Още по темата

Ситуацията на Корейския полуостров сега е в омагьосан кръг, заяви заместник-министърът на външните работи на Северна Корея Хан Сон-ньол в специално интервю за Асошиейтед прес.

Северна Корея няма да стои със скръстени ръце след заплахата на САЩ

с превантивен удар, каза висшият севернокорейски дипломат и добави, че президентът Тръмп всява смут с агресивни туитове и с разширяващите се по мащаби военни учения в региона.

Северна Корея можела "да изтрие САЩ от лицето на земята"

Северна Корея "взриви" американски самолетоносач

Той предупреди Вашингтон да прекрати военните си провокации срещу Пхенян. Дипломатът се спира по-конкретно на написаното от Тръмп в "Туитър", че "Северна Корея си търси белята".

"Не ние, а САЩ и Тръмп създават белята", отвърна той и добави, че

"КНДР е готова за война, ако те изберат това".

"Сега ние сравняваме политиката на Тръмп срещу КНДР с тази на предишните администрации и стигаме до извода, че тя става по-злобна и по-агресивна. Каквото и да казват американските политици, ако техните думи имат за цел свалянето на системата и правителството на КНДР, ние категорично ще ги отхвърлим", каза севернокорейският дипломат.

Какво видя един фотограф в Северна Корея

Бегълка от Северна Корея трогна света с историята си

Провиненията, за които могат да ви осъдят на смърт в Северна Корея

Коментирайки изгледите за война, Хан посочи, че ако САЩ започнат безразсъдни военни маневри, то КНДР ще контрира с превантивен удар.

"Какъвто и ход да изберат САЩ, ние ще се справим и сме напълно готови да намерим отговор", заяви той.

Северна Корея ще извърши следващия ядрен опит,

когато върховното командване реши, че моментът е подходящ, каза Хан. Според АП по време на 40-минутното интервю той е бил спокоен и учтив, но решителен в изразите си.

Източник: GettyImages/Guliver

Северна Корея изстреля балистична ракета с пробег 500 км

Ким Чен-ун заговори за война с Юга и заплаши с ядрено оръжие

Китай може и да не окаже съюзническа помощ на КНДР, ако американските войски решат да нанесат удар по тази страна, съобщи днес вестник South China Morning Post ("Саут Чайна морнинг пост"), като се позова на китайски експерти и анализатори.

Вестникът, цитиран от ТАСС, отбелязва, че макар между двете страни да има договор за дружба, сътрудничество и взаимна помощ от 1961 г., Пхенян се е отказал да спазва режима за неразпространение на ядреното оръжие. По този начин е нарушено едно от условията на двустранния договор, отнасящо се до създаването на условия за мир и стабилност в региона.

"Китай се опасява, че падането на режима в Пхенян може да отприщи наплив на бежанци в КНР и да ликвидира буферната зона, отделяща американските войски от китайската граница", отбелязва вестникът.

А в "Туитър" се появиха шеговити постове,

че след днешното използване на бомбата MOAB в Афганистан, следващата цел на Тръмп е Пхенян.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.