демократична България“ остава с непроменени приоритети и в опозиция, заяви вчера председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков при консултациите при държавния глава. 

Първото заседание на 50-ото Народно събрание беше свикано на 19 юни с указ на президента. На 20 юни, след избора на председател, беше обявено и сформирането на седем парламентарни групи - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Продължаваме промяната - Демократична България", "Възраждане", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Величие".

Вижте повече в нашата галерия: 

Продължават консултациите на президента с парламентарните сили за съставяне на редовно правителство

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 26
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

26 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Обезпокояваща тенденция: Четвърти случай на заразен с птичи грип човек в САЩ

Обезпокояваща тенденция: Четвърти случай на заразен с птичи грип човек в САЩ

Свят Преди 1 час

Експертите алармират, че въпреки, че към момента броят на заразени хора е малък, броят на заразени бозайници расте

Огнен ад в Калифорния: Пожари пламнаха на фона на горещата вълна

Огнен ад в Калифорния: Пожари пламнаха на фона на горещата вълна

Свят Преди 1 час

Температурите в щата достигат на места 47 градуса по Целзий

"Хамас" прие да започне преговори за освобождаване на израелските заложници

"Хамас" прие да започне преговори за освобождаване на израелските заложници

Свят Преди 2 часа

Въоръжената ислямистка групировка се е отказала от искането Израел първо да се ангажира с постоянно прекратяване на огъня

Ураганът "Берил" отслабна до тропическа буря

Ураганът "Берил" отслабна до тропическа буря

Свят Преди 3 часа

Стихията връхлетя сушата в щата Кинтана Роо

Адвокатите на Тръмп поискаха прекратяване на делото срещу него за поверителните документи

Адвокатите на Тръмп поискаха прекратяване на делото срещу него за поверителните документи

Свят Преди 3 часа

В невиждано решение Върховният съд в понеделник прецени, че в наказателен план един американски президент има най-малкото право на презумпция за имунитет за официалните му действия

<p>Ето кой спечели&nbsp;президентските избори в Иран</p>

Масуд Пезешкиан спечели президентските избори в Иран

Свят Преди 3 часа

Избирателната активност на втория тур е била 49,8%

ЕК: България има какво да подобри в ИТ развитието си

ЕК: България има какво да подобри в ИТ развитието си

Технологии Преди 4 часа

Страната се справя добре с инфраструктурата

<p>ЕНП иска живот за ДВГ и след 2035 г.</p>

Почна се, най-голямата партия в Европарламента иска преразглеждане на забраната на ДВГ

Технологии Преди 4 часа

ЕНП бяха обещали да поискат това, сега става приоритет на Европейската народна партия в Брюксел

Топ 3 рецепти за страхотен домашен сладолед

Топ 3 рецепти за страхотен домашен сладолед

Любопитно Преди 4 часа

Предлагаме да си направите сами разхлаждащо лакомство, като използвате някоя от тези три прости рецепти

<p>Загадъчни слънчеви изригвания могат да повишат радиацията на Земята</p>

Загадъчни слънчеви изригвания могат да разрушат озоновия слой и да повишат радиацията на Земята

Любопитно Преди 4 часа

Повече за загадъчните слънчеви изригвания четете в следващите редове

Байдън: Ще победя Тръмп

Байдън: Ще победя Тръмп

Свят Преди 12 часа

Американският президент се отърсва от слабото си представяне на предизборния дебат миналата седмица

Китай измества Русия в Централна Азия

Китай измества Русия в Централна Азия

Свят Преди 13 часа

Централна Азия е важно звено в китайския проект

ЕС с категорична позиция за българите в РС Македония

ЕС с категорична позиция за българите в РС Македония

Свят Преди 14 часа

Брюксел ще наблюдава “направеното, а не казаното”

<p>В Кремъл не са оптимисти за новата власт в Лондон</p>

В Кремъл не са оптимисти за новата власт във Великобритания

Свят Преди 15 часа

Песков: Те не са склонни на каквато и да е гъвкавост

Пуснаха под домашен арест българката, обвинена в трафик на бебета в Гърция

Пуснаха под домашен арест българката, обвинена в трафик на бебета в Гърция

България Преди 16 часа

Салим беше задържана преди дни с Европейска заповед за арест

Русия плаща кървава цена за победа в Украйна

Русия плаща кървава цена за победа в Украйна

Свят Преди 17 часа

„Frontelligence Insight”: Часов Яр „в крайна сметка ще бъде загубен”