Над 20% от самостоятелните ресторанти
по зимните и летните курорти на страната са преустановили
дейността си през последните пет години заради навлизането на
системата "ол инклузив", предлагана от хотелите.
Това коментира за
БТА зам.-председателят на Българската туристическа камара
Евелин Виденов.
По думите му навлизането на "ол инклузив"
храненето е помогнало да се повиши качеството на
ресторантьорската услуга и е съдействало за задържането на
парите на туристите в хотелите.
Според него качеството на храната в "ол
инклузив" пакета е по-добро, защото се спазват всички изисквания на
HACCP - системата за безопасност на храните.
За целия летен сезон тази година са постъпили
около 15-20 оплаквания от храната, което е
нищо спрямо общия фон на преминалите клиенти, отбелязва Виденов.
По думите на Виденов системата е довела до "здравословна
редукция" на курортните ресторанти, като са прекратили
работа по-слабите и с не толкова гъвкава политика търговци.
Извън тях, голям е процентът на самостоятелните ресторанти в летните и зимните
курорти, които оцеляват благодарение на това, че са се
специализирали главно в допълнителното изхранване на
туристически групи или са станали питейни заведения.
Част от заведенията, които се намират в градове и са включени в
туристически обиколки на групи, преструктурират дейността си,
като сключват договори с туроператори за изхранване на групите,
почиващи в големите курорти.
По този начин са
трансформирали дейността си самостоятелни ресторанти в Несебър,
в които обядват или вечерят групи от курортите "Албена" и "Златни
пясъци".
За последните пет години се наблюдава устойчива
тенденция почти 80% от чуждестранните туристи, които
посещават България, да са на хранене "ол инклузив".
Обратната е тенденцията при българските
туристи, които използват хотелската база само за настаняване, но предпочитат да се хранят по кръчми и други заведения.
Добрият турист за
българския туризъм е родният турист, каза Виденов. Според него българинът
със сигурност харчи с 50% повече от чужденеца по заведения
за хранене.
Междинният тип ресторанти, в които се
предлага както европейска, така и българска национална кухня, са
най-посещавани, показват наблюденията на зам.-председателя
на Българската туристическа камара.
Екзотичните ресторанти все
още не са толкова популярни в страната, смята той.
В столицата само около десетина са такива
заведения за хранене, толкова са и ресторантите, които залагат
единствено на традиционното за българина меню.
През март от Агенцията по безопасност на храните
се заканиха да правят сериозни проверки след сигнали за хотели по крайбрежието, които получават от големите хипермаркети храни с изтичащ срок на годност за туристическите пакети "ол
инклузив".
Хотелиери: "Ол инклузив" храната е по-добра
Над 20% от самостоятелните ресторанти по курортите са преустановили дейността си през последните пет години заради навлизането на системата "ол инклузив"
13 октомври 2011, 12:52
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!