21

"Патриарх на българската рок музика" и "епоха" с тези думи близки, приятели, колеги и фенове изпращат Кирил Маричков в последния му земен път.

Поклонението започна в 13.00 часа в храма „Света София”.

"Кирил Маричков е почти целият ми живот! Той и неговата музика, ние бяхме приятели и също така няма да го забравим никога, защото винаги тази музика ще звучи. Още от много млада я слушах у дома. Завинаги ще останат песните му, ще ги пеем, ще си ги пускаме ще се радваме и ще си спомняме за Кирчо", сподели Катерина Евро за покойния музикант.

"Изключително добър човек. Много високо ниво музикант в България и неслучайно думата, която ми идва за него е патриарх на българската рок музика", сподели Христо Мутафчиев пред NOVA

"Революционер в нещата, които правеше", заяви Момчил Колев.

"Отиде си един човек, но пък остави една епоха в съзнанието и душите на много българи. Съжалявам безкрайно, не трябваше така да случи. Можеше още малко да радва хората", каза Йордан Караджов.

"Един великолепен човек, един великолепен музикант, това, което ни остави е едно богатство за българската музика, не само рок музиката. Ще ни липсва!", сподели Атанас Пенев.

По думите на композитора Стефан Димитров вокалистът на „Щурците” бил честен човек, който вярвал в това, което прави.

„Още  от ранно детство с моята първа рок група, се опитвахме да свирим музиката на „Щурците” и песните на Кирил Маричков. Той завинаги ще си остане легенда. Кирил Маричков е вдъхновител за любов, мир и свобода. Не трябва да забравяме имената на хора като него, трябва да следваме техния път”, каза още Стоян Янкулов – Стунджи.

„Щастлива съм, че с Кирил Маричков сме били близки в годините, че сме споделяли еднакви мисли, защото и той, както и аз, сме родени свободни хора и демократи по душа. Но в истинския смисъл на думата, а не тая изкривена демокрация, която в момента съществува”, каза певицата Йорданка Христова, която също поднесе цветя и склони глава в последния земен път на колегата си.

Определено Дон Кихот. Кирчо беше борец за права, за истини.

Това заяви големият български певец Васил Найденов какъв човек беше Кирил Маричков и с какво ще го запомни.

Васил Найденов си спомни и как заедно с Кирил Маричков, Константин Марков от „Тангра“, Богдана Карадочева и Стефан Димитров са ходили при Вежди Рашидов и са успели да издействат пожизнени месечни пенсии за културните дейци, работили на щат към Държавно обединение „Музика“. Всички, с изключение на покойния Марков, днес дойдоха в храма "Света София", за да се простят с приятеля и колегата си Маричков.

Найденов добави, че не всеки може да пише музика. „Това не е проста работа. Може би трябваше по-често да се пускат тези песни. Тази свобода на българската музика, която има какво да показва през годините – щом една песен на Киро, или пък на нас, се пее 20 – 30 години, това означава, че е имало смисъл да живее и заслужава да му се каже, че е постигнал нещо в областта на музиката“, отбеляза той.

По думите му хора, които си прикачват табелки „аз съм композитор, аз съм текстописец, аз съм поет“, народът не ги обича.

„А Киро го обичаха, „Щурците“ ги обичаха и затова те остават във времето“, заключи Найденов.

С безкрайно много обич и уважение към таланта на Кирил Маричков. Той се превърна в легенда, автор на хитови песни и самият той е хит. Това заяви бившият министър на културата Вежди Рашидов.

Рашидов разказа, че заедно с покойния певец са служили в едно поделение.

„С Кирил Маричков заедно сме служили в казармата. Тогава моят колега, художникът Едмонд Демирджан, им беше барабанист в състава на строителни войски. Оттогава датира нашето приятелство“, припомни си художникът.

„Всички израснахме заедно с песните им. Те са легенди, всичко е хит след хит. Доживях да стана министър и да ги наградя с орден „Св. Св. Кирил и Методий“. Абсолютно заслужено го получиха“, добави още Рашидов

Веселина Паскова: Кирил Маричков е епоха, вселена

"Дали аз закъснях или времето бързаше?

Дали аз закъснях или всичко бе сън?

Отшумя като приказка, каквото ни свързваше.

Отшумя като празничен звън ..."

Кирил Маричков почина на 11 октомври при трагичен инцидент, след като падна от сцената в село Селановци преди концерт на "Фондацията". В последното десетилетие Маричков бе част от гръбнака на тази супергрупа - създадена, за да превръща черно-белите спомени в музиката на "Щурците", ФСБ, Дони и Б.Т.Р. - в цветни не само у нас, а и по света.

Изпратиха го с песни: Фенове на „Щурците“ се събраха пред дома на Маричков (СНИМКИ)

"И вярвам - има ли болка, има смисъл!

Хей, дръж се, идвам, знай, не си сам!..."

Гласи един от последните текстове, които Маричков пя заедно с група Jeremy?. Групата, с която сблъскаха различните поколения и препратиха към "Вчера", го описа като "най-големият Рокендролър".

"Ние бяхме семейство … Ние сме семейство. Ние ще останем семейство", написаха след нелепия инцидент музикантите от "Фондацията" - Иван Лечев, Славчо Николов, Венко Поромански и Дони. "Той е неделима част от всеки от нас. И така ще бъде до нашата последна секунда. Благодаря, Кирчо! Чакай ни!".

В памет на Кирил Маричков: Стотици китаристи свириха "Клетва" пред НДК (ВИДЕО)

На 30 октомври тази година Кирил Маричков щеше да навърши 80 години. Певец, музикант и композитор, най-известен с работата си в рок групата „Щурците“.

„Има порода хора, които сякаш са живели в няколко епохи и са събрали от мъдростта на всяка една от тях“.

Миналата година музикантът, бивш народен представител и „просто човек“, превърнал се в легенда на българската рок музика, представи автобиографичната си книга „На прага на времето“. Тя включва над сто снимки от личния архив на Маричков, някои от които не бяха публикувани до този момент, както и снимки на всички албуми на „Щурците“, излезли през дългия творчески път на групата.

Маричков е потомък на видния български революционер и политик Георги Странски, близък приятел на Христо Ботев, и на неговия брат Видул Странски, хайдутин в четата на Стефан Караджа. Дядо му по майчина линия е известният диригент Борис Левиев, а по бащина - известният архитект Киро Маричков, на който е и кръстен. Дядо му е създател на емблематични софийски сгради, сред които известният хотел „Империал“.

„Щурец означава символ на свободния музикант“.

Първите стъпки в рока музикантът прави с група „Бъндараците“, а през 1967 година се появява групата легенда „Щурците“. Маричков е бас и вокал и основава бандата заедно с барабаниста Петър Цанков.

„Никак не е лесно да се пее музиката на свободата в несвободна страна, но ние успяхме“, каза Кирил Маричко в интервю през април 2023 година.

През 2010 г. е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за особено големите му заслуги в областта на културата и изкуството. През 2020 г. получава и най-високото държавно отличие – Орден „Стара планина“ – I степен.

"Почивай в мир, приятелю! Твоето творчество остава", написа примата на българската музика Лили Иванова в деня, в който Маричков почина.

"Фондацията" се сбогува с Кирил Маричков

Редица български изпълнители, приятели и колеги на Маричков изказаха своите съболезнования:

"Много неща не успяхме да си кажем с Кирил Маричков. Срещахме се, обменяхме идеи, но останаха много недоизказани неща.“ Това заяви Васил Георгиев, известен като Васко Кръпката, с когото Маричков активно участва в опозицията против бившата комунистическа партия.

"Благодаря ти за музиката, вдъхновението и големия пример", сподели певицата Мария Илиева.

"Абсолютен диамант, който ни кара да настръхваме всеки път, когато чуем неговия глас, неговата музика", написа от своя страна Орлин Горанов.

"Той беше голям човек с голямо сърце. Човек, който се раздаваше без остатък. Композитор, текстописец, прекрасен певец с неповторима бленда. Изключителен човек", сподели и композиторът Стефан Диомов.

"Отива си част от времето и част от нас, когато си отиват хора като Кирил Маричков. Помня как като студенти на един таван пеехме лошо Футуролог (по текст на Миряна Башева) викайки всички накрая "Последният милиционер над Омир слънчево ридае..." И много се радвахме на това - последният милиционер. Имаше милиционерска будка в съседство. Кирил Маричков беше легенда и преди, и след. А такива бяха малко. Светъл път", написа авторът на романа „Времеубежище“ Георги Господинов.

„Ще бъда банален, но всички знаем какво са „Щурците” за нас. Говоря като рокаджия – това е много голяма загуба. Много голяма загуба, защото той за мен е не само музикант, той е комплексна личност - и композитор, и музикант, и убийствен пич. Изглежда на небето шефът си е направил група и му трябват композитори и музиканти. И дръпна Киро”, заяви Димитър Ковачев – Фънки.

"Днес нашата група осиротя още веднъж с тъжната новина за Кирил Маричков. Наричаха го Патриарх на българския рок, но по-важното е, че той беше Човек с ясна прогресивна позиция и даде пример как може да се живее достойно в смутни времена. Без неговата подкрепа и съвети, АХАТ нямаше да бъдем същите и зад всичко което постигнахме през годините стои частица от него. Горди сме, че беше наш ментор и спомените за него остават с нас. Почивай в мир, Кирчо !", добавиха и членовете на група "Ахат".

Поклон пред светлата памет на Кирил Маричков!

Вижте повече в нашата галерия: 

България се сбогува с Кирил Маричков

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Ще признае ли Виктор чувствата си на Теодора в Big Brother?

Ще признае ли Виктор чувствата си на Теодора в Big Brother?

Любопитно Преди 34 минути

Избухливата Косара и ексцентричната Кристи ще влязат в разпален спор

„Ще се видим в 5“: Марго Роби флиртува с Джейкъб Елорди в новата реклама на Chanel

„Ще се видим в 5“: Марго Роби флиртува с Джейкъб Елорди в новата реклама на Chanel

Любопитно Преди 1 час

Звездата от „Барби“ бе обявена за лице на Chanel No. 5

<p>Атрактивна и нетипична: 33-годишната Елена Виан е новата &quot;Мис България Вселена&quot;</p>

33-годишната Елена Виан е новата "Мис България Вселена"

България Преди 2 часа

С титлата „Мис Свят България“ бе удостоена Елвира Йорданова, а за "Мис София" бе избрана Биляна Писова

<p>ЦИК: 4850 са кандидат-депутатите за 51-вия парламент&nbsp;(ВИДЕО)</p>

ЦИК: 4850 са кандидат-депутатите за 51-вия парламент

Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева

"Дуа Липа, за бога, момиче": Гордън Рамзи опита странния коктейл на певицата

"Дуа Липа, за бога, момиче": Гордън Рамзи опита странния коктейл на певицата

Любопитно Преди 3 часа

Странната комбинация се превърна в онлайн сензация

<p>ЕК ще предложи нов регламент за нелегалните мигранти</p>

Фон дер Лайен: ЕК ще предложи нов регламент за нелегалните мигранти

Свят Преди 3 часа

Подготовката на новото законодателство ще бъде основен приоритет за новия комисар по миграцията

Дъщерята на Навални работи за предизборната кампания на Камала Харис

Дъщерята на Навални работи за предизборната кампания на Камала Харис

Свят Преди 3 часа

Позицията на дъщерята на Навални е обозначена като Field Organizer

<p>Рокади в МВР</p>

Рокади в МВР: Назначиха нов шеф на дирекцията, разследваща полицаи

България Преди 4 часа

Заповедта е подписана от вътрешния министър Атанас Илков

<p>&bdquo;Албания току-що достигна до много важна спирка в процеса си на интеграция в ЕС&ldquo;</p>

Албания отвори първия клъстер от присъединителните преговори с ЕС

Свят Преди 4 часа

Първият клъстер „Основополагащи въпроси“ определя динамиката на целия преговорен процес

<p>Отиде си български поет, културолог и критик (СНИМКА)</p>

Литературен историк, поет, културолог и критик: Отиде си проф. Албена Хранова

България Преди 4 часа

Албена Хранова е автор на над 150 отделни научни публикации на български, английски, немски, френски и руски език

Протест с възглавници пред Дирекцията за строителен контрол в София (СНИМКИ)

Протест с възглавници пред Дирекцията за строителен контрол в София (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Недоволстващите поискаха среща с новия шеф - архитект Здравко Здравков

Разкриха какво са си казали Никол Кидман и Салма Хайек по време на спора им на ревю

Разкриха какво са си казали Никол Кидман и Салма Хайек по време на спора им на ревю

Любопитно Преди 4 часа

Кидман и Хайек привидно споделиха напрегнат момент по време на ревюто на Balenciaga на 30 септември

СЕМ изслушва концепциите на четирима от кандидатите за шеф на БНР

СЕМ изслушва концепциите на четирима от кандидатите за шеф на БНР

България Преди 5 часа

Изслушванията са третият етап на процедурата за избор на генерален директор на общественото радио

Чудо! Корабът "Ангел" спаси мъж след 67 дни в морето (СНИМКИ)

Чудо! Корабът "Ангел" спаси мъж след 67 дни в морето (СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

В лодката са намерени телата на брат му и племенника му

<p>&quot;Режимът на Лукашенко е заинтересован да не стане част от Русия&quot; (СНИМКИ)</p>

Близки на затворена беларуска опозиционерка: Те убиват бавно Мария

Свят Преди 5 часа

Политически наблюдатели смятат, че Лукашенко е обезпокоен от степента си на зависимост от Москва