24

Б ългария отбелязва 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. По повод празничния ден родните политици отправиха поздравления към българския народ.

България отбелязва 139 години от Съединението

От Министерския съвет написаха, че „Съединението е общобългарско дело, което е сред най-ярките примери за стремежа на нашия народ: България да пребъде – свободна и единна!”.

„Обединени ще успеем. Съединението прави силата. Честит празник! Да живее България”. С тези думи премиерът Димитър Главчев поздрави българите по повод 6 септември.

„На днешния ден през 1885г. България показа, че между българите не може да има изкуствено определена граница! Днес се стремим към премахването на последната граница, изкуствено отделяща ни от Европейския съюз”, добави той в социалната мрежа Facebook.

По случай днешния празник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа „Съединението прави силата”.

За съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков 6 септември 1885 г. е денят, в който българите са взели съдбата си в свои ръце.

„Съединението на Княжество България и Източна Румелия - акт, който беше възможен, защото българите повярваха в себе си, без да чакат спасител, и това промени историята ни”, обяснява той. Според Петков съдбата на България зависи от нас. „Нашата обща отговорност е да градим бъдещето ѝ и всеки българин има задължението и привилегията да бъде част от тази обща задача. Честит празник свободни българи”, написа той във Facebook.

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов посочи, че Съединението на Източна Румелия с Княжество България е резултат от силната вяра на нашите предци, че могат да вземат съдбата си в свои ръце и да действат целенасочено.

„Вярвам, че както тогава народът ни е имал способността да мобилизира цялата обществена енергия в името на националния идеал, то и днес можем също да го направим. Стига само да повярваме! Заедно можем всичко! Да живее България!”, пише още той.

Според председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски 6 септември е паметна дата в българската история, която е доказателство за българската борбеност и свободен дух.

„Нека заедно, като български граждани, съхраним завещаното ни и да отстояваме националната идентичност и европейските ценности. Да намираме каузите, които ни обединяват, в името на добруването на хората и новото начало за нашата Родина”, казва Пеевски. И допълва: „Само единни и обединени можем да продължим по евроатлантическия път на България и да се противопоставим на прокарването на чужди интереси. Съединението прави силата! Честит празник!”, пожелава председателят на ПГ на ДПС.

Кметът на София Васил Терзиев също честити празника на Съединението на всички българи.

"За мен това е най-истинският от големите ни празници, тъй като показва волята на българите и как можем, когато се обединим, в трудни времена да постигнем невъзможни неща", каза столичният кмет преди да се включи в честванията на Деня на Съединението пред мавзолея на княз Александър Батенберг в София. 

Според него точно този празник е подсещане за това какво българите трябва да направят в днешно време и как трябва, като една нация и един народ, да се обединяваме около големите и значими национални каузи, и да се загърбват различията, вместо  да бъдат постоянна част от ежедневието ни дори, когато става дума за бъдещето на децата ни.

Изпълняващия функциите председател на БСП Атанас Зафиров заяви, че "Денят на Съединението на България е светлата дата, която доказва величието на българския национален идеал. Този звезден миг, тази истинска народна революция ни казва колко сила и непобедимост има в общото усилие, надвило личните сметки, егоистичния интерес, самолюбието и политическите пристрастия", посочва той.

"Днес, когато България е изправена пред тежки изпитания, сме длъжни да следваме този велик пример. Да обединим усилията си и да работим почтено и искрено. Обединени, заедно ще следваме верния път, по който родината ни ще тръгне напред. Ще работим в името на добруването на българския народ, ще възродим родината си като свободна, справедлива и солидарна държава!", допълва той.

Председателят на ДПС Джевдет Чакъров също поздрави по случай Деня на Съединението. По думите му това е празник, който кара всеки един от нас да се замисли за значимостта на нашето обединение.

„Скъпи сънародници! На днешния ден отбелязваме 139-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Денят на Съединението на България е празник, който кара всеки един от нас да се замисли за значимостта на нашето обединение”, отбелязва Чакъров.

„В днешно време човешки действия и лоши управленски решения ни поставят пред тежки изпитания и създават разделение и противопоставяне. Съединението е празник, който ни обединява и ни приобщава към европейските ценности. Днес повече от всякога българският народ се нуждае от единство, заедност и сплотеност - ценности, които времето изисква от нас да съхраним, за да живеем в съвременна и европейска България. Съединението прави силата! Честит празник!”, посочва председателят на ДПС.

Денят на Съединението на България е светлата дата, която доказва величието на българския национален идеал. Това каза изпълняващият функциите председател на "БСП за България" Атанас Зафиров. 

Този звезден миг, тази истинска народна революция ни казва колко сила и непобедимост има в общото усилие, надвило личните сметки, егоистичния интерес, самолюбието и политическите пристрастия, посочи той и добави, че днес, когато България е изправена пред тежки изпитания, сме длъжни да следваме този велик пример. Да обединим усилията си и да работим почтено и искрено, призова Зафиров. 

"Обединени, заедно ще следваме верния път, по който родината ни ще тръгне напред. Ще работим в името на добруването на българския народ, ще възродим родината си като свободна, справедлива и солидарна държава! Честит празник! Да живее България!", добави той. 

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов също честити празника на Съединението на всички българи.

Трифонов също така разкритикува политическия елит. 

"Мисля, че голяма част от политическата класа, от сегашната политическа класа, лицемерно поздравяват за празника, но всъщност, въобще не осъзнават това, което пише на българския парламент, а именно “Съединението прави силата”, заяви Трифонов. 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Любопитно Преди 4 минути

Във видеото, пуснато в ТикТок, Джокович пее на български и танцува

Полша обяви бедствено положение

Полша обяви бедствено положение

Свят Преди 30 минути

Кабинетът проведе извънредно заседание в тази сутрин

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

България Преди 4 часа

Поводът е честването на „Деня на София“

Путин вдига числеността на руската армия

Путин вдига числеността на руската армия

Свят Преди 4 часа

Декретът ще влезе в сила от 1 декември 2024 г.

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Свят Преди 4 часа

"По-голямата част от студентите са жертви на заеми"

<p>&quot;Жестоко унижение&quot;: Момичета &quot;минават през ада&quot; в Сомалия</p>

"Жестоко и унизително": Жени и момичета "минават през ада" в Сомалия

Свят Преди 5 часа

ООН казва, че 98% от сомалийските момичета и жени на възраст от 15 до 49 години са били подложени на някаква форма на осакатяване

<p>Нечестно е! Футболна звезда е разстроена от заплащането в сферата&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Нечестно е! Футболната звезда Алиша Леман е разстроена от заплащането в сферата

Свят Преди 6 часа

Дъглас Луис печели “100 000 пъти повече“ от мен, казва Алиша Леман

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 6 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Свят Преди 7 часа

Заради проливните дъждове в Австрия корабът не може да акостира

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

България Преди 7 часа

Междувременно Париж предложи ново име за комисар в следващата комисия

,

Политическото насилие се превръща в нова норма за Америка

Свят Преди 7 часа

„Насилието няма място в Америка“, заяви вицепрезидентът Камала Харис

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Любопитно Преди 7 часа

Рекорден брой артисти, най-голямата сцена в историята на турнето и още много изненади