Още по темата

Шведската прокуратура ще прекрати разследването си срещу основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж.

Асандж бе обвинен в изнасилване преди 7 години. Въпреки развитието, активистът все още го грози арест ако напусне посолството на Еквадор в Лондон. 

Информаторът на Асандж вече е свободна жена

Уикилийкс: 150 български IP адреса са шпионирани от ЦРУ

Как ЦРУ хаква смартфони, телевизори и компютри

„Ръководителят на прокуратурата Мариане Ню реши да прекрати разследването по отношение на предполагаемото изнасилване срещу Джулиан Асанж“, се казва в изявление на шведското обвинение.

„Няма никакви причини да продължаваме предварителното разследване, тъй като нямаме възможност да осигурим неговото (на Асанж) лично присъствие (в Швеция). Ако той се върне в Швеция до края на 2020 г., разследването може да бъде открито наново“, посочи Ню в свое изявление малко по-късно. 

През 2020г. изтича давността на обвинението в изнасилване. 

Асандж винаги е отхвърлял обвиненията срещу себе си в Швеция. За да избегне ареста си през 2012г. той влезе в посолството на Еквадор в Лондон, където се намира и до днес. На новините от Швеция той реагира, като публикува усмихната своя снимква в "Туитър" (виж надолу). 

Активистът смята, че след арест в Швеция по-лесно ще бъде екстрадиран в САЩ. 

Асандж все пак ще бъде арестуван ако излезе от еквадорското посолство, заявиха от лондонската полиция. Европейската заповед за ареста му остава валидна по второстепенното обвинение за неявяване пред съда. 

 

Там той може да отговаря за разпространението на хиляди секретни военни и дипломатически документи чрез "Уикилийкс".

Американският президент Доналд Тръмп се изказваше ласкаво за платформата на Асандж по време на предизборната си кампания. Миналият месец обаче правосъдният министър при Тръмп Джеф Сешънс обяви, че

арестуването на австралиеца е приоритет за Вашингтон.

През ноември Джулиан Асандж бе разпитан по обвиненията за изнасилване в еквадорското посолство, като на разговора присъстваше и шведски прокурор.

Обвиненията срещу Асанж датираха от август 2010 година.  Те се базираха на твърденията на мада жена, която срещнала австралиеца на конференция на „Уикилийкс“.

Тя го обвинява в това, че той е правил секс с нея докато тя е спяла, без да използва предпазни средства.

 

 

Давността на обвиненията в изнасилване щеше да изтече след три години – през август 2020.

Преди 2 дни от американски затвор бе предсрочно освободен Брадли Манинг - основният информатор на Асандж, който през 2010 му изпраща огромен масив от секретни документи на американската армия и дипломация. В затвора Манинг промени пола си и сега се казва Челси. 

Публикациите в "Уикилийкс" показаха извършването на военни престъпления и политически машинации на САЩ в различни части на земното кълбо.

По време на миналогодишните президентски избори зад океана, в "Уикилийкс" бяха публикувани имейлите на Хилъри Клинтън, от периода, в който е била държавен секретар на САЩ.

Имейл-скандалът се смята за една от основните причини Доналд Тръмп в крайна сметка да спечели надпреварата с Клинтън.  

По-рано тази година "Уикилийкс" публикуваха нова порция секретна информация за това как ЦРУ шпионира хора в интернет.