Още по темата

„Създадохме въоръжени сили за информационни операции, които са доста по-ефективни и по-силни от тези на противниците ни”, заяви днес пред Държавната дума руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

На практика за първи път, на фона на обвиненията на Запада за информационна война, Русия официално признава, че разполага със специализирани части в тази сфера.

Касперски: Руските киберпрестъпници са най-лошите

Цайт: Европа е най-уязвима на Балканите

От София до Москва, как Русия набира хакери за кибервойна

Шойгу добави че „пропагандата трябва да бъде умна, интелигентна и ефективна”.

По думите му специализираните части „защищават интересите на националната отбрана, участват в информационна война и предотвратяват вражески кибератаки”.

Освен това Шойгу отчете, че 99% от руските стратегически ракетни сили са готови за бойни действия.

Той добави, че „редица геополитически проблеми бяха решени” от Русия.

„В Сирия бяха нанесени значителни вреди на международните терористични организации. Нарушени бяха както финансирането им, така и системата им за обезпечение с ресурси. Беше спрян разпадът на сирийското правителство. Гражданската война на практика беше прекратена, както и опитите, управлявани от чужбина, за смяна на законната власт”, каза руският военен министър.

Освен Русия военни поделения за водене на информационна война имат още САЩ,  Италия и Китай. Такива в момента са в процес на създаване във Франция.

Руските медии отбелязват, че информационната война имат пет компонента: радиоелектронно противодействие; дезинформиране на противника с различни методи; пропаганда и контрапропаганда, включително в интернет и социалните мрежи; гарантиране на киберсигурността, защита на информационната инфраструктура и секретните данни; кибератаки срещу противника.

Шойгу добави, че в района на Москва, в парка „Патриот”, в Кубинка, ще бъде изградено копие на германския Райхстаг за тренировки на младежите от военното патриотично движение „Юнармия”.

„Може би ще разкрия тайна, но в парка „Патриот” строим Райхстаг. Не е в съвсем пълен размер, но така нашите кадети няма да атакуват случайни цели, а конкретен обект”, посочи военният министър на Русия.