Още по темата

Името на един от най-богатите българи Васил Божков също изскочи от документите от Панама по случая с аферата „Мосак Фонсека“, пише в. „24 часа“.

Името му се свързва с три офшорни фондации, регистрирани между януари и юли 2008 г. на Британските Вирджински острови, но две от тях са били закрити през 2014 г.

Фондацията, за която няма данни да е закрита, е Houblon Overseas.

Тя е регистрирана през 2008 г. – на 12 март. Като неин протектор е вписана швейцарската кантора ILEX FiduTrust, а като пръв директор - отново Калоян Стоянов. През септември 2008 г. и нейната собственост е прехвърлена на AVB-2004, но Васил Божков е вписан като акционер.

Това е единствената от трите фондации, за която няма индикации да е постъпило искане за закриване. Една от възможните причини е, че на нейно име се води летателно превозно средство. “Да, държа я заради самолета”, каза Божков пред изданието.

“Като прави човек бизнес, има някакви планове. Сигурно съм мислел за нещо да ги използвам тези фирми. Не са ми трябвали и съм ги закрил. Не виждам какъв е проблемът. Това е бизнес.

Ако човек не нарушава законите, не виждам какво да казва и да се оправдава”,

коментира още той.

На въпроса какво кара един българин да регистрира фондация или фирма извън България, Божков отговаря: „Аз имам компании по цял свят. Като се започне от Хонгконг до Аржентина. Да обяснявам на всички как съм ги откривал, защо съм ги откривал и какво правя в тези страни ли?

Нормалните хора за какво да ги пишат? Да пишат тези, които имат мръсни пари, или примерно – политици...

Техните пари, ако са много, няма откъде да са. Или наркотрафиканти, хора, които се занимават с незаконна търговия.

Какво общо има целият останал бизнес? Никой няма интерес да прави фирми в чужбина, ако може да ползва български. Сега в България данъците са идеални“.

Още аферата „Мосак Фонсека“:

Претърсиха кантората „Мосак Фонсека”

Още българи в "Панамалийкс", НАП официално разследва

Сергей Ролдугин обясни как получава и харчи парите си

Скандал на Острова - Дейвид Камерън призна, че е замесен в аферата "Мосак Фонсека"

Първа оставка след Панамалийк