Е втиният кашкавал съдържа малко мляко, малко мазнини и много вода. Това показва проучване на организация „Активни потребители“. В два от изследваните от тях продукти са засечени и растителни мазнини, разказва NOVA.
Mного потребители не обръщат внимание на детайлите
– има куп задължителни изисквания към етикетите. Сухото вещество в кашкавала, тоест млякото – трябва да е най-малко 56%.
Ниската цена е била отправната точка в изследването за качество на организацията „Активни потребители“. Проверили 10 марки кашкавал на цена от 9 до 12 лв. за килограм.
Изследванията показали, че при повечето от тях липсва част или цялата задължителна информация на етикетите. При 7 от 10-те проби сухото вещество е по-малко от 56%, както се изисква от продуктите по българския държавен стандарт. Освен това
много от кашкавалите не са били достатъчно зрели.
Най-фрапиращото нарушение е, че в два от продуктите са открити забранените в млечни продукти растителни мазнини. Ако продуктът съдържа такива, не може да се нарича „кашкавал“ и трябва да е на отделен щанд.
От Агенцията по безопасност по храните отказаха коментар на проучването. Обясниха, че изследваните продукти не претендират да отговарят на българския държавен стандарт и затова няма защо да им бъде търсена отговорност.
Още по темата вижте във видеото:
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!