Д есетки несъответствия и нарушения в кухни и кетъринг дружества, осигуряващи храна за детски градини и училища в страната.
Това установиха проверки, разпоредени от Върховната административна прокуратура.
Проверките са извършени от Агенцията по храните и са започнали с откриването на новата учебна година.
Извършени са общо 2873 извънпланови проверки, издадени са 73 предписания и са съставени два акта за установяване на административни нарушения.
Установените проблеми са свързани с помещенията за приготвяне на храната и оборудването в тях, предлагане на храни в нарушение на действащите разпоредби, необявяване на алергените или пък неправилно съхранение.
Има и случаи на неспазване на програмата за обучение на персонал към системата за безопасност на храните и даже липса на препарати за дезинфекция.
От констатацията на Българската агенция за безопасност на храните става ясно, че наред с изпълнението на нормативните изисквания за качеството на храната, наличните предпазни средства и дезинфекциращите такива са били установени случа и на несъобразяване със закона. Те ще бъдат санкционирани.
(Във видеото по-горе вижте репортаж на NOVA, в който екипът на телевизията проверява при какви условия се приготвя и доставя храната в детските градини.
Как се приготвя храната за училищата и детските градини
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!