55

В ъв вторник сутрин почина българският журналист Иван Гарелов. В средата на юли той беше транспортиран по спешност в неврореанимацията в "Пирогов" след получена черепно-мозъчна травма.

Почина легендата на българската журналистика Иван Гарелов

Почина големият Иван Гарелов (СНИМКИ)

Коментар направиха журналисти, държавници, политици, артисти, музиканти и общественици

В съболезнователния си адрес президентът Румен Радев посочва, че професионализмът на Иван Гарелов се е градял не само на стабилни морални устои, богата ерудиция и журналистически стандарти, а и на гражданска съвест, които той е опазил от нечисти намеси, за да се превърне в пример за смела публицистика.

„В лицето на Иван Гарелов обществото ни се раздели с една от най-забележителните личности на българската журналистика, която до края на дните си отстояваше истината с почтеност и просветеност", пише още държавният глава.

Радев за Иван Гарелов: До края на дните си отстояваше истината с почтеност и просветеност

Самият той осъзнаваше отговорността си като общественик и не отстъпи пред ангажимента си към истината, за да изпълни най-важната си мисия – да служи на обществото с критичността си и безпристрастните си позиции. Неговият обективен прочит на събитията бе надежден ориентир за публиката и съществена част от усилията за отстояване на плурализма на мненията в медийната среда у нас“, допълни Радев.

Президентът отбелязва, че с характерния си и неподражаем стил като водещ на „Панорама“ Иван Гарелов не само е допринесъл за издигането на предаването като висока политическа трибуна у нас, но и е спомогнал за изграждане на общественото мнение в едни от най-турбулентните времена от съвременната ни история.

„Като журналист той беше и в някои от най-конфликтните зони по света и с филмите, книгите и историите си информираше публиката и изпълняваше една от загърбваните днес цели на професията  – да образова”, отбеляза още Румен Радев.

„Имам честта да живея в епохата „Гарелов”! Гарелов никога не остаря, трупаше мъдрост и я раздаваше на тези, които я разбират и искат", написа вицепрезидентът Илияна Йотова в публикация във Facebook.

„Неизчерпаемата му енергия и професионализъм, вечно любопитните към света очи, критичността преди всичко към себе си, верността на принципи, далеч над конюнктурата, го поддържаха млад и със сърце, биещо в един ритъм с ритъма на деня. Той е легенда, а легендите не остаряват, стават по-богати и красиви! Благодаря за всичко, което ми даде, учителю! Светъл да е пътят на душата ти!”, допълни тя.

Водещият на „Панорама” Бойко Василев заяви, че не е вярвал, че този ден ще дойде. „И днес не мога да повярвам, че го няма. Все си мисля, че след малко ще ми звънне и ще се посмеем на нещо. Тепърва ще осмисляме какво направи Иван Гарелов не просто за българската журналистика, но и за българското общество и за България“, написа Василев.

По думите му Гарелов е наложил стандарти - опозицията винаги да бъде на екран, да има различни гледни точки, да се отстояват професионални стандарти, да се търси истината. „Това днес се разбира от само себе си, но някой трябваше да се пребори. Този човек се оказа Иван и той проведе битката. Без нея българската телевизия, а и България можеше тръгне на зле“, категоричен е Василев.

Часът и мястото на срещата са известни! Иван Гарелов - човекът, без когото журналистиката нямаше да е същата

„Ще си спомним и друго - документалните филми на Иван Гарелов, репортажите му от горещи точки и войни, разговорите със световни лидери и интелектуалци, книгите, които напоследък пишеше с характерната си страст. Защото той беше силен – като характер и като стил. Ще ни липсва. На мен ще ми липсва особено много. Дължа му много. И никога няма да го забравя“, допълни телевизионният водещ.

Телевизионният водещ Ники Кънчев изрази своите съболезнования в социалната мрежа Instagram. „Сбогом, Иване! Цяла епоха си отиде! Поклон!”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Niki Kunchev (@kunchevniki)

Световноизвестният български цигулар Веселин Пантелеев Пантелеев-Ешкенази написа публикация в официалната си Facebook страница.

„Иван Гарелов не е вече сред нас. Една цяла епоха в журналистиката си отива с него. Една легенда остава завинаги с нас. Светла памет”.

„Все повече хора си тръгват, които имат памет – това е големият проблем”, каза собственикът на „Медийна група България“ Венелина Гочева.

„Той беше от хората, които умеят да внушават доверие, да имат позиция, да я приемат, дори когато не са съгласни с нея. Той превърна конкурса за ТВ журналистика в „Свети Влас” в, може би, единствения оцелял конкурс в гилдията, която, за съжаление, така и не можа да се обедини и да направи смислено състезание за журналисти. Той го наложи, успя, с търпение, да привлича различни хора, които дори са на противно на неговото мнение в живота, в политиката, в медиите. Но те бяха едно – жури за качествена ТВ журналистика“, допълни тя.

Гочева припомни, че последната телевизионна изява на Иван Гарелов е в изборното студио, което „24 часа“ направи, заедно с Георги Милков. „Предаването постигна почти четвърт милион зрители в най-гледаното телевизионно време, между 18:00 и 20:00 ч. Тогава той се пошегува, че Мистър Панорама все още събира зрители“.

„Иван Гарелов беше изключително широкоскроен човек, който живееше в професията си. Не познавам друг човек, който до последните си дни да живееше в журналистиката като професия, като отношение към живота и като начин на мислене. Това е нещо, което сега го няма“, каза депутатът от „Има такъв народ” Тошко Йорданов.

„Преди години, а и сега, когато се каже Иван Гарелов, никой не поставяше под съмнение нито неговия авторитет, нито неговата независимост, нито неговата смелост, нито неговия професионализъм. Неслучайно, като се каже „Панорама“, продължаваме да се сещаме за Иван Гарелов, защото той е ходил по изключително горещи точки на света. Той направи институция от това предаване. След това, излизайки от БНТ, което аз не мога да си обясня как може една телевизия да изпусне подобен човек, продължи да бъде журналист и да се занимава с журналистика, и да страда за журналистиката“, допълни Йорданов. 

„Имах щастието да работя с него. С негова помощ подготвяме закон за промяна на закона за радиото и телевизията. Той до последно си остана професионалист, без да броим колко готин беше като човек – бохем, обичаше живота и приятелите си“, посочи още депутатът от ИТН.

„С дълбока скръб разбрах за смъртта на Иван Гарелов. Журналистът легенда, който ми подаде ръка в БНТ и ми даде шанс да правя това, което най-много обичам. Човекът, от когото научих много и с когото имахме дългогодишно партньорство, не само в медиите! Той отваряше врати и изграждаше характер. Дължа му много. Винаги съм отвръщала с обич и уважение. Благодаря ти, Иване. Светла да е паметта ти!”, написа политикът и журналист Елена Йончева във Facebook.

Екипът на Vesti.bg поднася съболезнования на семейството и близките на Иван Гарелов!

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 55
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

55 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 13 минути

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Любопитно Преди 21 минути

Във видеото, пуснато в ТикТок, Джокович пее на български и танцува

РС Македония поиска обяснение от България

РС Македония поиска обяснение от България

Свят Преди 3 часа

Скопие е неприятно изненадано и от последното изказване на Ангел Димитров

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

България Преди 4 часа

Поводът е честването на „Деня на София“

Путин вдига числеността на руската армия

Путин вдига числеността на руската армия

Свят Преди 4 часа

Декретът ще влезе в сила от 1 декември 2024 г.

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Свят Преди 5 часа

"По-голямата част от студентите са жертви на заеми"

<p>&quot;Жестоко унижение&quot;: Момичета &quot;минават през ада&quot; в Сомалия</p>

"Жестоко и унизително": Жени и момичета "минават през ада" в Сомалия

Свят Преди 5 часа

ООН казва, че 98% от сомалийските момичета и жени на възраст от 15 до 49 години са били подложени на някаква форма на осакатяване

<p>Нечестно е! Футболна звезда е разстроена от заплащането в сферата&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Нечестно е! Футболната звезда Алиша Леман е разстроена от заплащането в сферата

Свят Преди 6 часа

Дъглас Луис печели “100 000 пъти повече“ от мен, казва Алиша Леман

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 6 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Свят Преди 7 часа

Заради проливните дъждове в Австрия корабът не може да акостира

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

България Преди 7 часа

Междувременно Париж предложи ново име за комисар в следващата комисия

,

Политическото насилие се превръща в нова норма за Америка

Свят Преди 8 часа

„Насилието няма място в Америка“, заяви вицепрезидентът Камала Харис