24

Н а днешния ден българските войски, разположени в околностите на Пловдив, начело с майор Данаил Николаев и отрядите на Чардафон Велики влизат в града и арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич. Румелийското правителство е свалено и се провъзгласява Съединението. Чествания днес има в цялата страна.

В Пловдив

Честванията на годишнината от Съединението започнаха тази сутрин с тържествен молебен в катедралния храм „Успение Богородично”. Той беше отслужен от пловдивския митрополит Николай, който призова за единение, за да не се разпадне държавата.

За единство говори и кметът на Пловдив Костадин Димитров. „Днес най-много имаме нужда от уроците за единство на нашите предци. В името на националната цел – обединена и просперираща България”, посочи той.

139-години по-късно, начело на въстаниците застава Веселин Петков, който заедно със 100 доброволци от комитет „Родолюбие” ще пресъздадат Съединението на България. Той влиза в ролята на Чардафон Велики.

„Народ, който не познава своята история, няма бъдеще”, категоричен е председателят на комитет „Родолюбие” Веселин Петков.

Специална изложба в Историческия музей в Пловдив пък показва непознати факти и снимки от живота на княз Александър Батенберг - една от важните политически фигури, изиграли основна роля за Съединението.

„Неговата роля е безспорна в тези славни събития от 6 септември 1885 година. Още когато приема българския престол, той работи активно с всички дейци от Южна България, както и със създадените комитети в Княжеството”, каза директорът на Историческия музей Стоян Иванов.

Честванията ще продължат през целия ден.

В София

София отбелязва 6 септември пред мавзолея на княз Александър I Батенберг. Той е държавникът, който през 1885 г. застава начело на обединена България. Много хора се стекоха към мястото, за да отбележат 139-ата годишнина от Съединението на България. Сред тях - кметът на София Васил Терзиев, народни представители и общински съветници.

Пред Президентството се проведе тържествена смяна на караула. Ритуалът е част от отбелязването на всички дати, които са важни за българската история и култура. За първи път такава почетна смяна на караула е направена точно преди 21 години като символ на съхраняването и развитието на традициите от миналото.

Във Варна

С богата програма и Варна отбелязва Съединението. Празникът започна с полагане на венци пред паметната плоча на княз Александър I Батенберг и шествие. Кулминацията в морската столица ще бъде възстановка на събитията от 1885 година.

В Русе

В Русе тържествената церемония събра десетки пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, за да отдадат почит на героите. Общинският духов оркестър, воден от маестро Димчо Рубчев, допринесе за атмосферата със звученето на военни маршове.

В Благоевград

С военен ритуал и полагане на венци и цветя в Благоевград бе отбелязан Денят на Съединението. В ритуала участваха военнослужещи от Трето бригадно командване, а почетният караул прие командирът полк. Кирил Спаневиков. 

В словото си по повод 139 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България кметът на Благоевград Методи Байкушев каза, че „удивително си приличат първите години свобода на България с годините, в които живеем и днес – политическа нестабилност, безброй правителства и подла и нагла намеса от чужди сили, особено от една“. Пред събралите се на централния площад „Георги Измирлиев“ военни, представители на различни институции и жители на града Байкушев припомни от историята акта на Съединението, неудържимия български дух, желанието за обединение, „което не може да бъде спряно с нищо“. Кметът на Благоевград прочете и откъс от книгата на Димитър Маринов „Стефан Стамболов и новейшата ни история“, в който Маринов разказва за първите мигове след обявяването на Съединението.

По време на днешното тържество, посветено на 139-годишнината от Съединението на Източна Румелия с Княжество България, бяха припомнени и основни моменти от миналото на българския народ, първите години след Освобождението и единността и патриотизма, с които българите показват политическата си зрялост и волята за свободно развитие. На днешната дата обръщаме поглед назад в историята, за да се поучим от геройството и родолюбието на предците ни, каза водещата на днешното тържество Ивана Дякова. 

В тържествения ритуал по отбелязване на днешния празник участва и Биг Бенд – Благоевград. Венци и цветя пред паметната плоча на загиналите за обединението и независимостта на България положиха представители на държавната и местна власт, свещеници към храм „Въведение Богородично“ в Благоевград, представители на различни културни институции, политици и граждани. 

В Ямбол

С тържествен военен ритуал и празнично шествие Ямбол отбеляза 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Честването започна на централния площад с изпълнения на градския Духов оркестър и издигане на националния флаг. В церемонията участваха военнослужещи от Ямболския гарнизон.

Почетния строй прие полк. Милен Димитров – началник на гарнизон Ямбол и командир на 22-ра авиобаза „Безмер“. Благодарствен молебен за деятелите на Съединението отслужиха Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий – протосигнел на Сливенската митрополия и архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, в съслужение с отец Стоян и отец Жельо.

„Историята ни учи, че сме били най-силни, когато сме били единни. Нека съединението днес не бъде само на думи, а всички заедно да работим за една силна, независима държава, в която всеки един от нас има своето място и има своя глас. А нашите дела ще бъдат оценени от тези, които идват след нас. Честит празник“, обърна се към присъстващите на площада кметът на Ямбол Валентин Ревански.

В словото си кметът на Ямбол изтъкна смелостта и обединението, което са имали българският народ и българските политици през 1885 г. за Съединението на България. „Но смели ли сме днес и ние да защитаваме истината, и смели ли са нашите държавници да отстояват нашите национални интереси пред чуждите държави и пред техните представителства“, каза още Валентин Ревански. 

След церемонията от площада потегли шествие до Паметника на загиналите във войните за национално освобождение, където бяха поднесени венци и цветя. В празничната процесия се включиха стотици граждани, военнослужещи, представители на местната и държавна власт, на политически партии. 

По случай празника днес е обявен „вход свободен“ в Културно-информационния център "Безистен" и Музея на бойната слава в Ямбол. 

С военен ритуал във Велико Търново почетоха 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Пред сградата на Общината беше издигнато националното знаме, носено от курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“. 

На Съединението ентусиазмът люлее старопрестолния град, пише големият български писател, историк и общественик Симеон Радев. Днес 139 години по-късно, този ентусиазъм е все така силен в историческата и духовна столица на България, каза в своето слово кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Той припомни, че в старата столица се ражда поривът към Съединението. Преди 145 години тук искрата за национално обединение запалват бележити българи и бележити търновци, сред които Стефан Стамболов, Георги Живков, Христо Иванов – Големия, Любен Каравелов и много други, които основават първия комитет „Единство“, посочи в словото си Панов. В историческата столица на България княз Александър Батенберг пише своя Манифест, с който се нарича княз на Северна България и на Източна Румелия, макар това да му коства престола, припомни в словото си кметът. Той допълни, че от тук с храбростта на войните от Търновския полк, Съединението категорично е защитено.

„Заветите на предците ни са събрани само в три думи „Съединението прави силата“, изписани първо на фасадата на Читалище „Надежда“ във Велико Търново, а след това този надпис е пренесен на сградата на Народното събрание в столицата“, заяви Панов.

Пред паметника „Майка България“ цветя и венци поднесоха граждани и представители на институции. Празничен благослов отслужи свещеноиконом Славчо Иванов. В своето послание той посочи, че предците са завещали лекарство против разединението и злобата - това е съединението и обединението, както на семейството, на рода, така и на партиите. Трябва да имаме единни цели, когато те са различни има разнобой, подчерта той.

Точно в 12:00 ч. църквите от Великотърновската Света митрополия и Архитектурно-историческия резерват „Царевец“ огласиха града с празничния звън на църковните камбани. Празникът продължи с изпълнения на Фолклорен ансамбъл „Искра“.

България отбеляза Деня на Съединението

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Любопитно Преди 6 минути

Във видеото, пуснато в ТикТок, Джокович пее на български и танцува

Полша обяви бедствено положение

Полша обяви бедствено положение

Свят Преди 32 минути

Кабинетът проведе извънредно заседание в тази сутрин

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

България Преди 4 часа

Поводът е честването на „Деня на София“

Путин вдига числеността на руската армия

Путин вдига числеността на руската армия

Свят Преди 4 часа

Декретът ще влезе в сила от 1 декември 2024 г.

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Свят Преди 4 часа

"По-голямата част от студентите са жертви на заеми"

<p>&quot;Жестоко унижение&quot;: Момичета &quot;минават през ада&quot; в Сомалия</p>

"Жестоко и унизително": Жени и момичета "минават през ада" в Сомалия

Свят Преди 5 часа

ООН казва, че 98% от сомалийските момичета и жени на възраст от 15 до 49 години са били подложени на някаква форма на осакатяване

<p>Нечестно е! Футболна звезда е разстроена от заплащането в сферата&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Нечестно е! Футболната звезда Алиша Леман е разстроена от заплащането в сферата

Свят Преди 6 часа

Дъглас Луис печели “100 000 пъти повече“ от мен, казва Алиша Леман

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 6 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Свят Преди 7 часа

Заради проливните дъждове в Австрия корабът не може да акостира

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

България Преди 7 часа

Междувременно Париж предложи ново име за комисар в следващата комисия

,

Политическото насилие се превръща в нова норма за Америка

Свят Преди 7 часа

„Насилието няма място в Америка“, заяви вицепрезидентът Камала Харис

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Любопитно Преди 7 часа

Рекорден брой артисти, най-голямата сцена в историята на турнето и още много изненади