Ц ените на агнешкото за Гергьовден остават без промяна, а как да разпознаем дали агнешкото на витрината е прясно?
Отговорът потърси при търговците екип на NOVA.
"Цветът на прясното агнешко месо трябва да бъде бледорозов. Има и няколко други фактора, за които хората трябва да следят. Сланината е необходимо да бъде бяла към кремава. Ако е жълта или сива означава, че месото е замразявано и старо или това е шиле и месото е жилаво", обясни търговецът на агнешко Борислав Борисов.
"Месото трябва да е сухо на пипане, а не твърдо. При натискане с пръст то трябва да си връща формата. Ако има слуз по него означава, че продуктът не е съхраняван правилно и са започнали процеси, заради които месото ще има мирис", допълни още той.
Борисов посочи, че основният начин, по който се познава, че месото е българско е синият печат.
"Той винаги се слага на плешката и на бута. Има две букви "BG" и шестцифрен номер. Ако печатът е червен означава, че месото е обработено в страната, но е вносно", обясни търговецът.
Цената на месото и за Гергьовден остава без промяна – между 14 и 16 лева за килограм. 80% българско месо е реализирано на пазара по Великден, а останалите 20% ще стигнат за 6 май, които е съхранило браншът, отчитат от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
Всичко за развитието на епидемията с коронавируса и извънредното положение четете ТУК
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!