„Ние сме доволни. Не може да не сме доволни и благодарни за това, което се случи”, коментира пред NOVA Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България, мерките на държавата за подпомагане на ресторантите, сред които е намаляването на ДДС до 9%.
Коларов обаче отправи и сериозни критики, най-вече към неясните регулации.
„Това е целият абсурд. По новата заповед на министър Ананиев за откриване на вътрешните части на заведенията от 1 юни, според нас би трябвало да отпадне задължението да се носят маски в закрити помещения”.
Николай Василев: България има пари и може да се справи в кризи сама
„Няма друго решение, аз не виждам, освен да отпадне носенето на маски в закрити помещения, за да може хората да се хранят в заведенията. Като ще ни отварят, трябва някак си да работим. Въпросът не е само да влязат хората”, посочи Коларов.
Той поясни, че от Сдружението на заведенията е изпратило писма с искане за инструкции до министерствата на здравеопазването и туризма.
Кои мерки отпадат със заповедта на Ананиев?
„По-голямата болка на част от нашите колеги е и че се забавя отварянето на нощните заведения. За някои хора е фатално, защото те са затворени вече три месеца, персоналите им седят без работа”, каза Коларов.
„Да не говорим, че искат да се откриват всички клиенти по морето и там вече ще има клиенти. Как точно ще има клиенти на морето, без те да могат да ходят нощно време по заведения?”, запита Коларов и добави, че има курорти на българското Черноморие, където хората отиват само за това.
Той счита, че дори и да бъдат отворени, заведенията трудно ще работят на печалба с новите ограничения.
„За ценовата политика всеки колега отговаря сам за себе си”, посочи Коларов.
На първо четене: 9% ДДС в ресторанти и хотели
„Ние поемаме много голям товар с увеличаването на минималните осигурителни прагове, които от 610 лв. за нашия бранш стават 810 лв.”, отчете Коларов и добави, че доставните цени на основните хранителни стоки в последните месеци са нараснали с 20-30%, а се очаква и поскъпване на електроенергията.
По думите му е малко вероятно цените да бъдат намалени, въпреки понижението на ДДС за ресторантите от 20 на 9 на сто.
„Ние искаме точно да се определи, какво се включва в тези 9%. В момента е записано приготвена и неприготвена храна. Това, което предлагаме ние, е да се сключат всички услуги на ресторантите без акцизните стоки – алкохол и цигари”, заяви Коларов.
„Повече от 40-50% от оборота са нехранителни стоки, като безалкохолни напитки. Последните не са включени в тази заповед”.
Според други ресторантьори намаляването на ставката на ДДС ще помогне за запазване на работни места в сектора.
„Намаляването на данъчната тежест до 9% ще освободи малко примката около врата на бизнеса и ще му помогне да се стабилизира в този критичен момент”.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!