К итайско вместо българско розово масло на пазара. Търговци предлагат мускалчета-ментета със синтетични добавки вместо традиционния български продукт, символ на България. Екип на NOVA тръгна по следите на фалшификатите и им направи лабораторни тестове, разказват в предаването "Здравей, България".
Там, където се произвежда "българското злато"
Според държавния стандарт в момента българското гюлово масло се добива от роза дамасцена чрез дестилация. Лабораторни тестове обаче показват фалшификати, които се добиват чрез синтетични добавки или вносни масла с подобен състав, но със значително по-ниски цена и качество. В търговската мрежа можем да открием и китайски или турски масла, които се предлагат като български.
За да се нарича българско розово масло един продукт, той трябва да отговаря на всички изисквания, разписани в държавния стандарт, разказва един от най-опитните розопроизводители Марин Тодоров, който отглежда масиви в казанлъшкия край.
Лечебните свойства на "кралицата на цветята"
"Българското розово масло е световен еталон за качество – съчетанието на роза дамасцена с климата и почвата в Розовата долина го правят едно от най-добрите розови масла", казва той.
"Последните години се забелязват много масла, които се дават за проби с неясен произход, внос от други страни, и се обявяват за продукт със съдържание на българско розово масло, което е некоректно", коментира Венелин Георгиев от Националния институт за изследване на вино, спиртни напитки и етерични масла.
Мястото, от което тръгват всички парфюми
"Част от некоректните практики са с промяна на словореда като например „розово масло от България” или „продукт с българско розово масло” или всякакви други наименования, които не са тези по стандарта", посочва той.
Повече вижте във видеото.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!