Още по темата

Турската Дирекция по религиозните въпроси съобщи, че отзовава от Германия шестима духовници за това, че са надвишили правомощията си.

Дългата ръка на Ердоган в Германия

Ердоган: Не ме е грижа, ако ме нарекат диктатор

Турция сплаши ЕС, Германия нямала право да говори за геноцид

Сред тях са и четиримата, чиито домове бяха претърсени от полицията по-рано тази седмица.

Те са заподозрени, че са изпращали информация за евентуални последователи на проповедника Фетхулах Гюлен в Германия.

Въпреки че оттеглиха служителите си от турската служба по религиозни въпроси „Дианет“ отправиха и остра критика към германската полиция за извършените проверки.

Ръководителят на дирекцията Мехмет Гормез отхвърли възможността негови служители да са извършили престъпление, посочвайки, че организацията е обект на очерняща кампания.

Според него връщането на шестимата духовници е било предприето, „за да се запази двустранното доверие между държавите и като жест на добра воля“.

Гормез също така заяви, че имамите са били извикани обратно в Турция преди провеждането на полицейските акции в сряда.

Той настоя, че те никога не са участвали в „каквито и да е било актове на събиране на разузнавателна информация или шпионаж“.

Според „Шпигел“ (Der Spiegel) имамите, проверени от полицията, принадлежат към организацията „Дитиб“, която е контролирана от Анкара и ръководи близо 900 джамии и религиозни общности в Германия.

Междувременно турската полиция задържа кореспондент на германския вестник „Ди Велт“ (Die Welt), като апартаментът му е бил претърсен.

Дениз Ючел на 43 години, е бил арестуван във връзка с новина за хакерска атака срещу имейл акаунта на турския енергиен министър Берат Албайрак – зет на президента Реджеп Еродагн. Ючел е с двойно германско и турско гражданство.

Журналистът „е отразил – също както редица други журналисти от международни медии, имейли, които лявата турска хакерска група RedHack са получили от електронната поща“ на Албайрак.

Сред темите, засегнати в кореспонденцията, е контролът върху турски медийни групи и оказване на влияние върху обществеността чрез фалшиви потребители на социалната мрежа „Туитър“.

Турските власти са обвинили кореспондента на „Ди Велт“, че е член на терористична организация, за злоупотреба с данни и за терористична пропаганда.