Още по темата

Британският министър-председател Тереза Мей смята да сложи край на правото на свободно движение на гражданите от Европейския съюз, след като задейства член 50 идния месец, защото иначе „половин Румъния и България” може да дойдат във Великобритания преди „Брекзит”, пише „Индидпендънт” (The Independent).

Според „Дейли телеграф” (Тhe Daily Telegraph) се очаква Мей да обяви, че граждани на страни от ЕС, пристигнали след определена дата (вероятно 15 март) няма да могат да живеят постоянно в Обединеното кралство.

ЕС: Брекзит все още не съществува

Мей получи „празен чек“ да изведе Великобритания от Европа

Секретни документи: Лондон в безизходица с Брекзит

Въпреки това, според плана, правата на 3,6 млн. граждани на ЕС, които вече са на британска територия и другите, които пристигнат преди въпросната дата, ще бъдат защитени, като същото важи и за британските граждани, живеещи на континента.

Консервативният депутат евроскептик Йън Дънкън Смит каза, че Мей „ще даде яснота като постави ясен краен срок, докато Европейският съюз изглежда все по-объркан и подъл”.

ЕС настояваше, че датата, след която правата на чужденците от ЕС ще бъдат променени, трябва да съвпада с деня, в който Великобритания напусне съюза.

Според правителствен източник, цитиран от „Дейли телеграф”, от Европейската комисия е имало предложение Лондон да защитава всеки пристигнал на британска земя до момента на излизане от ЕС. „Може да се окажем с половин Румъния и България при нас, ако чакаме толкова дълго”, е коментирал източникът от британското правителство.