Ако искате да се предпазите от излишни проблеми със здравето, трябва да избягвате употребата на някои обичайни продукти - особено в големи количества.
Здраве.бг предлага списък на най-опасните за организма групи химически вещества и хранителните продукти, в които те могат да се срещнат:
Соланин
Когато извадените картофи са подложени на пряко въздействие на светлината, тяхната повърхност може да позеленее в резултат на отделянето на хлорофил.
Позеленяването се съпровожда и от образуване на соланин - вреден за здравето токсин.
Най-голяма концентрация на соланин се съдържа под самата кора на картофите, но ако ги изрязваме по-дълбоко по време на тяхното белене, можем да избегнем попадането на голямо количество от отровата в организма.
Приготвянето на зеленчуци на пара или в кипяща вода също намалява нивото на соланин в тях с до 40%.
Този токсин може да стане причина за стомашни разстройства и за проблеми, свързани с работата на дихателните органи. Доказано е също, че соланинът в големи количества в повечето случаи води до аборт.
Цианогенни гликозиди
Тези вредни вещества понякога се съдържат в много зеленчуци, като зелето, бялата ряпа, целината.
Въпреки че според много специалистите тези продукти са отлично профилактично средство срещу раковите заболявания, големи количества цианогенни гликозиди влияят негативно върху работата на щитовидната жлеза и водят до образуването на гуша.
Това обаче се отнася само до употребата на тези продукти в суров вид. Ако се преварят, те не представляват опасност за здравето.
Микротоксини
Микротоксините са една от най-опасните за здравето групи химични вещества в храните. Причина за тяхното образуване са гъбичните образувания, в това число и плесента.
Най-често микротоксините се срещат в хранителните продукти, приготвени от зърнени култури и орехи. Те могат да са причина за ракови заболявания и цироза на черния дроб, а също и за отслабване на имунитета.
Нитрати
Нитратите не се отнасят към канцерогените, но опитите с животни показват, че нитрозамините, които се формират от нитратите и нитритити в стомаха, водят до появата и развитието на ракови заболявания.
Нитрати обикновено се добавят в месото, за да се удължи срока му на годност.
Те могат да се срещнат и в натурални хранителни продукти - в спанака, цвеклото, зърнените култури и ряпата.
Тези продукти не трябва да се приемат в големи количества от децата, защото киселинността в техния стомах е по-малка и организмът им не може да се справя с голямо количество нитрати.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!