Ани Салич: Да даваме шанса на най-добрите, за да се случи Промяната
Източник: netinfo
48

Н ашите български деца са начело в класациите по бедност и хронични заболявания, а същевременно са сред най-умните деца в световни олимпиади. Години наред се питам какво не правим както трябва за децата ни и нямам точен отговор, отбелязва в интервю Ани Салич, посланик на най-голямата социално-отговорна инициатива Промяната.

Промяната се реализира от Нова ТВ и фондация Reach for Change и има за цел да подобри живота на децата, като открива и подпомага мотивирани социални предприемачи и по този начин поставя основите на благотворителност от нов тип.

Салич споделя мечтата си в България да има съвременна Детска болница.

Ето и пълният текст на интервюто за Vesti.bg:

- Социално-отговорната инициатива Reach for change – Промяната вече навлиза в своя следващ етап – реализация на идеите на победителя и останалите финалисти. Крайната цел на инициативата са децата и създаването на един по-добър свят за тях. Според твоите наблюдения, и като журналист, и като майка, от каква промяна имат нужда българските деца?

- Нашите български деца са начело в класациите по бедност и хронични заболявания, а същевременно са сред най-умните деца в световни олимпиади. Години наред се питам какво не правим както трябва за децата ни и нямам точен отговор, защото не знам кое е по-важно - дали държавата да не се отказва от родителите и да не пренебрегва децата, или училището да не се прави, че ги учи на знания и поведение, или ние майките и бащите да спрем да тичаме след парите, а да седнем и да се понаучим как се отглеждат деца?

Явно проблемът е общ и трябва да си споделим отговорността за бъдещето ни. Промяната е само една стъпка в тази посока - да дадем шанса на повече български деца да се възпитат и изучат като нормални съвременни български европейци. А това може да се случи само като извървят нормалния път - семейство- училище- общество.

- Ти имаш много богат опит в различни благотворителни каузи и инициативи – това ли е посоката - не да даваме на гладния риба, а да го научим сам да си я лови?

- Това е началото на края - да затвориш вратата към улицата на младите българи, а няма по-сигурен начин за това от образованието и работата. Така , колкото и егоистично да звучи , цялото ни общество ще има полза - всеки един от нас.

- През Новата 2015 твоята роля в Reach for change – Промяната ще бъде много по-голяма – ще участваш във всеки един етап от инициативата. Разкажи ни малко повече за твоята роля и с какви очаквания приемаш това ново предизвикателство?

- В бъдеще аз самата активно ще се занимавам със селекцията на кандидатите, проучването на проектите и избора на най- перспективните. Надявам се да даваме шанса на най-добрите, за да се случи Промяната, която да ни приближи към онези развити европейски общества, които от години носят пълната отговорност за децата си и си помагат за това с развити социални предприятия. Започваме скоро новия етап на Промяната с новите кандидати.

- Освен че ще се срещаш лично с кандидатите, ще участваш и в процеса на тяхното оценяване и подбор. Какви ще бъдат твоите критерии и какво ще търсиш у кандидатите и техните идеи?

- Всеки млад социален предприемач трябва да бъде добре образован, ентусиазиран по детски, готов да развива проекта си, отворен към препоръките на експертите, но най-вече трябва да бъде гражданин на тази държава, който иска да споделя отговорността за другите. Не може в 21 век да искаш да си равнопоставен с другите европеец, а децата и старците ти да мизеруват! Не може и не бива!

- Какво според теб е най-важното в една идея, за да притежава тя потенциал да бъде подкрепено нейното осъществяване – важността на проблема, който засяга, да е финансово устойчива или пък нейния мащаб - да е регионално или национално фокусирана, или нещо друго?

- Идеята трябва да бъде добре обяснена на обществото, да се намерят най-добрите изпълнители, да бъде подкрепена, както от бенефициентите на проекта, така и от гражданското общество, но най - вече от местната власт и държавните органи. Голямата ми мечта е всички да се обединим около създаването на съвременна Детска болница в България, каквато в момента няма само у нас. Имат си я македонците, и сърбите, а румънците отделят тази година още 50 млн. евро за новата си детска болница. У нас - горките родители на болни деца обикалят между 14 клиники в София, за да диагностицират децата си, понякога се използва техника на моите години, а те на са никак малко и накрая ги лекуват в неприветливите отделения на сгради строени през 60 те на миналия век!!!

- Добре познаваш петимата финалисти от миналата година и техните идеи – ИТ центъра, социалната чайна, сексуалното образование, конната терапия и дърводелската работилница. Ти самата имаше ли конкретен фаворит сред тях?

- Като майка на тинейджър, знам колко много имам нужда от помощ - аз самата, която съм започнала да обяснявам темата за семенцето и почвата още когато децата ми бяха на 5.

Сега искам те да имат възможността да задават въпросите си свободно и да получават отговор не само от мен, но и от такава сексуална платформа. Няма нужда да припомням колко 13-годишни български момичета стават майки, а знаете ли колко много млади девойки правят аборти? И не се заблуждавайте - това не са само момичета от малцинствата! Новата платформа за сексуално образование ще има нужда от нас журналистите, за да пренапишем и преразкажем с близки до децата думи обясненията на специалистите? Надявам се и аз да се включа лично в този проект!

- Приключи друг твой проект – „Извън новините”, където зрителите те видяха в друга, по-различна светлина. Какво ти даде предаването и доволна ли остана от това предизвикателство?

- Няма как да съм недоволна от това, че получих възможност да се уча на различна телевизионна дейност цяла една година. Направих едно спокойно и усмихнато предаване, за което може би трябваше да имам повече време, защото все пак работих през цялото време и в новини. Най-важното е, че давах на зрителя час и половина мир сред цялата телевизионна война, пълна с изнасилени деца, пребити старци, беднотия, взривове и още какво ли не! За мен това е моята лична победа над общия опит за масова психоза и въздействие над обществото!

Вярвам, че Нова ще продължи да предлага позитивни и нормални предавания на българския зрител, а аз продължавам в Новините на Нова, където събитията не винаги са нормални, но пък много интересни!

Коментари 48
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

48 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 46 минути

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 56 минути

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 2 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 2 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 2 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 2 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 3 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 3 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 3 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 4 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 4 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 4 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 4 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 4 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 4 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков