Още по темата

За пореден ден Централна и Източна Европа се справят с истинска зимна обстановка.

У нас сняг заваля на места още в началото на седмицата, което накара мнозина да се усмихват, казвайки, че тази пролет зимата ще е мека, а градусите навън са като за отминалия вече сезон. Виновник за това и за пораженията в останалата част на континента, бе циклонът Петер, който вече е далеч от нашите географски ширини. 

Заради априлския сняг пуснаха парното

Синоптиците прогнозират условия за слана в събота сутринта, но затопляне от вторник. Очакват ни и градуси около 25, на места и повече. След това обаче към края на идната седмица ще има ново захлаждане.

ЗИМАТА В ЕВРОПА В СНИМКИ

За разлика от при нас, в много части на Европа се борят и със солидна снежна покривка.

Вече втори ден не спира да вали сняг в столицата на Молдова, Кишинев.

Жителите на града разказват, че не са били подготвени за такава рязка промяна във времето. Синоптиците обаче напомнят, че подобно рязко застудяване не е прецедент в страната. Рекордът е поставен преди повече от 60 години. На 20 май 1952 година също е валял сняг. 

Източник: ЕПА/БГНЕС

В Германия на места натрупа 15 сантиметра. Това предизвика проблеми в транспорта и прекъсване на електрозахранването.

Източник: ЕПА/БГНЕС

В Украйна дори затвориха едно от големите летища в страната и се видяха принудени да изкарат снегорините.

Прогнозата у нас

Почивните дни ще бъдат хладни и дъждовни на места, но температурите ще започнат слабо да се повишават.

От понеделник времето ще стане по-устойчиво и предимно слънчево. Максималните температури в първия ден от работната седмица ще бъдат между 12 и 18 градуса, за София около 12 градуса. Над страната ще бъде и предимно слънчево.

Във вторник – 25 април, навсякъде ще бъде слънчево и приятно топло. Максималните температури ще бъдат между 16 и 21 градуса, за София около 17 градуса. Сутрешните температури все още ще са ниски – между 2 и 5 градуса над нулата.

В сряда – 26 април, ще бъде слънчево над цялата страна. Дневните температури ще бъдат почти навсякъде над 20 градуса, само по Черноморието ще бъдат доста по-ниски – около 13-15 градуса.

В четвъртък отново ще бъде топло и слънчево, с температури до около 25 градуса и отново само по Черноморието ще са по-ниски – около 15-17 градуса. Сутрешните температури също ще се повишат и ще бъдат между 4 и 9 градуса.

В петък ще бъде все още топло, но ще започне да се заоблачава, на места в Северозападна България ще превали дъжд. Температурите остават между 18 и 24 градуса, за София около 23 градуса.

В събота – 29 април, ще има разкъсана облачност, без валежи.

Температурите ще започнат слабо да се понижават.

Всичко за времето у нас и по света можете да намерите на Sinoptik.bg

В неделя на места ще превали дъжд, понижението на температурите ще продължи и максималните ще бъдат между 15 и 20 градуса, малко по-високи в Южна България, за София около 16 градуса. 

Из "Фейсбук": Сняг през април?! Искаме пролет без цензура

В четвъртък, 20 април, София се събуди със сняг. 10 см снежна покривка натрупа на границата между областите Габрово и Стара Загора. Тежкотоварни автомобили закъсаха, защото пренебрегнаха забраната за преминаване на автомобили до 12 тона. По-сложно е на северния склон на Шипка. Всички са с летни гуми, а шофьорите казват, че априлският сняг ги е изненадал. 

Източник: Nova.bg