К озунакът се появява на българската трапеза преди повече от век, смята силистренският етнограф Донка Съботинова, предаде БТА.
Според нея в България той е пренесен вероятно от Румъния, от търговци, някъде между 1915 и 1920 година.
Дотогава за Великден са се замесвали обредни хлябове – в различните селища в Силистренско наричани колак, кравай и пармак.
Според Донка Съботинова родината на козунака е Полша, където се прави от XVII век.
В своята книга "На една земя, под едно небе" Съботинова е събрала празниците и обичаите на българи, турци, арменци, руси-староверци и роми. Изследвани са 39 населени места - близо една четвърт от всички селища в Силистренско.
Според Съботинова българите в Добруджа имат 50 религиозни и календарни празници.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!