Още по темата

Осман Баязид Османоглу, който би станал султан, ако Османската империя беше възстановена, е починал на 92-годишна възраст в Ню Йорк, съобщава англоезичното издание "Дейли сабах" (Daily Sabah).

Той реално е последният наследник на Османската империя.

Във видеото горе - припомнете си споровете у нас за това дали е робство или владичество петвековното иго

Oсманоглу е вторият син на Ибрахим Тевфик, внука на султан Абдулмеджид Първи, от четвъртата му жена Хадидже Садийе. Ако османската монархия беше възстановена,

той щеше да стане султан Баязид Трети.

Осман Баязид Османоглу се е споминал в петък. Той е първият член на османската династия, роден в изгнание, и първият претендент за султанския трон, роден след разпада на Османската империя.

В САЩ заминава след смъртта на баща си заедно с майка си, брат си и двама доведени братя през 1941 г. Осман Баязид никога не се е женил и няма деца.

На 23 септември 2009 г. със смъртта на Ертугрул Осман, той става глава на османската династия.

Ново измерение на турския национализъм

Ердоган: Как да мислим различно за Одрин и Кърджали

Ердоган пробуди османското минало, имал план

Преди време турският президент Реджеп Тайип Ердоган оспори Лозанския договор от 24 юли 1923 г. Това е мирен договор, подписан по време на Лозанската конференция, който анулира Севърския договор от 1920 г. между Османската империя и държавите победителки в Първата световна война. По силата на Лозанския договор, Източна Тракия и гр. Смирна (днешен Измир) са присъдени на Турция. Черноморските проливи се демилитаризират и стават свободни за преминаване на търговски и военни кораби. Турция трябва да изплати дългове на османските народи. Договорът определя границата между България и Турция, макар България да не е страна по него.