Д ори висококачественият шоколад е калоричен продукт и съдържа много захар. В какви количества може да се консумира шоколадът, без да навреди на здравето, разкриха експерти.
Според Алексей Кабанов, консултант в център "Здравословно хранене", за разумна порция се смятат не повече от 35 грама горчив, черен шоколад. Експертът предупреждава, че сладкото изкушение не бива да се консумира всеки ден.
"СЗО препоръчва да се намалят нивата на консумация на свободни захари както за възрастни, така и за деца до по-малко от 10% от общото калорично съдържание на консумираните продукти - около 50 грама", отбелязва на свой ред диетологът Кристина Малюкова.
Около 20-30 грама шоколад на ден няма да навредят на организма, смята тя. Според резултатите от някои изследвания шоколадът намалява риска от сърдечносъдови заболявания и понижава нивото на "лошия" холестерол в кръвта, допълва нутрициологът.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!