К акво е качеството на храната, която ни предлагат хотелиерите по Черноморието? Това провери репортерът на NOVA Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.
Само през миналото лято по морето са бракувани близо 350 килограма храни. А при над 2310 извънредни проверки по Черноморието са открити 250 нарушения, т.е. почти при всяка десетка инспекция е открит проблем.
Най-честите нарушения са: храни с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение, неизяснен произход на продуктите и лоша хигиена.
Мизерия в хотел на Черноморието - нахапана храна и мръсотия
В България или в Гърция на море
Мит или реалност е неписаното правило, че храна от кухните по морето не се изхвърля? И така да се раждат кулинарни шедьоври, за които дори и не подозирате. Например – оризът, гарнитура към пилето, бързо да се превърне в пълнеж за чушки или останалите и леко повехнали зеленчуци за салата да станат част от зеленчукова супа.
Занижиха ли хотелиерите стандартите за качество? И може ли това да прогони туристите?
За настоящата 2017 г. са направени вече 617 проверки от страна на контролните органи. Издадени са 47 предписания и 10 акта.
Как да разпознаем качествената храна? Вижте съветите на шеф Манчев във видеото горе.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!