Още по темата

Турският сеизмолог проф. Халук Озенер от Босфорския институт за земетресения към обсерваторията „Кандили“ заяви, че се очаква епицентърът на следващото голямо земетресение да е в Мраморно море до истанбулския квартал Мармара.

Очакванията са, че то ще бъде със сила от най-малко 7-ма сепен по скалата на Рихтер.

По време на конференция за готовността за трусове в големите градове професорът заяви, че Турция е в земетръсна зона и добави, че това са природни бедствия, които не могат да бъдат предотвратени.

Силно земетресение разлюля остров Крит

Серия силни земетресения в Италия

„За жалост, поредният силен земетръс с магнитуд, според мен, от над 7-ма стенен очакваме да удари Мармара. Има голяма концентрация на енергия.

Шансът за мощно, катастрофално земетресение в Турция се оценява на 80-90%“,

прогнозира експертът, цитиран от в. „Дейли Сабах“ (Daily Sabah).

Според него анадолската и егейската плоча се преместват на запад, обратно на часовниковата стрелка, което води до натрупване на напрежение, което пък в крайна сметка води до земетресения.

Два труса с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер разтърсиха преди дни западния град Чанаккале, като нямаше жертви, а само петима души с леки наранявания. Земетресенията обаче повредиха силно около 40 сгради – предимно къщи в селата близо до епицентъра.

Турция, която е разположена на няколко активни разломни линии,

беше разтърсена от силно земетресение  с магнитуд от 7,4 по скалата на Рихтер на 17 август 1999 г., което уби хиляди в Коджаели, Адапазаръ, Истанбул, Ялова и околните градове в Северозападна Турция.

Години след бедствието Турция промени основно мерките за предотвратяване на щети от земетресение, като застраховката за бедствие е задължителна. Предприети бяха и кампании за повишаване на осведомеността и информиране на обществеността за готовност от земетресение. Освен това правителството предприе и амбициозен проект за градска трансформация. Старите, рушащи се сгради в цялата страна бяха разрушени, а на тяхно място бяха издигнати нови, устойчиви на трусове.

Учените обаче не изключват възможността да се случи „едно голямо“ земетресение, което се очаква да е с епицентър в района на Мармара, северно от Чанаккале в следващите няколко десетилетия.

Подобна прогноза за катастрофален трус в Турция имаше и през 2012 г., когато турски сеизмолог определи 2014 г. като рискова за възможно силно земетресение в района на Истанбул. Предположението беше на проф. Ахмет Мете Ъшъкара, бивш ръководител на сеизмологичната обсерватория „Кандилли“. Неговата прогноза също беше за мощно земетресение с епицентър в района на Мраморно море.