Още по темата

САЩ предложиха проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН за осъждане на последното изстрелване на ракета от Северна Корея и изненадващо Китай я подкрепи.

Документът обаче беше отхвърлен от Русия, която поиска документът да има по-мек тон спрямо режима на Ким Чен-ум.

Тръмп заплаши с ядрени подводници и Китай се въздържа

Северна Корея можела "да изтрие САЩ от лицето на земята"

Северна Корея "взриви" американски самолетоносач

В предложения проект за резолюция се настоява Северна Корея да се въздържа от бъдещи ядрени или ракетни тестове, които са забранени от ООН.

Русия официално отрече да е блокирала обсъждането му и обвини представителите на САЩ, че са прекратили рязко разискванията.

Все пак от Кремъл признаха, че искат в резолюцията, както и във всички предишни на ООН за Северна Корея, да се подчертае необходимостта от намиране на решение по пътя на диалога.

„Не сме блокирали текста. Искаме да се използва език, по който всички са съгласни”, коментира постоянният представител на Русия в ООН Пьотър Иличов.

Позицията на Москва обаче изненада дипломатите от останалите постоянни членки на Съвета за сигурност, тъй като текстът на резолюцията бе подкрепен от Пекин, който традиционно разпъва дипломатически чадър над Северна Корея в ООН.

Междувременно руски ракетоносец акостира в Манила. Корабът „Варяг”, от тихоокеанския  флот на Русия е вторият, който посещава Филипините и преминава през Южнокитайско море.