Още по темата

Хората, които ядат повече зеленчуци, се справят по-добре със стреса от пропускащите полезната храна, установиха австралийски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Рискът от стрес намалява с 12 процента за хората, които ядат три или четири порции дневно в сравнение с една порция или по-малко.

При пет до седем порции дневно, той намалява с 23 процента.

Ползата от зеленчуците е още по-голяма при жените.

Източник: Thinkstock/Guliver

Рискът от стрес при тях намалява с 18 процента при три-четири порции дневно. При пет до седем порции дневно, той отново намалява с 23 процента.

Плодовете не намаляват стреса както зеленчуците.

Учените от университета на Сидни са работили с 60 000 австралийци на възраст над 45 години. Те отчели каква е консумацията им на плодове и зеленчуци, както и фактори от начина на живот и психологическия дистрес през периода от 2006 до 2008 година и през 2010 г.

Предишни изследвания установиха, че хората, които ядат повече плодове и зеленчуци, страдат по-малко от депресия.

И още:
Прави ли ни стресът дебели

Професиите, които водят до депресия

6 начина да намалите тревожността