Западът губи битката за сърцето на Европа
Прага, Чехия   
Източник: Thinkstock/Guliver
126

П реди малко повече от четвърт век Европа отпразнува заличаването на разделението, наложено ѝ от комунизма след Втората световна война, а това създаде големи трибуни за свободата, пише Джон Лойд в коментар за Ройтерс.

Полският корабостроителен електротехник Лех Валенса прескочи оградата на своята корабостроителница в Гданск, за да се присъедини през 1980 г. към стачка, която после оглави, запалвайки фитила, възпламенил, след 10 години период на ограничения, революция, която не можеше да бъде потушена. Той беше избран за президент през 1990 г.

Чешкият писател и дисидент Вацлав Хавел, прекарал години в затвора заради своята съпротива срещу комунистическото правителство, се превърна в естествения водач на демократите, които дадоха израз на разочарованието в страната. Той беше избран за президент на все още обединената Чехословакия през 1989 г.

Потомъкът на унгарски благородници Йожеф Антал, противопоставил се както на унгарските фашисти, така и на комунистите, беше пратен в затвора за подпомагане на ръководството на въстанието през 1956 г. срещу Съветския съюз. А той беше виден участник в преговорите за приключване на комунистическото управление в края на 80-те години на XX век и доживя да бъде избран за министър-председател през 1990 г.

Тези мъже послужиха като вдъхновение за своите съграждани,

герои на демократичния свят в по-широк план, за които се смяташе, че ще бъдат авангардът на хората, които ще израснат и ще се развиват в една Европа, която отбягва всякакъв вид авторитаризъм, пише още Джон Лойд.

Хавел можеше да каже със съвършена сигурност, че комунистите на власт са изградили в чехите "дълбоко недоверие към всички обобщения, изтъркани идеологически фрази, клишета, лозунги, интелектуални стереотипи; сега ние сме до голяма степен имунизирани срещу всички хипнотични съблазни, дори от традиционно убедителните национални или националистически типове".

Сега ситуацията не е такава.

Полша, най-голямата и най-успешната от централноевропейските държави, има в лицето на управляващата партия "Право и справедливост" група политици, които полагат значителни усилия да преправят държавните институции по такъв начин, че властта им да устои на всяко предизвикателство. Правителството се опитва да напълни Конституционния съд с мнозинство от свои поддръжници; разшири правомощията на разузнавателните служби и постави начело на тях свой поддръжник; и утвърди като закон мярка, поставяща електронните медии под пряк държавен контрол.

Лидерът на партия "Право и справедливост" и бивш министър-председател Ярослав Качински насочва дневния ред на правителството с една неотклонна цел: да оформи Полша като държава, ръководена от католицизма, свободна от чуждо влияние – било от западноевропейските държави или от Русия, като отхвърля колкото се може повече съвременния либерализъм и западноевропейското влияние.

В този стремеж той разглежда като модел съседна Унгария. Той има близки отношения с унгарския министър-председател Виктор Орбан, с когото проведе шестчасови разговори на 6 януари.

Някога Орбан беше близък съюзник на Йожеф Антал в усилията за довеждане на демокрацията в тяхната страна. Но откакто постигна първата си изборна победа през 2010 г., той успешно сплашва лявата опозиция, потиска медиите, напълва Конституционния съд със свои довереници, прави избирателната система по-благоприятна за своята партия и предприема сурови мерки срещу дейците на гражданското общество.

Изглежда, че между Орбан и Качински няма съгласие само за едно нещо. Орбан и руският президент Владимир Путин изпитват взаимно възхищение един от друг; Качински смята, че режимът на Путин е отговорен за смъртта на неговия брат близнак Лех, който беше президент на Полша, при самолетна катастрофа в Русия.

Чехия не е авторитарна; но обещанието, което Хавел поддържаше за нея – да бъде сърцето на Европа, фар на свободата, вежливостта и усърдието, се разрушава.

Нейният президент Милош Земан изглеждаше пиян по време на няколко предавани по телевизията събития и се включи във враждебен антимюсюлмански митинг в Прага миналата година. Подобно на Орбан и за разлика от Качински той е почитател на Путин – позиция, която не е популярна сред тези чехи, които помнят съветската епоха.

Тези, за които Хавел беше герой и пример, са отчаяни от страната, чиито политически и бизнес елити, включително много собственици на медии, са обвързан във взаимни интереси. Редакторът на ежедневника "Лидове новини" Ищван Леко ми каза при неотдавнашен разговор в Прага, че "ние не схванахме какво се случва. Виждахме се като стоящи на една и съща страна с новите политици и с Хавел; и пишехме за комунистите и ДС (тайната полиция), и миналото. В същото време бързо се оформяха отношенията между политиците и новите бизнесмени и започваше новото време на корупцията", пише още в коментара си за Ройтерс Джон Лойд.

Именно корупцията, борбата за политическа власт с цел да получиш изгода за собствения си бизнес или за този на съюзниците си, разяжда гражданското поведение и доверие. Тя никога не изглежда победена.

Вълни от нови (или стари) политици идват на власт с обещания да се борят с корупцията, а твърде много от тях остават, за да открият и се радват на плодовете на властта. Румънският министър-председател Виктор Понта подаде оставка миналата година след множество обвинения за корупция и злоупотреба със служебно положение срещу него. Той не е единственият в бившия комунистически свят.

Тези правителства – все на държави от Европейския съюз – изпитват все по-малко вярност към Запада. Малкото лоялност, която им беше останала, се изпари след потока от бежанци, залял континента. Повечето от тях последваха първоначалния пример на Словакия и затвориха границите си. Германците заплашват с правни действия за отваряне отново на границите, но масовите нападения близо до централната жп гара в Кьолн в началото на миналата седмица, извършени от млади мъже с близкоизточна външност, отслабват моралната им власт. След като полицията и политици явно са се опитали да прикрият ситуацията, това засилва гнева срещу масовото приемане на мигранти в самата Германия.

В стремежа да си възвърнат самостоятелността след рухването на СССР централноевропейците най-напред се обърнаха с благодарност към Европа и нейното снаряжение от права.

Сега те отстъпват от нейните отговорности

и вместо това се стремят към патриотичен дух, който не понася либералната опозиция и това, което те смятат за неморални или тревожни новости от чужбина като правата на гейовете.

Това вероятно отново ще се промени. Млад полски приятел, работещ (като толкова много негови сънародници) във Великобритания, ми каза, допълва Джон Лойд, че "старите са гласували за Качински: ние младите не гласувахме и това беше грешка". Социологическо проучване показа наскоро, че 56 процента от анкетираните са против някои от мерките на правителството на "Право и справедливост". Но те имат нужда от ново вдъхновение – и от работа. Осигуряването им е най-голямата задача във вехнещия в момента континент.  

Коментари 126
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

126 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 3 минути

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 8 минути

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 1 час

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 1 час

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 1 час

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 1 час

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 1 час

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 2 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 2 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 2 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 2 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза