Книгата "МЕСОУРЕ": Неочакван поглед върху историческото и археологическото ни наследство
Източник: Личен архив
3

Б оряна Йотова и Тодор Йотов представиха новата си книга „МЕСОУРЕ - Неолитният Символ на Вяра и Новозаветният Архе-Език" в Криптата на Храм-Паметник "Александър Невски", заедно с музейна експозиция на Алианса за Архе-Наука и Изкуство на тема "История на Писмеността" във Vivacom Art Hall през септември. Ето и какво казаха авторите за Vesti.bg.

Книгата ви „МЕСОУРЕ – Неолитният Символ на Вяра и Новозаветният Архе-Език" респектира с мащаба на изследването, но също и с оформлението ѝ. Какво е посланието към читателя?

- В книгата се разгръщат четири свързани теми: (1) Конструкцията на човешкия език като единен ментален език, който се проектира в многообразие от фонетични езици, в своите първообрази, подчиняващи се на единни правила. (2) Бохарският коптски език като новозаветен език, отразяващ този „първичен“ език в контекста на Новозаветното Благовестие и конкретно - носещ в многопластови думи като семена Проповедта на християнското благовестие. Представено е и как горното е отразено в записите на Светото Евангелие в най-древния известен бохарски коптски ръкопис. Изследвани са корена и произхода на бохарския коптски език, възникнал като духовен феномен с адвента на Християнството в общността на коптските (египетски) благовестители. (3) Протоиндоевропейският език като език, който в коренната си система съдържа същите първични езикови ментални концепции, но с различна фонетична стойност, и как те са записани в неолитни артефакти от Източна Европа. Книгата предлага прочит на базата на изведени архетипни образи, изразители на „архе“-езика, потвърдени като присъстващи в три отделени от време и пространство цивилизации – Шумер, Египет и Китай. Музейната експозиция представи именно такива образци. (4) Синхронът между съвременната наука и духовното наследство на монотеистичното познание в Светите Писания, когато биват четени и разбирани чрез език, запазил отпечатък на „Архе“-речта, което отново показва една предпроизходно вложена същност на концепциите зад Светите Писания, вече не само в човешкото естество, а и в самото мироздание.

Направените наблюдения отхвърлят издиганите хипотези за възникването на християнството като „краен етап на развитие на човешка религиозна и философска мисъл“ и показват неговия предпроизходен характер.

Колкото до визията - основна характеристика на християнството е красотата - тиха, ненатрапваща се красота. Мисля, че творецът на корицата, Владимир Рачев, се е постарал да изрази именно това.

/по Месоуре  Неолитният Символ на Вяра и Новозаветният Архе-Език  Прочит на голямата плочка от амулета от Тартария, VI-IV хил. пр.н.е./
/по „Месоуре – Неолитният Символ на Вяра и Новозаветният Архе-Език“ – Прочит на голямата плочка от амулета от Тартария, VI-IV хил. пр.н.е./

Колко време ви отне създаването на този труд?

- По този труд работим повече от десет години, и пътят е бил с много криволичения, дори изкривявания. През последната година и половина обаче, направихме основен критичен преглед на всичките си изследвания до момента за да изкристализира наистина ценното, което доведе до крайния фокус на книгата – издирването на свещената основа на Европейската цивилизация. Променихме и много основни елементи на използваната от нас методология.

Но също съществено за настоящия труд, е че неговият път е и продължение на трудовете на много изследователи преди нас. Използваме над шестдесет статии и монографии от областите лингвистика, археология, богословие. Относно протоиндоевропейския език, стъпваме върху изследванията на Gamkrelidze&Ivanov и Watkins. Относно коптския език, използваме богатото издание на Walter Crum, за египетски – книгите на Budge. За разглежданите неолитни артефакти сме използвали редица източници, но най-основните са Lazarovici, Tărtăria and the sacred tablets (2011) и работите на Хенриета Тодорова.

Основополагащи за нишката на религиозното и богословско развитие за нас имаха книгите и лекциите на Алексанър Мен, и разбира се наследството на Светите отци, доколкото на този етап, сме успели да го опознаем. Всичко това е невероятно богатство, което ни позволи да разгърнем посланието си.

Кое ви отличава като послание от предходните автори, а и от други, работили в областта?

- Мисля, че основното е, че авторите, на чиито изследвания сме стъпили в областта на лингвистиката и археологията, не са си позволявали да погледнат на древното наследство като резултат на монотеистичен и месиански светоглед, може би с изключение на Wallis Budge, в чиито трудове присъства нишка на подобна линия.

Например, чрез синтез както на по-късни индоевропейски митове, така и чрез реконструиране на коренната система относно основни понятия за Божеството, Gamkrelidze&Ivanov - учени с основополагащ принос в областта на индоевропеистиката, стигат до заключението, че протоиндоевропейците имат две основни божества: Теу-Пхатер: Небесният Бог, Богът-Отец, от Тео- „Бог“, свързано с Теи -„сияен“ и от там „небесен Бог“, „Бог на светлината/слънцето“, и Пхер(кхо)у-но бог на гръмотевиците и воините. Ние показваме, както лингвистично, така и чрез предложения прочит на неолитни артефкати, че това са епитети на Едно Божество – Бхаг (от където и българското „Бог“) от бхагу- „ръка“ и бха - „светя“, „говоря“, който е „даващият“ и благата, и светлина-слово, и защитата.

От известно време теза за монотеизъм в неолита се появи при някои български автори, но за съжаление поставена в един неверен контекст. В тази насока, книгата се преборва и с някои скорошни опити за манипулиране на историческата и лингвистична реалност.

Какво ви предстои оттук нататък ?

- Очакваме отзвук и мнения от читателите, както и от академичната общност, което да насочи пътя ни напред. Но също така, вече работим по том 2, където бихме искали да разгърнем основните концепции като приложение относно въпроси, вълнуващи всеки човек днес – ролята на семейството и отношенията в него, основни въпроси относно отношението в социума и научната етика.

Повече информация за „МЕСОУРЕ – Неолитният Символ на Вяра и Новозаветният Архе-Език", е достъпна на:

https://rebrand.ly/ArcheAlliance
https://rebrand.ly/MECOYPE1
https://rebrand.ly/MECOYPE2
https://rebrand.ly/MECOYPE3

За авторите:

Боряна Йотова
Боряна Йотова Източник: Личен архив

Боряна Рачева-Йотова е създател на първата българска глобална fintech компания и има над 25 години опит в създаването на софтуерни решения за управление на риск и финансови портфейли. През 2018 година е наградена от "Уотърс Технолъджи" като Риск професионалист на годината, за постижения в областта на създаването на решения за управление на риска и превеждането на академични открития. Съавтор e на редица патенти и публикации във във водещи световни издания. Боряна Рачева-Йотова е доктор на науките от LMU, Мюнхен. Тя е и дългогодишен изследовател в областите сравнителна религия и лингвистика, съавтор на първата българска книга за вдъхновението „Йероглифите на Вдъхновението говорят от Тракия“, 2012.

Тодор Йотов
Тодор Йотов Източник: Личен архив

Тодор Йотов е предприемач, ментор и лектор в технологични, бизнес и обществени формати, и инициатор на благотворителни и обществени инициативи за образование и култура. С последните си стартъпи създава иновативни продукти за взаимодействие между човека и технологиите, мултимедия и информационна сигурност. Тодор е съ-изобретател на портфейл от технологии за киберсигурност и персонализирани системи за защита и комуникации в среда, белязана от изкуствен интелект (ИИ) и квантова трансформация. Управлява издателство на детско онлайн съдържание за промотиране на ранен контакт с образци на културното и литературно наследство и безопасност в общуването в електронна среда. 

Тодор е дългогодишен изследовател в областите богословие, лингвистична и социално-културна антропология, и съавтор на първата българска книга за вдъхновението „Йероглифите на Вдъхновението говорят от Тракия“, 2012.

Тодор и Боряна Йотови създават семейство през 1998 год. Имат три деца. 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Рафаел Надал обяви, че се отказва от тениса (ВИДЕО)

Рафаел Надал обяви, че се отказва от тениса (ВИДЕО)

Свят Преди 20 минути

Испанецът е смятан за един от най-великите играчи в историята

<p>Ето каква&nbsp;е темата на следващата Met Gala</p>

Темата на Met Gala 2025: Черният стил в мъжкото облекло през вековете

Любопитно Преди 1 час

Пролетната експозиция Superfine: Tailoring Black Style ще бъде открита на 5 май по време на бала на "Метрополитън"

<p>Икономиката на Германия от лоша към по-лоша</p>

Politico: Икономиката на Германия става все по-лоша

Пари Преди 1 час

Министърът на икономиката Роберт Хабек потвърждава, че БВП ще се свие за втора поредна година.

<p>Сарафов: Имам решения на всеки от актуалните проблеми</p>

Борислава Сарафов: Имам решения на всеки от актуалните проблеми

България Преди 1 час

Номинираният за главен прокурор с коментар след издигането на кандидатурата му

Правосъдният министър с коментар за номинацията на Сарафов за главен прокурор

Правосъдният министър с коментар за номинацията на Сарафов за главен прокурор

България Преди 2 часа

Мария Павлова не вижда проблем в това, че той е единствен кандидат за поста

Израел готви отмъщение, докато Байдън и Нетаняху разговарят по телефона

Израел готви отмъщение, докато Байдън и Нетаняху разговарят по телефона

Свят Преди 2 часа

В официално съобщение от Белия дом става ясно, че двамата са провели телефонен разговор, по време на който лидерът на САЩ Джо Байдън „потвърждава правото на Израел да защитава своите граждани“

<p>Избраха РСМ за член на Съвета на ООН по правата на човека за периода 2025 - 2027 г.</p>

Избраха Р Северна Македония за член на Съвета на ООН по правата на човека за периода 2025 - 2027 г.

Свят Преди 2 часа

За членството съобщи министърът на външните работи на страната в социалните мрежи

Бляскава гала премиера на филма "Гунди - Легенда за любовта" (СНИМКИ)

Бляскава гала премиера на филма "Гунди - Легенда за любовта" (СНИМКИ)

България Преди 2 часа

Близо 8 хиляди човека, заеха местата си в столичната зала, за да наблюдават официалното дебютно издание на прожекцията

<p>Уникална операция у нас: 11-годишно момиче отново ще движи ръката си</p>

Уникална операция у нас: 11-годишно момиче отново ще движи ръката си чрез 3D принтирана протеза

България Преди 2 часа

Средствата за интервенцията и скъпоструващата протеза са поети изцяло от НЗОК

<p>Атака с дрон предизвика голям пожар в Русия, евакуираха селища</p>

Руските власти евакуираха селища в Северен Кавказ заради пожар след атака с дрон

Свят Преди 3 часа

Нападението е било насочено към предградията на столицата – град Майкоп, заяви ръководителя на Адигея Мурат Кумпилов

Строшена китара на Тейлър Суифт се продаде за над 6 000 $

Строшена китара на Тейлър Суифт се продаде за над 6 000 $

Любопитно Преди 3 часа

Неизвестно засега лице е придобило китарата

Българи се евакуират от Ливан на борда на турски военен кораб

Българи се евакуират от Ливан на борда на турски военен кораб

Свят Преди 3 часа

"Байрактар" е един от конвоя от общо 5 кораба, отплавали от южното турско пристанище Мерсин, за да доставят 300 тона хуманитарни помощи

Борислав Сарафов

Единственият канидат за главен прокурор: Кой е Борислав Сарафов

България Преди 3 часа

Той е изпълняващ функциите на обвинител №1 на България

Васил Велев: Администрацията у нас е натежала много

Васил Велев: Администрацията у нас е натежала много

България Преди 4 часа

България е страната с най-голям дял от БВП в целия Европейски съюз за сектор „Сигурност”, отбеляза той

С бурни ветрове и пороен дъжд: "Опашката" на урагана "Кърк" връхлетя Западна Европа

С бурни ветрове и пороен дъжд: "Опашката" на урагана "Кърк" връхлетя Западна Европа

Свят Преди 4 часа

Стихията за кратко остави близо 400 000 души без ток в Северна Португалия