46

Днес отбелязваме 139 години от Съединението на България.

На 6 септември 1885 г. е провъзгласено Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Денят се отбелязва се с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

По силата на Берлинския договор, подписан на 13 юли 1878 г. от представители на Руската империя, Великобритания, Австро-Унгария, Франция, Германия, Италия и Османската империя, България е разделена, като Източна Румелия остава в пределите на Османската империя. По инициатива на Захари Стоянов през 1885 г. в Пловдив е организиран Български таен централен революционен комитет (БТЦРК), който си поставя за цел "окончателно освобождение на българския народ чрез революция морална и с оръжие". Според плана, утвърден на заседание на комитета на 23 август 1885 г., акцията трябвало да започне в средата на септември 1885 г., като главният удар е трябвало да бъде нанесен в Пловдив срещу конака и представителните учреждения, местните отряди е трябвало да завземат Пазарджик и други по-големи селища в областта.

На 6 септември 1885 г. българските войски, разположени в околностите на Пловдив, начело с майор Данаил Николаев и отрядите на Чардофон Велики (Продан Тишков), влизат в града, обкръжават конака и арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич. Румелийското правителство е свалено. Провъзгласява се Съединението на Източна Румелия с Княжество България. В Пловдив е образувано временно правителство начело с Георги Странски, което поема управлението до пристигането на княз Александър I на 9 септември 1885 г. Ден преди това - на 8 септември 1885 г., княз Александър I с нарочен манифест утвърждава присъединяването на Източна Румелия и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България. 

Как българите отбелязват своето Съединение

След продължителна дипломатическа борба на 5 април 1886 г. в двореца Топхане в Цариград по време на Цариградската посланическа конференция (24 октомври 1885 - 5 април 1886) делегатите на Великите сили (Германия, Австро-Унгария, Франция, Великобритания, Италия, Русия) и Османската империя подписват Българо-турска спогодба (Топханенски акт), с която се признава Съединението на Източна Румелия и Княжество България (6 септември 1885).

Денят на Съединението ще бъде отбелязан в цялата страна.

В София: 

По случай празника Столичната община организира тържествено събитие за отбелязване на 139-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Церемонията ще се състои на 6 септември (петък) от 11:00 ч. пред Мавзолея костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски” № 81.

В програмата за празничното честване ще участват Националната гвардейска част, вокална формация „Български гласове“ с диригент Йосиф Герджиков и актрисата Силвия Лулчева. Слово ще произнесе доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви".

В Деня на Съединението – 6 септември (петък), когато Националният Военноисторически музей ще работи с обичайното си работно време и входни такси, ще покаже знамето, под чиито дипли на 6 септември 1885 г. майор Данаил Николаев повежда подчинените му войски към центъра на Пловдив. То е трибагреник с лъв, приготвено е за Източнорумелийската милиция, но не е използвано заради статута на Областта. Именно това знаме войниците на майор Николаев целуват преди да тръгнат, а думите върху него „Съединение или смърт“ ни пренасят в онези героични дни, когато общественият и човешкият живот се осмислят с категориите на националните идеали.

Наред с тази светиня посетителите ще имат възможността да разгледат униформи и снаряжение на войници от Българската войска и Източнорумелийската милиция, както и вещи на участници в Съединението. Сред тях са униформи, оръжие, отличия и лични вещи на княз Александър I, офицерска шашка на майор Данаил Николаев, отличия, калпак и грамота на майор Райчо Николов, отличия на капитан Коста Паница, оръжие на участници в Чирпанската, Голямоконрската и Станимашката чета и редица други ценности, които разказват истории с различен поглед към събитията отпреди 139 години, съобщават от пресцентъра на НВИМ. 

На 6 септември 1885 г. е провъзгласено Съединението на Източна Румелия с Княжество България
На 6 септември 1885 г. е провъзгласено Съединението на Източна Румелия с Княжество България Източник: БТА

Във Велико Търново: 

10.30 ч. Място: Пред сградата на Община Велико Търново
- Военен ритуал за издигане на националното знаме на Република България.
- Празнично слово на д-р инж. Даниел Панов – кмет на община Велико Търново.
- Литературна композиция в изпълнение на възпитаници на ПМГ „Васил Друмев”.

11.00 ч. Място: Паметник „Майка България”

- Празничен благослов, отслужен от Негово Високоблагоговейнство Ставрофорен свещеноиконом д-р Славчо Иванов.
- Военен ритуал по полагане на венци и цветя на признателност.
- Преминаване на Почетния караул от НВУ „Васил Левски” в тържествен марш.
- Концерт на ПФА „Искра“ и празнично хоро.

11.30 ч. Място: Паметник на генерал-майор Сава Муткуров
- Полагане на венец и цветя на признателност.

20.00 ч. Място: Летен театър в парк „Марно поле“
- „Вкусът на времето“ – 80 години Кирил Маричков
Концерт-спектакъл на група „Фондацията“ и оркестър на Държавна опера Пловдив от програмата на Летен оперен сезон „Сцена на вековете 2024“

20.30 ч. Място: Площад „Цар Асен I”
- Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

В Пловдив:

10.00 часа – Катедрален храм „Света Богородица“

Тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай

Молебен и полагане на венци и цветя на паметника на Гаврил Кръстевич в двора на храма с участието на военнослужещи, духовенство и граждани

11.30 часа – Паметна плоча на майор Райчо Николов (до пл. Римски стадион)

Полагане на венци и цветя

12.00 часа – Паметник на Захари Стоянов в Градската градина (зад Регионалния природонаучен музей)

Полагане на венци и цветя

12.00 часа - Площад „Стефан Стамболов“

Празничен концерт „Пеещите котенца и приятели“ с ръководител и музикален педагог Невена Кючукова

18.00 часа – Площад „Стефан Стамболов“

Концерт на Мери Бойс Бенд

На живо на откритата сцена пред сградата на община Пловдив ще прозвучат любими песни от албумите „Непознати улици“, „Само за теб“, „Дългият път към дома“, „Щастливи дни“ и „Продължавай да мечтаеш“ и още много други. Групата е създадена преди 29 години, а днес, след многобройни концерти, музикални изяви, срещи с почитатели, албуми, награди и песните „Непознати улици“, „Дългият път към дома“ и „Слънчогледите“ в учебниците по музика, Мери Бойс Бенд е една от най-успешните и обичани групи в България.

19.00 часа – пл. „Римски стадион“

Възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие“

Комитет "Родолюбие" ще пресъздаде момента, в който Съединението става факт, след серия от бунтове и срещата на голямоконарската чета на Чардафон с хората на генерал- губернатора Гаврил Кръстевич. По традиция ще бъде прочетена и прокламацията за Съединението.

19.45 часа – Регионален исторически музей, Зала „Съединение“

Представяне на изложба "Сандро – княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба“

20.30 часа – Площад „Съединение“

Тържествена проверка (заря) по повод 139-та годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив.

В други населени места: 

В Стара Загора с тържествен военен ритуал военнослужещи от 2-ра механизирана бригада ще поднесат венци и цветя пред Паметника на „Защитниците на Стара Загора“ (10.30 ч.). 

В Благоевград представителни формирования от 3-то бригадно командване ще участват в ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност пред паметната плоча на загиналите във войните за национално обединение (09.30 ч). Ритуалите във Враца и Сандански са от 10.00 ч и 11.30 ч.

Денят на Съединението ще бъде тържествено отбелязан и в градовете Хасково на площад „Свобода” пред паметника на Незнайния воин (10.30 ч.) и в Ямбол на централния площад (10.30 ч.). В ритуалите ще участват военнослужещи от 31-ви и 42-ри механизирани батальони, и самоходния артилерийски дивизион от състава на 2-ра механизирана бригада.

В Свищов с участието на военнослужещи от 55-ти инженерен полк годишнината ще бъде отбелязана пред паметника на Свободата (11.00 ч.). 

Военнослужещите от Центъра за подготовка на специалисти и от Центъра за подготовка на водачи и логистични специалисти ще проведат ритуали по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци в Сливен и пред паметника на загиналите български воини в Сръбско-българската война в Русе (11.00 ч.). 

В Горна Оряховица военнослужещи от 59 батальон за ЯХБЗ ще отбележат празника пред паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани (10.00 ч.). 

В Асеновград военнослужещи от 4-ти артилерийски полк ще поднесат венци пред паметните плочи на Пере Тошев (10.00 ч).

Община Варна, съвместно с Военноморските сили и Варненската и Великопреславска света митрополия организира празничната програма за 6 септември. В 10:00 ч. пред паметната плоча на княз Александър I Батенберг на пл. „Независимост“ започва възпоменанието за 6 септември 1885 с полагане на венци и цветя с военен ритуал. Следва шествие от паметната плоча, което ще се движи по бул. „Мария Луиза“, до паметника на загиналите в Сръбско-българската война в градинката до Археологическия музей. Там ще бъде отслужена заупокойна молитва и церемония по полагане на венци и цветя с военен ритуал.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 46
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

46 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения

Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения

Свят Преди 24 минути

Целият регион Сахел в Северна Африка в момента е засегнат от наводнения след проливни дъждове

,

Как тийнейджъри стават терористи от "Ислямска държава"

Свят Преди 49 минути

Как "Ислямска държава" успява да ги привлече младите четете в следващите редове

Русия с ново нападение с дронове срещу Киев

Русия с ново нападение с дронове срещу Киев

Свят Преди 1 час

Подразделенията за противовъздушна отбрана са свалили близо 20 дрона, летящи към столицата

Футболист е осъден за сексуално нападение над талисман (ВИДЕО)

Футболист е осъден за сексуално нападение над талисман (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Жената е била облечена в костюм на папагал

<p>Тръмп: Няма никога&nbsp;да се предам!</p>

Задържан е заподозрян във връзка със стрелбата срещу Тръмп

Свят Преди 1 час

Това е Райън Уесли Раут, 58-годишен мъж от Хаваите

Ана Саваи получава награда за ролята си в "Шогун"

Наградите "Еми": С 18 приза "Шогун" постави рекорд по отличия за един сезон

Любопитно Преди 2 часа

Хироюки Санада и Ана Саваи станаха първите японци, спечелили в категориите за най-добър актьор и актриса в драматичните сериали

Галин Цоков отправи поздравления за първия учебен ден

Галин Цоков отправи поздравления за първия учебен ден

България Преди 2 часа

Министърът на образованието и науката се обърна към учители и ученици, директори, педагогически специалисти и родители

Силните станаха четвъртото племе в "Игри на волята" 6

Силните станаха четвъртото племе в "Игри на волята" 6

Любопитно Преди 2 часа

Многокомпонентен и изключително напрегнат двубой определи финалните 8 участници в най-мащабното риалити

Разкриха в коя държава хората спят най-много

Разкриха в коя държава хората спят най-много

Свят Преди 3 часа

Последните глобални проучвания на съня предлагат интригуващ поглед върху различните модели на сън в различните страни

,

Раницата ви може един ден да генерира слънчева енергия

Любопитно Преди 3 часа

Как е възможно това четете в следващите редове

Apple обезсмисля краденето на iPhone

Apple обезсмисля краденето на iPhone

Технологии Преди 3 часа

Частите на телефона няма да работят в други устройства

э

Зеленски: Западът да позволи нанасяне на удари на територията на Русия

Свят Преди 11 часа

„Очакваме съответните решения, идващи най-вече от Съединените щати, Обединеното кралство, Франция, Германия и Италия“

Нова стрелба край Тръмп

Нова стрелба край Тръмп

Свят Преди 11 часа

Инцидентът е станал във Флорида

40 души се издирват след инцидент с лодка в Нигерия (СНИМКИ)

40 души се издирват след инцидент с лодка в Нигерия (СНИМКИ)

Свят Преди 12 часа

Инцидентът е станал в щата Замфара