„Несериозно ми се струва да поставяме под риск здравето на хората. Имаме по различно мнение за отварянето на заведенията веднага. Искаме още утре да отворим, но въпросът е дали обстановката го позволява и доколко няма да нанесем щета”. Това заяви пред NOVA зам.-председателят на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров.
„Виждаме обаче какво се случва в големите вериги и стълпотворението на хора там. Не разбираме логиката в това, че ни затвориха, въпреки че при нас беше въведено строго отстояние между масите. Приемам, че нашият сектор се превърна в жертвено агне”, допълни той. Димитров каза, че иска в магазините да се въведат строги мерки и начини за посещение.
Бизнесът иска незабавно отваряне
Основен за Димитров е и въпросът с компенсациите в сектора.
„Не трябва само да компенсираме служителите и работниците, защото един ден трябва да имат работни места. Трябва да обезпечим работодателите и инвеститорите. Необходимо е да има мерки, които са насочени към тях. Нужна е оперативност и сумите не трябва да се изплащат през март догодина”, категоричен е зам.-председателят на БХРА.
Според него една цяла индустрия е поставена под риск. „Виждаме как ако не бъде подпомогната от държавата, тя ще изчезне. Трябва кардинално решение - иска ли България да разчита на туризма си, или не”, посочи още Димитров.
Той е на мнение, че най-ценният ресурс в туризма са хората, в чието обучение е инвестирано.
Хотелиери и ресторантьори искат облекчаване на мерките за тях
„Този ресурс започва да прелива в други сектори. Впоследствие ще започне да емигрира. Ако не му помогнем и съхраним, няма да има на кого да разчитаме и да бъдем конкурентноспособни”, заключи Димитров.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!