П роверка на Министерството на земеделието откри фалшиви био продукти. След сигналите са взети проби за торове и пестициди директно от нивите на регистрирани екопроизводители.
Какво показват резултатите
От 63 проби, 14 показват наличие на неразрешени вещества дори за традиционното земеделие. Сигналите са предимно за култури като рапица, кориандър и пшеница.
За да се наричат едни продукти био, не трябва да са използвани пестициди, химични торове и генно-модефицирани организми.
Продукти с надписи "еко", "био" и "органик" се откриват вече в почти всички магазини.
"Като видим "еко" или "био", сме по-склонни да го купим, защото мислим, че е по-здравословно. Но когато видя, че нещо е много красиво, много лъскаво и няма никакви дефекти, започвам да се съмнявам как точно е отглеждано“, споделя Биляна Иванова пред NOVA, която винаги има едно на ум, когато пазарува "чиста" храна.
Гаранция, че един продукт е био ни дава зеленото листо, което намираме върху опаковката на продукта. Както и номера на контролиращото лице – директно под него.
Това е гаранция в целия ЕС, че стоката е под контрол и е сертифицирана като биологична. У нас за това дали продуктите са био следи Агенцията по храните.
"Тази година, при извършване на проверка в търговската мрежа, е установено предлагането на студен чай като биологичен, а всъщност той не е бил такъв. И причината е, че търговецът няма сключен договор с контролиращо лице", заяви Румяна Йорданова от Агенцията по храните.
Контролът започва именно от така наречените сертифициращи органи – частни фирми, които издават разрешителните на биопроизводителите.
За България те са 14. Контролът върху тях пък се извършва от Министерство на земеделието.
За първа година проверките са много повече, а освен на случаен принцип, се извършват и след анализ на риска на производителите.
"Тази нова система на контрол може да гарантира в голяма степен доверия по оста производител-потребител", поясни зам.-министърът на зедемелието Чавдар Маринов.
Последните проверки на Министерството на земеделието са на терен – директно на нивата. Проверени са 56 производители от цялата страна, които са обявили, че произвеждат био култури. Всяка пета проба се оказва "замърсена".
"Използват се препарати за растителна защита, които са забранени. В риск анализа влязоха рискови култури като рапица, кориандър и резене, които е трудно да се отглеждат по биологичен способ", поясни Маринов.
Био храните можем да разпознаем не само по етикета, но и по външния вид, смятат и производители, и потребители.
"Много лесно в магазина мога да разгранича тези фалшиви домати, които имат вкус на пластмаса, не и на домат. И обикновено гледам да пазарувам неща, които изглеждат по-реалистични за сезона си", коментира Биляна Иванова.
Месо в баки, боядисани плодове, има ли контрол
Защо месото е толкова хубаво и същевременно толкова лошо
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!