Месец преди вота: ПП-ДБ искат по-сурови наказания за изборни престъпления
Източник: IStock
0

П о-сурови наказания за изборни нарушения искат от ПП-ДБ. Това става ясно от внесения законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс.

Той касае евентуалното закупуване на гласове при политически избори.

Промените предлагат увеличаване на наказанието за лишаване от свобода за подобно провинение, а също така предвиждат и затвор за всеки, който е информиран за предстоящи злоупотреби, но не съобщи за това на съответните органи във властта. 

Измененията са подписани от Любен Иванов, Димитър Найденов, Стоян Михалев, Катя Панева, Ивайло Митковски, Александър Симидчиев, Иван Белчев, Богдан Богданов и Захари Борачев.

Ето и пълният текст на предложението, касаещо чл.176 от НК - "Престъпления против политическите права на гражданите":

1. В чл.167 се правят следните изменения:

1. В ал.1 (Който чрез насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин пречи на някого да осъществи избирателното си право или да бъде избран или да гласува на референдум или да участва в подписка за произвеждане на референдум се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева) думите "от една до три" се заменят с "от три до пет", както и думите "от хиляда до десет хиляди лева" се заменят с "от десет до двадесет хиляди лева".

2. В ал.2  (Който предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция или да гласува на референдум по определен начин се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева) думите "от една до шест" се заменят с "от три до десет", както и думите "от десет хиляди до двадесет хиляди" се заменят с "от двадесет хиляди до петдесет хиляди".

3. В ал.3 (Който организира предлагането или даването на другиго на имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция или да гласува на референдум по определен начин се наказва с лишаване от свобода от една до седем години и с глоба от десет хиляди до двадесет и пет хиляди лева) думите "от една до седем" се заменят с "от три до десет години", както и думите "От десет хиляди до двадесет и пет хиляди" се заменят с "от двадесет хиляди до петдесет хиляди".

4. В ал. 4 (Наказанието по ал. 3 се налага и на лице, което предоставя имотната облага на лицата по ал. 2 и 3, за да бъде предложена или дадена на другиго с цел да бъде склонен да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция или да гласува на референдум по определен начин) думите "от една до седем" се заменят с "от три до десет", както и думите "от десет хиляди до двадесет и пет хиляди" се заменят с "от двадесет хиляди до петдесет хиляди"

5. В ал.5 (Когато деянието по ал. 1 - 4 е извършено от длъжностно лице при или по повод изпълнение на служебните му задължения, наказанието е лишаване от свобода от две до седем години и глоба от десет хиляди до тридесет хиляди лева) думите "от две до седем" се заменят с "от пет до десет", както и думите "От десет хиляди до тридесет хиляди" се заменят с "от тридесет хиляди до шестдесет хиляди".

2. В Чл. 167А се правят следните изменения:

1. В ал.1 (Който с цел да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция или да гласува на референдум по определен начин поиска или получи имотна облага, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева) думите "до три години" се заменят с "от три до десет", както и думите "хиляда до пет хиляди лева" се заменят с "от пет хиляди до петдесет хиляди".

3. В чл.168 се правят следните изменения:

1. В ал.1 (Който упражни избирателно право или гласува на референдум, без да има такова право, се наказва с пробация до шест месеца или с глоба от сто до триста лева) думите "Пробация до шест месеца или с глоба от сто до триста" се заменят с "лишаване от свобода от една до три години и глоба от пет до десет хиляди лева"

2. в ал.2 (Който упражни избирателното си право два или повече пъти при един избор, или гласува два или повече пъти при един референдум се наказва с пробация и с глоба от петстотин до две хиляди лева) думите "пробация и с глоба от петстотин до две хиляди лева" се заменят с "лишаване от свобода от една до три години и глоба от пет до десет хиляди лева".

4. В чл. 168А се правят следните изменения:

1. В ал.1 (Който в нарушение на установените правила отпечатва бюлетини за гласуване, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от хиляда до три хиляди лева) думите "от една до шест години и с глоба от хиляда до три хиляди лева" се заменят с "от три до десет години и с глоба от десет до двадесет хиляди лева"

5. В чл. 169 (Длъжностно лице, както и лице от състава на избирателна комисия, което наруши тайната на гласуването или по какъвто и да е начин преправи резултат от избори, или референдум се наказва с лишаване от свобода от една до пет години) думите "от една до пет години" се заменят с "от три до десет години и глоба от десет до двадесет хиляди лева".

6. В чл. 169А (Който чрез насилие, заплашване или по друг незаконен начин принуди някого противно на убежденията или волята му да участвува или да напусне политическа партия, организация, движение или коалиция с политическа цел, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба от сто до триста лева) думите "до три години или глоба от сто до триста лева" се заменят с "от една до пет години и глоба от пет до десет хиляди лева"

7. В чл.169б (Който чрез насилие, заплашване или по друг незаконен начин попречи на някого да осъществи своите конституционни политически права, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба от сто до триста лева) думите "до три години или глоба от сто до триста лева" се заменят с "от една до пет години и глоба от пет до десет хиляди лева".

8. В чл. 169в (Когато деянието по чл. 169а и 169б е извършено от длъжностно лице при или по повод изпълнение на служебните му задължения, наказанието е лишаване от свобода до пет години) думите "до пет години" се заменят с "от три до осем години и глоба от десет до двадесет хиляди лева".

9. В чл. 169г се правят следните изменения и допълнения:

1. в ал.1 (Който образува или ръководи група, която си поставя за цел да извършва престъпления по този раздел, се наказва с лишаване от свобода от една до осем години) думите "от една до осем години" се заменят с "от три до десет години и глоба от тридесет до петдесет хиляди лева"

2. В ал.2 (Който членува в такава група, се наказва с лишаване от свобода до шест години) след думата "години" се добавя "и глоба от десет до двадесет хиляди лева"

3. Създава се нова ал. 3

"(3) Когато групата е създадена с користна цел или в нея участва длъжностно лице, наказанието по ал.1 е лишаване от свобода до три до петнадесет години и глоба от тридесет до петдесет хиляди лева, а наказанието по ал.2 е лишаване от свобода от три до десет години и глоба от десет до тридесет хиляди лева".

4. Досегашните ал.4 и 5 стават съответно 5 и 6.

10. Създава се нов чл. 169Д:

"Чл.168Д (1) Който знае, че се върши престъпление по чл. 167-169 и не съобщи за това на властта, се наказва с лишаване от свобода от една до три години.

(2) Когато деянието по ал. 1 е извършено от длъжностно лице или орган на власт, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и лишаване от право по чл. 37, ал.1, т.6". 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Бизнесменът Раду Шулек грабна победата в първата капитанска битка в “Игри на волята” 6

Бизнесменът Раду Шулек грабна победата в първата капитанска битка в “Игри на волята” 6

Любопитно Преди 2 часа

Бедстващите Храбри спечелиха огън, но не и хранителни запаси

Износ за Украйна може да спаси ТЕЦ "Марица Изток 2"

Износ за Украйна може да спаси ТЕЦ "Марица Изток 2"

България Преди 3 часа

Това дава възможност за работа на хората в региона не само за рекултивация на терени

Огромен пожар в рафинерия в Гърция

Огромен пожар в рафинерия в Гърция

Свят Преди 5 часа

На място са изпратени сили на противопожарната служба, като броят им се увеличава

Владимир Малинов: Няма да закриваме БЕХ

Владимир Малинов: Няма да закриваме БЕХ

България Преди 5 часа

Той разясни ситуацията около бъдещето пред БЕХ

Печатницата на БНБ: Изпълнихме коректно доставката на хартия за машините за гласуване

Печатницата на БНБ: Изпълнихме коректно доставката на хартия за машините за гласуване

България Преди 5 часа

Това се казва в позиция, разпространена от централната банка

Много тежка ситуация в Полша, заплашени са градове

Много тежка ситуация в Полша, заплашени са градове

Свят Преди 5 часа

Чешко-полските гранични райони са сред най-засегнатите

EK препоръча да се забрани и пушенето на открито

EK препоръча да се забрани и пушенето на открито

Свят Преди 7 часа

ЕС се стреми до 2040 г. да постигне "поколение без тютюн"

,

Зловещите „пръсти на смъртта“ под антарктическия лед

Любопитно Преди 8 часа

Всичко по темата може да прочетете в следващите редове

<p>Загубите на Русия и Украйна надхвърлиха милион души</p>

Загубите на Русия и Украйна на фронта надхвърлиха милион души

Свят Преди 8 часа

Вероятно темпът на набиране на военнослужещи през 2024 г. е намалял в сравнение с този от 2023 г.

<p>Картата на Курск показва &quot;сивата зона&quot; на обкръжените руски войски (СНИМКА)&nbsp;</p>

Картата на Курск показва "сивата зона" на обкръжените руски войски

Свят Преди 8 часа

"Ситуацията е динамична и затова там всичко се променя"

Навикът на Тръмп да играе голф от години предизвиква тревога за сигурността

Навикът на Тръмп да играе голф от години предизвиква тревога за сигурността

Свят Преди 8 часа

"Не можеш да обградиш човек, който играе голф, със стомана или стъкло“

Днес Postbank Visa Tennis Gala се провежда с генералната подкрепа на Пощенска банка

Днес Postbank Visa Tennis Gala се провежда с генералната подкрепа на Пощенска банка

България Преди 8 часа

Най-успешният ни тенисист Григор Димитров е посланик на бранда Пощенска банка

Илейн ДеПринс и дъщеря ѝ Михаела ДеПринс

Отново заедно: Майката на покойната 29-годишна балерина почина ден след смъртта ѝ

Свят Преди 8 часа

Илейн ДеПринс е починала само ден след внезапната смърт на Михаела ДеПринс

<p>Остават пет въпроса за трагедията с подводницата &quot;Титан&quot;</p>

Трагедията с подводницата "Титан": Пет ключови въпроса остават без отговор

Свят Преди 9 часа

Бреговата охрана на САЩ ще проведе публично изслушване на 16 септември

Мащабна операция срещу наркотрафика във Варна

Мащабна операция срещу наркотрафика във Варна

България Преди 9 часа

Акцията се провежда от ГДБОП и Прокуратурата