16

Д ва договора, с които ще се постави начало на реализацията на концепцията за Вертикален газов коридор, бяха подписани в Министерския съвет.

Владимир Малинов: Ядрената енергетика остава основен приоритет за България

По време на церемонията служебният министър-председател Димитър Главчев заяви, че се поставя началото на стратегическата инициатива Вертикален газов коридор.

С подписването на документите започва проектирането и изграждането на част от необходимата газопреносна инфраструктура - лупинг от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино, която ще осигури увеличаване на капацитета за пренос на природен газ в посока от Гърция към България и от България към Румъния.

Енергийният министър заминава за САЩ заради реакторите за АЕЦ "Козлодуй"

Служебният премиер изтъкна, че съоръжението има голямо значение за България и поради това вече са съгласувани гаранциите за реализирането на проекта.

"Бъдете сигурни, че ще бъде извършено всичко, за да бъде технически обезпечен този проект", посочи Димитър Главчев.

По думите му проектът дава възможност на първо място за диверсификация. 

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заяви, че Вертикалният газов коридор не само ще бъде стратегическа инициатива със значение за целия регион, но и инструмент за гарантиране на енергийната сигурност в един по-широк регион. По думите му доказателство за това е съвместната работа в синергия и симбиоза с всички държави по трасето и с операторите на газопреносните мрежи в региона.

"Днешната обществена поръчка, за която беше подписан договорът, е най-ключовата за реализиране на този проект", изтъкна Малинов. Той изрази убеждение, че сътрудничеството на американски и български компании ще доведе до успешната реализация на много проекти в срок и с необходимото качество. 

Енергийният служебен министър увери, че ще положи максимални усилия проектът дори да бъде реализиран предсрочно до края на следващата година. Малинов посочи, че за двата договора финансовият ресурс, който ще бъде ангажиран, е около 485 млн. лева. С тези пари ще бъде увеличен входният капацитет от Гърция към България и изходният от България към Румъния. Според него това ще даде възможност за значителни количества втечнен природен газ от САЩ и други производители, както и от Южния газов коридор, като по този начин ще се даде допълнителна сигурност и спокойствие.

Първата част от финансирането ще бъде осигурена чрез увеличаване на капитала на "Булгартрансгаз" от страна на "Български енергиен холдинг", уточни Малинов. Той допълни, че има съгласие от правителството, че в Закона за държавния бюджет ще бъдат предвидени съответните държавни гаранции, което да даде възможност на "Булгартрансгаз" да проведе преговори с международни финансови и банкови институции за осигуряването на останалата част от финансирането.

Въвеждането в експлоатация на тези проекти ще даде възможност да се изпълни и поетият ангажимент от украинската страна за спиране на транзитния пренос на руски природен газ през Украйна. Това от своя страна ще даде възможност Вертикалният газов коридор да стане истинска алтернатива за доставки на природен газ, коментира Малинов. Той е уверен, че всичките държави по трасето – България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, ще гарантират енергийната сигурност чрез диверсифицирани доставки в дългосрочен план. 

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Равначки коментира, че Вертикалният газов коридор се превърна в един от най-важните газови проекти в последните години. Според него тази стратегическа инициатива между газовите оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова има за цел достъп до разнообразни и надеждни източници през ефективен и сигурен маршрут. Ролята на всеки един газов оператор е да осигури максимална възможност за диверсификация и енергийна сигурност чрез инвестиции в разширение на инфраструктурата, изпълвайки съществуващата. Такъв е и принципът, който се залага и във Вертикалния газов коридор, обясни Равначки.

Председателят на Управителния съвет на "Главболгарстрой" Калин Пешов добави, че в групата за изпълнители са събрани "уникално съзвездие от международни американски компании", които са лидери. "Главболгарстрой" ще си партнира с американските компании "Хил интернешънъл" (HILL International), "CRC Evans", "Emerson", Хъниуел (Honeywell) и "Енсол ВМ", посочи Пешов.

Заместник-посланикът на САЩ в България Андриа Брулет-Родригез поздрави стъпката към регионалната сигурност. "Гордеем се, че я предприехте", изтъкна тя. По думите й Вертикалният газов коридор е отличен пример за регионално сътрудничество. 

Посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук обясни, че целта на проекта е да се свържат основните газопроводи за пренос на газ от юг на север. Тя е уверена, че това ще даде достъп до диверсифицирани доставки и от терминалите за втечнен природен газ.

Договорите, които бяха подписани, са за устройствено планиране, инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз". Договорът за обект "Лупинг от Кулата до Кресна", бе подписан с ДЗЗД "ХИЛ ИНТЕРНЕШЪНАЛ – ГБС 1".  Договорът за обект "Лупинг от Рупча до Ветрино", бе сключен с ДЗЗД "ХИЛ ИНТЕРНЕШЪНАЛ – ГБС 3".

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
-Скъпа, много пари харчиш за козметика. Направо ще полудея! -Скъпи, ако ме беше видял без грим, отдавна щеше да си полудял.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БСП: Нинова не може да се кандидатира за трети мандат

БСП: Нинова не може да се кандидатира за трети мандат

България Преди 1 час

ОПКК обяви, че решението за отстраняване на Иван Таков е нелегитимно

Нападател рани тежко с арбалет сръбски полицаи пред посолството на Израел

Нападател рани тежко с арбалет сръбски полицаи пред посолството на Израел

Свят Преди 1 час

Според Дачич става въпрос за терористичен акт срещу Сърбия

д

Джо Байдън обяви, че остава в кандидат-президентската надпревара

Свят Преди 3 часа

Редакционната колегия на "Ню Йорк Таймс" призова Джо Байдън да се откаже от надпреварата за Белия дом

д

Иран предупреди Израел за "унищожителна" война, ако атакува Ливан

Свят Преди 3 часа

Повече по темата четете в следващите редове

д

САЩ предприеха масова евакуация на хора край градчето Скотс дейл

Свят Преди 4 часа

Огромен горски пожар бушува в щата Аризона

.

Тропическата буря "Берил" се формира в Атлантическия океан

Любопитно Преди 4 часа

Повече за природното явление четете в следващите редове

И дъщерята на Том Круз се отказа от името му

И дъщерята на Том Круз се отказа от името му

Любопитно Преди 5 часа

Сури Круз вече не се представя като Круз, а като Ноел

Какъв е трафика на граничния пункт „Кулата“

Какъв е трафика на граничния пункт „Кулата“

България Преди 6 часа

Подробности четете в текста

"Ислямска държава" е убила над 4000 души след териториалното поражение в Сирия

"Ислямска държава" е убила над 4000 души след териториалното поражение в Сирия

Свят Преди 6 часа

Повече по темата четете в следващите редове

„Частни плажове" под лупа: 170 проверки и 6 нарушения за този сезон

„Частни плажове" под лупа: 170 проверки и 6 нарушения за този сезон

България Преди 6 часа

Проверките ще продължат през целия летен сезон

НАСА избира SpaceX за разрушаването на Международната космическа станция

НАСА избира SpaceX за разрушаването на Международната космическа станция

Любопитно Преди 7 часа

МКС ще бъде изведена от експлоатация през 2030г.

Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън се качи на сцената заедно с Елтън Джон

Свят Преди 8 часа

"Оставаме в битка за душата на Америка"

д

Зеленски заяви че десетима цивилни са били върнати от плен в Русия и Беларус

Свят Преди 8 часа

Повече по темата четете в следващите редове