Още по темата

Новосъздадената партия на Лютви Местан – ДОСТ показа категорично превъзходство над ДПС на изборите в южната ни съседка Турция, съобщи репортерът на NOVA там за предаването „Здравей, България“. В Турция мнението е, че партията на Местан е щяла да събере и много по-голям вот, ако не е било изискването за българския език и неразбориите в секциие.

Съотношението на този етап при все още необработени 100% от протоколите е 2:1.

Изборният ден в Турция – турски език и нарушения

Нарушения в изборния ден, скандали в Турция

Около 11 000 гласа взима ДПС и над 22 000 гласа печели ДОСТ.

Прави впечатление изключително високия брой невалидни бюлетини. В една от секциите невалидните бюлетини за ДОСТ са 121, а за ДПС – 31.

Комисиите в Турция бяха разделени по равно между ДПС и Патриотичния фронт. На практика мнозинството в комисиите, а оттам и решенията, бяха в ръцете на тези две партии.

Като цяло

изборният ден в Турция премина под знака на нарушенията и сериозно напрежение.

Доста често се случваше забавяне, подаваха се жалби, комисиите се затваряха и спираха работа. Най-сериозна пречка за гласоподавателите там се оказа изискването на ЦИК декларациите да се попълват на български език вътре в секцията и пред комисията.

Най-сериозните сигнали за нарушения дойдоха именно от южната ни съседка. Пред няколко от избирателните секции там „са се появили“ вестници, с изображения на лидерите на ДПС и ДОСТ на първите им страници и заглавие „България пред тежък избор”. Вестниците били разграбени за минути.

Освен това

много от избирателите в Турция са искали да гласуват с предварително попълнени декларации, а членовете на избирателните комисии не са ги приемали.

А днес всички турски медии поместват кореспонденции, посветени на парламентарните избори в България.

Корупция, социално неравенство, ксенофобски прояви и омраза към чужденците от една страна, а от друга – натиск, грубости и пречки срещу турците с двойно гражданство, които искаха да отидат в България, за да гласуват там, пише онлайн изданието „Хаберлер“ и добавя, че имало напрежение, недоволство и скандали заради недостатъчния брой на избирателните секции в Турция.

Политика на пречки и затрудняване – така коментира вестник „Хюриет“ намаляването на броя секциите за избирателите в Турция, от 141 в миналото на 35 сега.

„Най-трудният вот на българските турци

отбелязва в заглавие агенция Доган като твърди, че много имена били изтрити от листите съзнателно, с цел да им се попречи да гласуват. „ДПС изгуби монопола върху гласовете на турците“ е заглавие на агенция Доган, която пише, че за пръв път ДПС от значителна политическа сила е паднало под традиционното трето място според неокончателните резултати.

„Ихляс хабер ажансъ“ помества публикация под заглавие „Номерът с невалидните бюлетини за изселниците“, в която се твърди, че служители в секциите нарочно посочвали за неправилно написано името на избирателя, за да му попречат да гласува.

Анадолската агенция посочва изискването за кирилица като причина за недоволствата и опашките. „Нареждането на ЦИК, което дойде в последния момент за попълване на декларациите на кирилица, е основна причина за дългите опашки, недоволства, припаднали от чакане хора“.

„Невероятният номер с кирилицата“

е заглавие във вестник „Дюня“ по същата тема.

Вестник „Миллиет“ посочва, че съперникът на ДПС – коалицията ДОСТ не е прескочила четирипроцентовия праг и остава извън парламента според неокончателните резултати. Твърди се, че са били поставени много пречки пред коалицията, която за пръв път се явява на избори.

А иначе

в чужбина като цяло ГЕРБ е предпочитаната политическа партия.

Това показва 90% от извадката. ГЕРБ подкрепят 24,7% от гласувалите, следвани от ДОСТ – 17,1%, БСП – 12,0%, ДПС – 11,6%. 10,6% от гласоподавателите в чужбина са подкрепили „Да, България”, а Обединените патриоти – 7,3%.