Б АБХ е пропуснала 7 предупреждения за салмонела, заяви пред БНР д-р Сергей Иванов от Асоциация „Активни потребители” във връзка с опасността от заразяване със салмонела, след като стана ясно, че най-малко 100 тона пилешко месо, внос от Полша и заразено с бактерията, са стигнали до българския пазар.
„От последния ден на октомври до момента България е получила от Полша и прибалтийските републики 7 нотификации за партиди със салмонела. Не става въпрос за една партида. От началото на годината пък нотификациите са около 19.
Имаме заболеваемост от салмонела над 500 случая на болни пациенти от началото на годината.
Салмонела в пилешкото: Експерти за опасностите
Салмонела у нас: Каква е причината, кой е виновен
Над 100 тона пилешко месо със салмонела у нас
В събота проф. Даскалов от Агенцията по храните, който отговаря за лабораторната диагностика, призна, че от началото на годината в неговата лаборатория има 135 положителни проби за салмонела. В тази лаборатория се изследват само храни, не се изследват пациенти. Т.е. става въпрос за минимум 135 случая на храни със салмонела, за които БАБХ не е съобщила. Това са български храни“, обясни той.
По-миналата седмица в София имаше 8 случая на заболели със салмонела, което е увеличение, посочи още д-р Иванов и добави: „Имаме сравнително висока заболеваемост и на салмонела, и на много други болести, свързани с храни.
Официално обаче няма нищо.
Официално от началото на годината в България не е хваната нито една храна, произведена в България, със салмонела“.
Според него в случая трябва да реагира Министерството на земеделието и прокуратурата, защото става въпрос за опасни храни, за които е премълчано.
Колбасите в интернет - безопасни ли са
За африканската чума по свинете,
която мина през България през лятото, д-р Сергей Иванов коментира: „При масовото унищожаване през лятото, голяма част от свинското не беше унищожено, от домашните животни, а просто беше консервирано. Възможно е да има проблеми. Най-вероятно голяма част от консервите, направени през лятото, са замърсени с някакви бактерии. Съветвам хората, които са консервирали тогава месото, много внимателно да подхождат към консумацията му“.
По думите му термичната обработка на храните и хигиената са начинът да се избегнат зарази от месо.
Днес в пресата излезе и информация за друга болест – Нюкасълска болест по птиците на 11 км от Силистра – в Румъния, която също може да бъде заразна за хората.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!